Rusya Kendi Çipini Üretmek İçin Kolları Sıvadı: Intel ve AMDye Rakip mi Geliyor?

Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmeye başlaması Ruslara karşı eşi benzeri görülmemiş yaptırımların da startını verdi. İlk günlerden bu yana süregelen yaptırımlar, git gide arttı ve şu anda Rusya sektöründe öncü pek çok şirketin son teknolojilerinden mahrum bırakıldı. 

17.04.2022 06:00:26 tarihinde yayınlandı.

Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmeye başlaması Ruslara karşı eşi benzeri görülmemiş yaptırımların da startını verdi. İlk günlerden bu yana süregelen yaptırımlar, git gide arttı ve şu anda Rusya sektöründe öncü pek çok şirketin son teknolojilerinden mahrum bırakıldı. 

Rusya ise bu yaptırımlar karşısında Uluslararası Uzay İstasyonu iş birliklerini sonlandırdı ve yaptırımların sonlandırılmasını talep etti. Ancak bu iş birliklerinin sonlandırılması da Rusya için yaptırımların sonunu getirmedi. Bu sebeple de Rusya, yeni çıkış yolları aramaya başladı. Tüm dünyada devam eden çip krizinin ve yaptırımların ardından Rusya kendi çiplerini üretmek için hazırlıklara başladı. 

Rus hükümeti, çip sektörünün öncü firmaları Intel ve AMD gibi şirketlerin ülkedeki faaliyetlerini askıya alması ve Rusya’ya çip tedariğini durdurmasının ardından Batı ülkelerinden çıkış yolu aramayı bıraktı. Ülkedeki yerel çip üretimi liderlerinden biri olan TSMC’den de büyük bir darbe yiyen Rusya, kendi çiplerini üretmek için kolları sıvadı. Bunun için de 3,19 trilyon ruble (38,3 milyar dolar) yatırım yapmayı planlayan Rusya, bu yatırımı dört ana başlıkta bölüştürecek: Yerel yarı iletken üretimi, yerel çip geliştirilmesi, çiplerin pazarlanması ve yerel yeteneklerin eğitimi. 

İLGİLİ HABER Rusya, Kripto Paraları Yasal Ödeme Aracı Olarak Kabul Etmeye Hazırlanıyor

Tabii önünde çok daha uzun bir yol olsa da Rusya bu yatırımını gelecekte Batı ülkelerine ve diğer şirketlere bağımlılıktan kurtulmanın en büyük adımı olarak görüyor. Şu anda yıl sonuna kadar 90 nm’lik düğümler kullanılan yerel çiplerin üretilebilmesi gündemde ancak bunun 2030 yılına kadar TSMC’nin ürettiği çiplerle benzer olarak 28 nm’lik çiplerin üretimine doğru evrilmesi planlanıyor. Rusya'nın bu yaptırımlardan kurtulmak için daha sakin kararlar alması, Ukrayna’daki işgali sona erdirmesi ise gittikçe daha uzak bir ihtimal haline geliyor. Belli ki Rusya bu yaptırımlarla yaşamaya alışmakta ve Dünya’da sadece kendi ülkeleri varmış gibi yaşamaya çalışmakta ısrarcı. Gittikçe kötüleşen ekonomisini aldırış etmemesi de bunun en büyük kanıtı. 


Kaynak webtekno.com

 

Instagramda Beğendiğiniz İlk Fotoğraf Nasıl Bulunur?

Bugün Meta, eski adıyla Facebook şirketinin sahibi olduğu Instagram sosyal medya platformu ile ilk kez 2010 yılında tanıştık. İlk zamanlar yalnızca fotoğraf paylaşarak biraz eğlenebileceğimiz bir platform olan Instagram, bugün dünya çapında milyarlarca aktif kullanıcıya sahip ve hayatımızın büyük bir bölümünü kapsıyor. Peki, bu platformda geçirdiğiniz ilk günleri hatırlıyor musunuz?

Mobil Oyun Devi Zynga, Bu Yıl NFT Tabanlı Bir Oyun Çıkaracağını Açıkladı

Mobil oyun dünyasının en büyük isimlerinden birisi olan Zynga, bugün oldukça önemli bir duyuru yaptı. NFT’lerin ve kripto paraların yükselişiyle oyun dünyasının da evrilmesinin konuşulduğu günlerde Zynga, ilk blok zincir ve NFT tabanlı oyununu bu yıl yayınlamayı planladığını duyurdu. Oyun hakkında da bazı detaylar paylaşıldı.