Savaşta mıyız: Türkiyenin Kaç Bin Siber Saldırıyı Savuşturduğu Açıklandı

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, basın mensuplarına yaptığı bir açıklamada Türkiye'nin siber güvenlik karnesini paylaştı. Bu konuda önemli tedbirler alındığını ve olası siber saldırılara karşı Siber Olaylara Müdahale Ekibi'nin (SOME) ve Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezi (USOM) gibi kurumların oluşturulduğunu ifade eden Bakan Karaismailoğlu, son yıllarda kaç siber saldırının püskürtüldüğüne de değindi.

28.02.2022 22:45:23 tarihinde yayınlandı.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, basın mensuplarına yaptığı bir açıklamada Türkiye'nin siber güvenlik karnesini paylaştı. Bu konuda önemli tedbirler alındığını ve olası siber saldırılara karşı Siber Olaylara Müdahale Ekibi'nin (SOME) ve Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezi (USOM) gibi kurumların oluşturulduğunu ifade eden Bakan Karaismailoğlu, son yıllarda kaç siber saldırının püskürtüldüğüne de değindi.

Bakan Adil Karaismailoğlu'nun yaptığı açıklamalara göre 2017'den 1 Ekim 2021'e kadar, 502 bin 386 siber saldırı engellenebildi. Yalnızca 2021 yılında 60 bin 795 siber saldırının püskürtüldüğünü söyleyen Karaismailoğlu, bu saldırıların daha çok DDoS, oltalama ve spam olarak karşımıza çıktığını belirtti. Ulaştırma Bakanı, konuyla ilgili olarak "BTK bünyesinde kurulum çalışması tamamlanan Siber Güvenlik Operasyon Merkezi ile USOM ve operatörler arasındaki iş ve işlemlerin 7 gün 24 saat kesintisiz izlenebilmesi ve gerekmesi halinde aksiyonların zaman kaybetmeksizin alınmasına imkan sağlandı." ifadelerini kullandı.

Bakan Karaismailoğlu, koronavirüs pandemisiyle ilgili de açıklamalar yaptı. Bu açıklamalarında yerli ve milli yazılım vurgusu yapan Karaismailoğlu, şu ifadeleri kullandı:

Salgın sürecinde AVCI, AZAD ve KASIRGA adlı yerli ve milli uygulamalarımızla, yapay zeka teknolojileri kullanılarak 750 sahte konferans uygulaması ve uzaktan yönetim servislerinde 31 bin 132 zafiyet tespit edildi. Yeni tip koronavirüs (COVID-19) ile alakalı 133 zararlı yazılım incelemesi ve 612 zararlı yazılım bilgisi SOME’lerle paylaşıldı. COVID-19 ile alakalı 2 bin 392 zararlı dropper (asil zararlı yazılımı indiren küçük program) ve komuta kontrol merkezi engellendi. KASIRGA ile entegre olarak çalışan ATMACA projesi ile toplamda 16 milyon adet IP adresinin her biri için düzenli olarak yapılan kontrollerle 200'den fazla zafiyete ait risk proaktif (zafiyet saptanınca bunun gerçekten çalışıp çalışmadığının test edilmesi) bir şekilde engellendi. Verilerin uzman analistler tarafından daha verimli şekilde yönetilmesi ve tespit edilen siber güvenlik eksikliklerine ilişkin bilgilerin ilgili taraflara daha hızlı ulaştırılması için yerli ve milli KULE yazılımı da geliştirildi.

İLGİLİ HABER Türkiye’de Üç Üniversite Siber Saldırıya Uğradı: Öğrenci ve Personel Bilgileri Satışa Çıktı (GÜNCELLEME)


Kaynak webtekno.com

 

Acıyı Hissedebilen Yapay Deri, Futbolcuların Hareketlerini Tahmin Edebilen Sistem: En Yeni Yapay Zekâ Teknolojileri

Yapay zekâ sistemleri, gelişen teknolojinin bize sunduğu en büyüleyici şeylerden biri. Her geçen gün konu hakkında yapılan ilerlemeler ile bilim kurgu filmlerini gerçeğe dönüştüren bir geleceğe doğru yol alıyoruz. Geçtiğimiz gün, metinleri görsele dönüştürebilen bir algoritmanın kendi dilini oluşturmuş olabileceğini sizlerle paylaşmıştık.

Klavyede Ne Kadar Hızlı Yazabildiğinizi Test Edebileceğiniz İnternet Siteleri

Günümüz dünyasında akıllı telefon klavyelerine hapsolmuş olsak da bilgisayarda klavye kullanarak yazı yazmak, özellikle hızlı yazabilmek hala son derece önemli bir yetenek. Duyduğunuz şeyleri aynı anda klavye ile yazıya dökmek gibi önemli beceriler, hayatın pek çok alanında işinizi kolaylaşlaştıracaktır. Yazı yazarken ne kadar hızlı olduğunuzu öğrenebileceğiniz birçok klavye hız testi sitesi bulunuyor.

DeepMindın Yapay Zekâ Araştırmacıları, Oyuncuların Zaafları Üzerine Çalışıyor

Gerçek hayattaki problemlerin çözümüne yönelik olarak geliştirmek istenen algoritmalar söz konusu olduğunda, bilgisayar oyunları gerçek hayata uyarlanıp algoritmaların geliştirilmesinde bilim insanlarına elverişli bir zemin sağlayabilir. Bunun sayesinde, yapay genel zekâ (AGI) için zemin hazırlanmış olabilir. AGI, yalnızca veri girişi gibi sıradan ve tekrarlanan görevleri değil, kendi çevresi hakkında da akıl yürütebilen bir karar verici yapay zekâ sistemine işaret ediyor.