Negatif Haberlerin İnternette Daha Fazla Okunduğunu Gösteren Araştırma

Sosyal medya, insanların bilgilendirilmesi ve fikirlerinin şekillendirilmesi açısından toplum için önemli bir konumda bulunuyor. Dolayısıyla çevrimiçi haber tüketimini neyin yönlendirdiği de önemli bir unsurdur.

19.03.2023 20:15:12 tarihinde yayınlandı.

Sosyal medya, insanların bilgilendirilmesi ve fikirlerinin şekillendirilmesi açısından toplum için önemli bir konumda bulunuyor. Dolayısıyla çevrimiçi haber tüketimini neyin yönlendirdiği de önemli bir unsurdur.

Bu ne demek? Sosyal medyada hangi tür haberler toplum tarafından daha çok tık alıyor demek. Bu konu üzerinde yapılan 2023 tarihli bir çalışma olan ‘Nature Human Behaviour’, insanların hangi tarzda haberlerin neden daha fazla okunduğunu ortaya koyuyor.

Natural Human Behaviour çalışması kapsamında araştırmacılar, viral haber öykülerinden oluşan geniş bir çevrimiçi veri kümesini kullanarak olumsuz ve duygusal sözcüklerin haber tüketimi üzerindeki nedensel etkisini analiz ettiler.

Spesifik olarak, analizlerini bir dizi rastgele kontrollü çalışma (N?=?22.743) kullanarak gerçekleştirdik. Araştırmacıların veri kümesinde 370 milyondan fazla genel gösterimde, yaklaşık 5,7 milyon tıklamaya sahip, yine yaklaşık 105.000 farklı haber varyasyonu yer alıyor.

Verilere yapılan analizler sonucunda bir içerikteki pozitif kelimelerin daha fazla olmasına karşın, başlıktaki negatif kelimelerin içerik tüketimini arttırdığı ortaya çıktı. Aslında ortaya çıktı demek yanlış olur, akademik olarak kanıtlandı diyelim.

Araştırmacıların verilerine göre ortalama uzunluktaki bir başlık için (8-12 kelime), başlıkta bulunan her negatif kelime, içeriğin tıklanma oranını %2,3 oranında arttırıyor.

Bütün bunları anlattıktan sonra artık belirli sitelerin Twitter’da tık çekmek için neden kışkırtıcı başlıklar kullandığını anlamışsınızdır. İçerik üreticilerinin böyle başlıklar atmasının sebebi biz tüketicileriz. Biz bunlara rağbet etmeyi bırakırsak, içerik üreticilerinin de bunları artık kullanmamasını sağlar ve sosyal medyayı daha insancıl bir yer haline getirebiliriz.

Şimdi değilse bile belki bir gün…


Kaynak webtekno.com

 

Google, ChatGPT Nedeniyle Alarma Geçti: Rakip Sohbet Botu Geliyor

OpenAI’ın yakın zamanda kullanıma sunduğu yapay zekâ ChatGPT, kısa sürede herkes tarafından kullanılmaya başladı. Yapay zekânın geldiği seviyeyi gözler önüne seren sistem, problem çözmeden şiir yazmaya kadar aklınıza gelebilecek çoğu şeyi yapıyordu. Hâliyle bu durum, diğer şirketlerde endişelere de yol açmaya başladı.

Türkiyede İlk Kez Bir Siyasi Parti, Metaverse Evreninde Arsa Aldı

Son dönemlerde en çok konuştuğumuz teknolojilerin başında metaverse geliyor. Gerçek insanları sanal bir dünyanın içerisine sokan ve çeşitli ekipmanlar ile bu sanal dünyanın sınırlarını zorlayabileceğimiz teknoloji, Facebook'un ismini değiştirip "Meta" haline gelmesiyle daha fazla önem kazanmaya başladı. Şu sıralar hemen herkes, geleceğin teknolojisi olarak lanse edilen metaverse'te kendine yer edinmeye çalışıyor.

Netflix Dizisi Arcane ile Yıldızı Parlayan League of Legends Karakteri Vi, Fortnitea Eklendi

Popüler oyun League of Legends (LoL) evreninde geçen Arcane dizisi geçtiğimiz aylarda Netflix’te yayımlanmıştı. Oyunun hayranları dışındaki insanların da ilgisini çeken bu animasyon, dünya çapında başarılı ulaşmış ve birçok olumlu yorum almıştı. Bu başarının ardından da dizinin ikinci sezonu Riot Games ve Netflix tarafından onaylanmıştı.