Telefonlar Başta Olmak Üzere Hemen Her Elektrikli Cihaza Enerji Veren Batarya Aslında Nedir, Nasıl Çalışır?

Batarya, birden fazla pilin bir arada bulunması ve bu pillerin birleşerek enerji üretmesini sağlamaktadır. Bataryalar elektronik cihazlardan tutun haberleşme ve savunma sistemlerine kadar oldukça geniş bir kullanım alanına sahiptir. Hemen her teknolojik cihazın bataryaya ihtiyacı vardır. Bataryaların kullanım alanlarının bu kadar geniş olmasının en önemli nedeni içerisindeki enerji bittiğinde yeniden şarj edilerek kullanılabilir hale getirilmesidir. 

19.10.2022 08:30:27 tarihinde yayınlandı.

Batarya, birden fazla pilin bir arada bulunması ve bu pillerin birleşerek enerji üretmesini sağlamaktadır. Bataryalar elektronik cihazlardan tutun haberleşme ve savunma sistemlerine kadar oldukça geniş bir kullanım alanına sahiptir. Hemen her teknolojik cihazın bataryaya ihtiyacı vardır. Bataryaların kullanım alanlarının bu kadar geniş olmasının en önemli nedeni içerisindeki enerji bittiğinde yeniden şarj edilerek kullanılabilir hale getirilmesidir. 

Bir elektronik cihazın içerisinde bulunan bataryanın enerjisi, cihazı kullandıkça giderek azalır ve bir süre sonra cihaz kullanılamaz hale gelir. Bu durumda cihazın bataryasını şarj ederek tekrardan enerji ile doldurmak mümkündür. Enerji ile dolan bataryalar takıldığı cihazları tekrardan kullanılabilir bir hale getireceklerdir.

Elektronik cihazlara enerji aktarımı sağlayan batarya farklı kısımlardan oluşur. Elektrolit, kilot ve anot olarak adlandırılan ve üç ana kısmı bulunan bataryanın tek görevi; içerisindeki kimyasal enerjiyi elektrik enerjisine dönüştürerek takılı olduğu cihazın çalışmasını sağlamak amacıyla enerji aktarımında bulunmasıdır. 

Bataryaların elektronik cihazlarda tercih edilmesinin birden fazla nedeni vardır. Fakat bu nedenlerin en başında yeniden şarj edilerek kullanılması gelmektedir. Bir batarya takılı olduğu cihaza içerisinde bulunan enerjiyi aktardıktan sonra kendi içerisindeki enerjiyi tüketir. Bataryalar yeniden enerji yüklenmesi ve cihazın kullanımına devam edilebilmesi için tekrardan şarj edilebilir. 

Yeniden şarj edilmesi mümkün olan bataryalar iki farklı malzeme arasında bulunan elektrik akımı yolu ile elektron transferinin gerçekleşmesini sağlar. Bu elektronların aktarımı sırasında herhangi bir olumsuz durum ile karşılaşılmaz. İki cihaz arasında yanma ve paslanma gibi tepkiler görülmez. Sadece elektron aktarımı sırasında ısı meydana gelir. Bir cihazı şarj ederken ısınmasının nedeni de bu yüzdendir. 

Şarj edilerek birden fazla kez kullanıma sahip olan bataryaların nasıl çalıştığı da sıklıkla merak edilir. İçerisinde birçok pilin bulunduğu bataryanın bir çalışma prensibi vardır. Bataryalar kullanıldığı cihazların çalışmasını sağlayan aygıtlardır. Elektronik cihazın çalışması için gerekli olan enerjiyi cihaza aktaran ve bu aktarımı birbirine paralel ya da seri olarak bağlanan hücreler sayesinde yapmaktadır. 

Bataryalar içerisindeki pillerin birbirine seri ya da paralel bağlanmasının da aslında bir amacı vardır. İçinde bulunan pillerin birbiri ile paralel bağlanması enerji kapasitesininin daha da artması içindir.

Seri bağlanmasının amacı ise içinde bulunan gerilimin daha fazla olması içindir. Bataryalar da aslında bir pil sistemi ile çalışır. Kısacası pil sisteminde olduğu gibi içerisinde bir enerji depolar ve bu enerjiyi de cihazların çalışmasını sağlamak için cihaza aktarır. 


Kaynak webtekno.com

 

Cumhurbaşkanı Erdoğanın "Bizden Önce Doğru Dürüst Ambulans Yoktu" Açıklaması Tartışma Yarattı: İşte Gelen Tepkiler

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bugün partisinin genel merkezinde gerçekleştirilen Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı’nda kürsüye çıkarak bazı açıklamalarda bulundu. Ülke gündemi ve ekonomiye dair açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı, söylediği bir ifadeyle sosyal medyada fazlaca konuşulmaya başladı.

Elon Musk, Yeni Hedefini(!) Açıkladı: "Coca-Colayı Alıp İçine Yeniden Kokain Koyacağım"

4 Nisan’da Twitter’ın %9,2’sini satın aldığını duyurarak bir şok yaratan, daha sonra tamamına göz diken Elon Musk, bu hafta başında istediğine ulaşmıştı. Musk, yaklaşık 44 milyar dolar karşılığında Twitter’ı satın almak üzere anlaşmaya varmıştı. Bu haberin ardındansa Twitter’ın eksiklikleri hakkında pek çok paylaşım yaptı.

Rusya-Ukrayna Savaşı İçin CS:GOda Harita Oluşturuldu: İşte Projenin Ardındaki Dâhiyane Fikir!

Rusya, bir yıldan uzun bir süre önce Ukrayna'yı işgal planlarını devreye soktu. Bunun sonucunda iki ülke arasında bir savaş başladı ve bu savaş günümüzde de devam ediyor. İşin kötü tarafı, savaşın ne zaman biteceğini kimsenin bilmiyor oluşu. Ancak gelen son haberler, sıradan Rus vatandaşlarının savaşın acı taraflarını görmesini sağlamak için her türlü yöntemin denendiğini gözler önüne seriyor.

iPhonenunuz Üzerinden Galaxy S23ü Deneyimleyebilirsiniz: Nasıl Yapılacağını Anlattık

Apple ve Samsung arasında uzun süredir devam eden bir rekabet olduğunu biliyoruz. İki şirket de her yıl çıkardığı telefonlarla birbirinin önüne geçmeye çalışıyor. Apple, son olarak iPhone 14 ile Samsung ise buna rakip olarak Galaxy S23 ile karşımıza çıkmıştı. Bugün çıkan bir rapor ise rekabetin iyice kızıştığını ve Apple’ın en popüler markalar konusunda Samsung’un önüne geçtiğini ortaya koymuştu.