Rusya, Hükümet Desteğiyle Geliştirilen Kendi TikToku Yappyi Yayınladı

Günümüzün en popüler sosyal medya uygulaması olan TikTok, her gün milyonlarca kullanıcıya ev sahipliği yapıyor. Artık birçok akımın merkezi haline dönüşen TikTok, bazı ülkelerdeyse endişe yaratmaya başladı. Bu ülkelerden biri olan Rusya ise TikTok'a karşı harekete geçti.

20.02.2022 16:45:19 tarihinde yayınlandı.

Günümüzün en popüler sosyal medya uygulaması olan TikTok, her gün milyonlarca kullanıcıya ev sahipliği yapıyor. Artık birçok akımın merkezi haline dönüşen TikTok, bazı ülkelerdeyse endişe yaratmaya başladı. Bu ülkelerden biri olan Rusya ise TikTok'a karşı harekete geçti.

Rusya, Çin merkezli ByteDance bünyesinde yer alan TikTok'un ülkedeki hakimiyetini azaltmak için kendi yerli uygulamasını geliştirdi. 'Yappy' isimli bu uygulama, 40 milyon TikTok kullanıcısının bulunduğu Rusya'da kullanıma sunuldu. Uygulamanın geliştirilme sürecindeyse hükümete yakın isimler rol oynadı.

Yappy, temelde TikTok'tan neredeyse tamamen farksız bir uygulama. Kullanıcılar, tıpkı TikTok'ta olduğu gibi 60 saniye uzunluğa kadar olan videolar paylaşabiliyorlar. Uygulamanın arayüzü de yine TikTok'a fazlasıyla benziyor.

Uygulama, devlete ait gaz devi Gazprom'un bir yan kuruluşu olan Gazprom Media tarafından geliştirildi. Fakat geliştirilme sürecine Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in kızlarından biri olan Katerina Tikhonova da dolaylı olarak yardım etti.

Uygulamanın geliştirilme sürecinde Katerina Tikhonova tarafından yönetilen bir kuruluş olan Innopraktika Vakfı'ndan destek alındı. 

Rusya, TikTok rakibi olacak yerel bir uygulama geliştirme fikrini ilk olarak 2020 yılının sonlarına doğru ortaya koymuştu. Olayların başlamasına neden olan şeyse TikTok'un, Rus hükümetinin hükümeti eleştiren Alexei Navalny'yi desteklemek için izinsiz sokak protestolarına katılmaya teşvik eden paylaşımları silme talebini reddetmesiydi.


Kaynak webtekno.com

 

SpaceX’in NASA Uçuşu, Hava Şartlarından Dolayı Ertelendi

SpaceX, geçtiğimiz ay dört kişilik mürettebatıyla ilk özel uçuşunu gerçekleştirmişti. Aralarında hiç astronot bulunmayan dört kişilik mürettebat arasında 38 yaşındaki milyarder Jared Isaacman de yer alıyordu. Bu Pazar günü de NASA için astronot uçuşunu gerçekleştirmeyi planlayan SpaceX, kötü hava şartlarından dolayı fırlatmayı ertelemek zorunda kaldı.

Türkiyedeki iPhonelara 5G Geliyor! Peki Nerede, Nasıl Kullanabiliriz? Ek Ücret Ödeyecek miyiz?

ABD merkezli teknoloji devi Apple, 17 Şubat itibarıyla iOS 16.4'ün ilk geliştirici beta sürümünü kullanıcıların hizmetine sundu. Mart ayında kararlı sürümü ile yayınlanması beklenen güncelleme, iPhone kullanıcılarına bir dizi yeni özellik de sunacak. Bu yenilikler arasında yeni emojiler ile uygulamalara yapılan güncellemeler de yer alıyor. MacRumors'un haberine göre Apple, iOS 16.4 ile 5G destekli ilk iPhone'un çıkışından 3 yıl sonra Türkiye'deki kullanıcılar için 5G bağlantı desteğini aktifleştirecek.

Dünyanın En Büyük Üçüncü Bitcoin Balinası, Milyonlarca Dolarlık Bitcoin Aldı

Dünyanın ilk kripto para birimi olan, merkeziyetsiz bir para transferi ağı oluşturma amacıyla dünyaya getirilen Bitcoin, dün 13. yaşını kutladı. Kim tarafından oluşturulduğu günümüzde halen gizemini koruyan kripto para birimi, son günlerde dalgalı bir şekilde piyasayı etkilemeye devam ederken bu yazıyı yazdığımız an itibarıyla 46.600 seviyelerinde seyrediyor.

8K Video Kaydı Yapabilen Fotoğraf Makinesi Fujifilm X-H2 Tanıtıldı

Dünyanın önde gelen profesyonel fotoğraf makinesi ve kamera üreticilerinden Fujifilm, düzenlediği "Summit" etkinliğinde yeni fotoğraf makinesini tanıttı. Aynasız modellerinin en yenisi olan ve "X-H2" olarak isimlendirilen fotoğraf makinesi, tam anlamıyla profesyonellere odaklanıyor ve eşsiz özellikler vadediyor. Gelin hep birlikte, Fujifilm X-H2'nin teknik detaylarına yakından bakalım.

Aralarında 3 Milyar Dolar Kazanan Bile Var: İyi Bir Bulmaca Oyunu Nasıl Geliştirilir?

Mobil oyun dünyasının her geçen gün biraz daha büyüdüğü sugötürmez bir gerçek. Öyle ki geliştiriciler, artık konsol kalitesinde oyunlar çıkarmaya başladılar. Oyuncularsa vakit geçirmekten büyük keyif duydukları mobil oyunlara dudak uçuklatan paralar harcıyorlar. Örneğin; sektörün en popüler kategorilerinden olan bulmaca oyunlarına  harcanan para, 2021’in ilk yarısında 4,9 milyar dolara ulaştı. Bu harcama tutarı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 56,8’lik artış anlamına geliyor.