Rastgele Çizimlerden Muazzam Gerçeklikte İnsan Portreleri Oluşturabilen Yapay Zeka

Tesla ve SpaceX CEO’su Elon Musk gibi isimlerin endişelerine rağmen, Yapay Zeka (AI) teknolojileri hayatımızın her alanına nüfuz etmeyi sürdürüyor. Güvenlik, sağlık, askeriye, otomotiv ve ulaşım dahil pek çok sektörde kendine yer bulan AI, giderek daha güçlü bir hale geliyor.

22.02.2022 07:45:13 tarihinde yayınlandı.

Tesla ve SpaceX CEO’su Elon Musk gibi isimlerin endişelerine rağmen, Yapay Zeka (AI) teknolojileri hayatımızın her alanına nüfuz etmeyi sürdürüyor. Güvenlik, sağlık, askeriye, otomotiv ve ulaşım dahil pek çok sektörde kendine yer bulan AI, giderek daha güçlü bir hale geliyor.

New Scientist adlı internet sitesinin aktardığı bilgilere göre Hong Kong Üniversitesi’nden Hongbo Fu ve meslektaşları, bir kişinin yüzünü temsil eden oldukça basit bir eskiz çizimini anında portre fotoğrafa dönüştürebilen bir algoritma geliştirdi. 

Araştırmacılar, söz konusu yapay zekanın polis soruşturmalarında şüphelilerin görüntülerinin hızlı bir şekilde analiz edilmesinde veya oyun ve filmlerlerdeki karakter modellemelerinde kullanılabileceğini düşünüyor. 

Fu ve ekibi, yapay zeka algoritmasını eğitmek için internette kamuya açık olarak paylaşılan 17 binden fazla portre fotoğrafı kullandı. Zamanla, bir doodle (rastgele ve soyut çizgilerden oluşabilen basit çizimler) veya eskizdeki çizimleri, gerçek bir yüze çevirmeyi öğrenen algoritma, muazzam bir doğruluk oranı yakaladı.

Fakat yüz tanımlama odaklı bu yapay zeka algoritması da diğer muadilleri gibi, öğrenme sürecinde kullandığı veri setlerinden kaynaklanan bazı streotiplere yani önyargılara sahip. Zira algoritmanın ortaya çıkardığı neredeyse tüm yüzler, beyaz ırktan. 

Çalışmanın arkasındaki isim olan, Hong Kong Üniversitesi’nden Hongbo Fu, "Oluşturulan portrelerin çoğu beyaz tenli insanlara işaret ediyor. Bunun üzerinde herhangi bir kontrole sahip değiliz” diyor ancak Fu, gelecekte portredeki ten rengini manuel olarak seçilmesini sağlayan bir kontrol mekanizması eklemeyi istediklerini söylüyor. 

İLGİLİ HABER Yapay Zekanın Geleceği, Düşünüldüğü Kadar Korkutucu Olmayabilir

Bu arada, geçtiğimiz hafta ABD Kongresi’ne bir mektup kaleme alan IBM CEO'su Arvind Krishna, şirketin artık genel amaçlı yüz tanıma teknolojisi veya analiz yazılımı sunmayacağını belirtmişti. Kitle gözetimi, ırksal profil oluşturma, temel insan hakları ihlali veya şirket değerleri ile tutarlı olmayan herhangi bir amaç için sunulan tüm yüz tanıma teknolojilerine karşı olduklarını ifade eden Krishna, bundan sonra söz konusu alanda Ar-Ge çalışması yürütmeyeceklerini söylemişti. 


Kaynak webtekno.com

 

Yüzlerce Yıllık Kömürleşmiş Bir Parşömendeki Yazılar, Yapay Zekâ Sayesinde Okundu!

Yüzlerce yıl önce, MS 79 yılında İtalya'da Pompeii, Herculaneum ve Stabiae kentlerini yıkan büyük bir volkanik patlama meydana geldi. Vezüv yanardağının patlaması ile meydana gelen bu felaket günümüzde bile konuşulmaya devam eder... Fakat bir parşömen parçası düşünün ki, o felaketten kurtulup, kömürleşmiş olmasına rağmen yüzlerce yıl sonra okunabilsin.

Bir Neslin Çocukluğunu Çalan Efsanevi Oyun Metin 2 Nasıl Battı?

Aslına bakarsanız Metin 2’nin tam olarak battığını söylemek doğru olmaz, zira oyun hem orijinal serverında hem de PVP serverlarda oynanmaya devam ediliyor. Ancak bir dönem ne kadar popüler olduğunu hatırlayan hatta oyunu oynamış olanlar için Metin 2’nin şu anki hali oldukça kötü. 

Facebook, Önümüzdeki Yıl Satışa Sunacağı Bir Akıllı Saat Üretmeyi Planlıyor

Facebook, günümüzde yalnızca bir sosyal medya platformu olmanın ötesinde bir teknoloji şirketi konumuna gelmiş durumda. Şirket, özellikle 2014 yılında satın aldığı Oculus şirketiyle sanal gerçeklik dünyasına bugüne kadar büyük katkıda bulundu. Yeni paylaşılan bir habere göreyse Facebook, ürettiği donanımlar arasına akıllı saatini de eklemeyi planlıyor.