SQL Nedir, Kullanım Alanları Nelerdir? Bazı Komut Örnekleri

Bazı temel bilgisayar ve internet kavramlarını hepimiz biliriz, yani en azından adını duymuşuzdur. Bunlardan bazılarını bilmek kimsenin işine yaramaz ancak bazıları oldukça kritik öneme sahiptir. Bunlardan biri de SQL dilidir. SQL, bilinenin aksine bir programlama dili değildir yalnızca veritabanlarını, özellikle ilişkisel olanları yönetmek için kullanılan özel bir dildir. 

21.02.2022 19:45:11 tarihinde yayınlandı.

Bazı temel bilgisayar ve internet kavramlarını hepimiz biliriz, yani en azından adını duymuşuzdur. Bunlardan bazılarını bilmek kimsenin işine yaramaz ancak bazıları oldukça kritik öneme sahiptir. Bunlardan biri de SQL dilidir. SQL, bilinenin aksine bir programlama dili değildir yalnızca veritabanlarını, özellikle ilişkisel olanları yönetmek için kullanılan özel bir dildir. 

SQL bilmek elbette ilk olarak yazılımcıların görevi ancak bir yazılımcı ya da sistem geliştiricisi olmasanız bile bu dili öğrenmeniz gerekebilir. Çünkü bu dilin kullanıldığı veritabanları neredeyse artık her yerde karşımıza çıkmaya başladılar. SQL dilini ilk kez duyuyorsanız gelin SQL nedir, ne işe yarar, nerelerde kullanılır, öğrenip de ne yapacaksınız gibi merak edilen soruları yakından inceleyelim.

SQL, veri yönetimi amacıyla kullanılan bir dildir. İlişkisel veritabanları başta olmak üzere pek çok farklı türdeki veritabanında bulunan veriler SQL dili kullanılarak yönetilir. SQL dilini kullanılarak yazılan komutlar aracılığıyla veritabanına yeni veriler eklenebilir, var olan veriler değiştirilebilir, kayıtlı veriler silinebilir ve var olan verilerden özel listeler oluşturulabilir.

Veritabanı sistemleri geliştikçe verileri yönetmek için alternatif yol arayışı sonucu SQL dili doğmuştur. İlk olarak matematiksel bir dizilim olan SQUARE, daha sonra ise bu dilin geliştirilmiş versiyonu olan SEQUEL kullanılmıştır. Bu dillerin son hali ise Structured Query Language, kısaca SQL, Türkçesi ile Yapılandırılmış Sorgu Dili olmuştur.

SQL dili kullanılarak oluşturulan ilişkisel veritabanları, büyük çaplı verilerin çok daha kolay ve güvenilir bir şekilde yönetilmesini sağlar. Birkaç sayfadan oluşan Excel dosyası bile nasıl yoruyor bir düşünün. Bunun onlarca kat fazla veriden oluşmuş bir versiyonunu SQL dili olmadan yönetmeye çalışmak hiç de akıl karı değil.

Günümüzde pek çok açık kaynaklı veritabanı SQL ile çalışıyor. Pek çok şirket de SQL dili ile hazırlanan veritabanları kullanıyor ve bu nedenle çalışanlarından bu dili bilmelerini istiyor. Hevesli bir öğrenci olursanız SQL dilini birkaç saatte öğrenmeniz mümkün. Çünkü günlük hayatta kullanılan basit İngilizce kelimeler aynı zamanda SQL dili komutlarında da kullanılıyor.

SQL ile veritabanı oluşturmak uzmanların işi. Bu nedenle birkaç saatte öğrendiğiniz dil ile bunu yapmak pek kolay değil. Ancak oluşturulmuş bir ilişkisel veritabanında herhangi bir işlem yapmak için temel SQL dil bilgisi yeterli olacaktır.

SQL dilinde yazdığınız komutlar sayesinde söz konusu veritabanına yeni veriler ekleyebilir, var olan veriler üzerinde değişiklikler yapabilir, verileri silebilir ve kayıtlı verileri düzenleyerek çok daha kolay ulaşılmasını sağlayacak özel listeler hazırlayabilirsiniz. Yani SQL dilini bilmek demek, veritabanını kontrol etmek demektir.


Kaynak webtekno.com

 

Türkiyenin Uydu İletişim Kapasitesini 15 Kat Artıracak Türksat 5B Uydusunun Ne Zaman Fırlatılacağı Açıklandı

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, bir süredir üzerinde çalışılan Türksat 5B uydusu ile ilgili açıklamalarda bulundu. Bakan tarafından yapılan yazılı açıklamalarda, çalışmaların genel hatlarıyla tamamlandığı ve fırlatma tarihinin belli olduğu ifade edildi. Bakan Karaismailoğlu'na göre Türksat 5B, aralık ayının sonunda uzaya fırlatılacak. Fırlatma işlemi, SpaceX'in Falcon 9 roketiyle gerçekleştirilecek.

Böyle Dalgınlık mı Olur: 4 Milyon TLlik NFT, Yanlışlıkla 40 bin TLye Satıldı

Her geçen gün biraz daha yaygınlaşan NFT çılgınlığında akıllara durgunluk veren bir olay yaşandı. Uzun zamandır NFT paylaşımları yapan ve bu NFT'leri Opensea gibi platformlar üzerinden satan Maxnaut isimli tasarımcı, bir NFT için yanlış fiyat girdi. Satış bedeli için 75 Ethereum yerine 0.75 Ethereum yazan satıcı, "Bored Ape" isimli NFT'sini yanlışlıkla 3.000 dolara (yaklaşık 42 bin TL) sattı. Bu yanlışlık olmasa, satıştan 300 bin dolar (yaklaşık 4.3 milyon TL) kazanılacaktı.

Rusyanın Başıboş Uydu Enkazı, Uluslararası Uzay İstasyonunda Zor Anlar Yaşattı: İstasyon Yönünü Değiştirmek Zorunda Kaldı

İnsanlığın uzay araştırmalarının hız kesmeden devam ettiğini; her gün bu konuda ciddi gelişmeler yaşandığını biliyoruz. Ancak bu konuda bazı talihsizlikler de yaşanmıyor değil. Geçtiğimiz günlerde Uluslararası Uzay İstasyonu’na (ISS) gönderilen ilk turistlerin istasyonda mahsur kaldığını, olumsuz hava koşulları nedeniyle Dünya’ya dönemediğini sizlerle paylaşmıştık.