OpenAIın Son Teknoloji Yapay Görüş Sistemi Basit Bir Yöntemle Kandırıldı

San Francisco merkezli yapay zekâ araştırma şirketi OpenAI'dan araştırmacılar, şirketin son teknoloji yapay görme sisteminin kalem ve kâğıt gibi çok da karmaşık olmayan araçlar aracılığıyla kandırılabileceğini keşfetti. Test için bir nesnenin üzerine başka bir nesnenin adını yazan araştırmacılar, yazılımı kandırarak gördüklerini yanlış tanımlamasını sağladı.

21.02.2022 00:45:13 tarihinde yayınlandı.

San Francisco merkezli yapay zekâ araştırma şirketi OpenAI'dan araştırmacılar, şirketin son teknoloji yapay görme sisteminin kalem ve kâğıt gibi çok da karmaşık olmayan araçlar aracılığıyla kandırılabileceğini keşfetti. Test için bir nesnenin üzerine başka bir nesnenin adını yazan araştırmacılar, yazılımı kandırarak gördüklerini yanlış tanımlamasını sağladı.

Paylaşılan blog gönderisinde "Bu saldırılara tipografik saldırılar diyoruz" diyen araştırmacılar, konu hakkında "Modelin metni güçlü bir şekilde okuma yeteneğinden yararlanarak, elle yazılmış metin fotoğraflarının bile çoğu zaman modeli yanıltabileceğini gördük" ifadelerini kullandı. Bu tür saldırıların, yapay görme sistemlerini kandırabilecek ancak üretilmesi çok daha basit olan "adversarial" görüntülere benzediğini belirtiyorlar.

Modelleri şaşırtmak ve aldatmak için kasıtlı olarak bozulmuş piksellere sahip "adversial" görüntüler, makine görmesine dayanan sistemler için gerçek bir tehlike oluşturuyor. Bir örnek vermek gerekirse araştırmacılar, Tesla'nın sürücüsüz araçlarındaki yazılımının, yola belirli etiketler yapıştırarak uyarı vermeden şerit değiştirmek için kandırılabileceğini göstermişti. Dolayısıyla bu tür saldırılar, tıptan orduya kadar çeşitli AI uygulamaları için ciddi bir tehdit oluşturuyor.

Yine de araştırmacılar, ortaya çıkan bu tehlikenin en azından şimdilik endişelenecek bir şey olmadığını söylüyor. Zira söz konusu OpenAI yazılımı, herhangi bir ticari üründe kullanılmayan CLIP adlı deneysel bir sistem. OpenAI'ın geçtiğimiz aylarda tanıttığı genel amaçlı bir görme sistemi olan CLIP, eğitilmek için internetten alınan yaklaşık 400 milyon adet görüntü ve metin kullanmıştı.

Laboratuvar tarafından paylaşılan bir başka örnek de CLIP'deki kumbaraları tanımlayan nöron oldu. Bu bileşen yalnızca kumbara resimlerine değil, aynı zamanda dolar '$' işaretleri yanıt verir. Yukarıdaki örnekte olduğu gibi araştırmacılar, bir motorlu testereye '$' işaretleri ekleyerek yapay zekanın onu elektrikli testere yerine kumbara olarak tanımlamasını sağladı.

İLGİLİ HABER 12 Gün Şarj Ömrü Vadeden Yeni Akıllı Bileklik OPPO Band Style Tanıtıldı

OpenAI araştırmacıları ayrıca, CLIP'in çoklu biçimli nöronlarının, internette bir arama yaparken karşınıza çıkabilecek ön yargılara ve çağrışımlara sahip olduğunu keşfetti. Bunlardan bazıları 'terörizm' çağrışımına sahip 'Ortadoğu' nöronu ve hem koyu tenli insanlara hem de gorillere karşılık gelen bir başka nörondu.


Kaynak webtekno.com

 

Xbox Konsollarının Yeni Arayüzü Ortaya Çıktı: Game Pass Reklamı Gibi Anasayfa Yapmışlar

Microsoft’un uzun yıllardır büyük bir başarıyla sattığı Xbox konsolları, 2017 yılında tanıtılan Game Pass sistemi ile kelimenin tam anlamıyla taçlanmıştı. Daha sonraları PC için de duyurulan Game Pass sistemi, Xbox’ın oyunlara olan bakış açısını değiştirmesine ve hem konsollar hem de PC için bugüne kadarki en büyük abonelik sisteminin kurulmasına yol açmıştı.

Appleın "Ha Geldi Ha Gelecek" Diye Beklenen Karma Gerçeklik Gözlüğünün Tanıtım Tarihi Hakkında Yeni İddia

ABD merkezli teknoloji devi Apple, bir süredir sanal ve artırılmış gerçeklik gözlüğü üzerinde çalışmalarını sürdürüyor. Aslında bu pek de gizemli bir şey değil. Zira aylardır, hatta yıllardır bu ürünle ilgili iddialar kazanı kaynayıp duruyor. Yaşanan son bir gelişme ise Apple'ın karma gerçeklik gözlüğünün artık hazır duruma gelmiş olabileceğini düşündürüyor.