TikTokun Canlı Yayında Dilendirilen Suriyeli Çocuklardan Elde Ettiği Korkunç Gelir Ortaya Çıktı

Günümüzün en popüler sosyal medya platformu olan TikTok, geçtiğimiz gün BBC tarafından yapılan bir araştırmayla gündeme geldi. Son zamanlarda platformda artan dilencilik yayınlarına odaklanan BBC, TikTok’un bu yayınlardan müthiş miktarlarda para kazandığını ve yayınların nasıl gerçekleştiğini ortaya koydu.

14.10.2022 23:15:14 tarihinde yayınlandı.

Günümüzün en popüler sosyal medya platformu olan TikTok, geçtiğimiz gün BBC tarafından yapılan bir araştırmayla gündeme geldi. Son zamanlarda platformda artan dilencilik yayınlarına odaklanan BBC, TikTok’un bu yayınlardan müthiş miktarlarda para kazandığını ve yayınların nasıl gerçekleştiğini ortaya koydu.

TikTok’ta başlayan söz konusu dilencilik yayınları, özellikle Suriyeli ebeveyn ve çocuklarla yapılıyordu. BBC’nin araştırmasına göre aileler, dilencilik yayınlarında bir saatte 1.000 dolar gibi inanılmaz miktarlarda bağış toplayabiliyordu. Fakat işin ilginç yanı ailelerin topladığı paranın ne kadarının cebe girdiğiydi.

BBC, TikTok’tan dijital hediye yoluyla yapılan bağışların kaçta kaçının ailelerin cebine girdiğini cevaplamak üzere bir araştırma gerçekleştirdi. Bu araştırma kapsamında Suriye’den bir BBC muhabiri yayın açtı ve İngiltere’deki diğer BBC çalışanları, bu muhabire 106 dolar değerinde TikTok hediyesi gönderdi.

Fakat canlı yayın sona erdiğinde test hesabındaki bakiyenin 33 dolar olarak gösterildiği görüldü. Yani TikTok, dijital hediye yoluyla yapılan bağışların %69’una el koymuştu. Üstelik kalan 33 doların %10’u da Suriye’de döviz çevirme işleminde komisyon olarak alındı. Yani 106 dolarlık hediyenin cebe giren miktarı sadece 19 dolar idi.

TikTok’un bağışların %69’una el koyması halihazırda çarpıcıyken, bu canlı yayınların ortaya çıkışı da bir o kadar çarpıcı idi. BBC’ye göre dilencik yayınlarının pek çoğu aslında bir ‘aracı’ tarafından yönetiliyordu. Bu aracı, birkaç aileyi TikTok’ta yayın açması için işe alıyor, aileler TikTok’ta saatlerce canlı yayında dileniyordu.

Bu aracı isimlerden birisi olan Hamid ise BBC’ye ilginç açıklamalarda bulundu. 12 aileyle canlı yayın açan Hamid, Çin merkezli ve TikTok ile doğrudan çalışan bazı “canlı yayın ajanslarının” kendilerini desteklediğini belirtti. Hamid’e göre bu ajanslar, kapatılan hesapların açılmasını sağlıyor, yeni canlı yayın hesaplarının açılmasında da aracı oluyor ve uygulamayla sorun yaşandığında devreye giriyordu.

Söz konusu canlı yayın ajansları aslında dünya çapında varlığını sürdürüyor. Bu ajanslardan birine ulaşan BBC, TikTok’un ajanslara canlı yayınların süresi ve verilen hediyelerin miktarına göre para ödediğini öğrendi. Bu da dilencilik yayınlarının neden saatler boyunca sürdüğünü açıklıyordu.

Dilencilik yayınları, aslında TikTok’un politikalarına da aykırı yayınlar idi. TikTok kurallarına göre canlı yayın açmak için 1.000 takipçiye ulaşmanız ve bu yayınlarda doğrudan hediye talep etmemeniz gerekiyor. En önemlisi, küçük yaştaki bireylerin tehlikeye atılmaması, istismar edilmemesi ve zarara uğramaması şart koşuluyor.

Fakat dilencilik yayınlarının pek çoğunda doğrudan çocuklar yer alıyor ve bu çocuklar hediye için dileniyor. BBC, tespit ettiği 30 hesabı uygulama içindeki raporlama sisteminden bildirdiğinde hiçbir sonuç alamadı. Fakat kuruluş doğrudan TikTok ile konu hakkında iletişime geçmek isteyince farklı bir yol izlendi: TikTok, bildirilen tüm hesapları banladı.


Kaynak webtekno.com

 

Şimdiye Kadarki En İyi Kameraya Sahip Olabilir: Samsung Galaxy S23 Ultranın 200 Megapiksellik Bir Sensörle Geleceği İddia Edildi

‘Megapiksel’ dendiğinde teknoloji devi Samsung, akla ilk gelen isimlerden birisi. Yüksek çözünürlüklü görüntü sensörleri üretmeye başlayan şirketlerin başında gelen Samsung’un elinde 200 megapiksellik bir sensör olan ISOCELL HP1 bulunuyor ve Xiaomi ile Vivo'nun orta sınıf cihazlarına kurmak istedikleri bu rekor çözünürlükteki sensörde bir süredir gözü olduğu biliniyor. 

JBL, Uzun Kullanım Süreleriyle Memnun Edecek 3 Yeni Kablosuz Kulaklığını Duyurdu

Kulaklık sektörünün önemli temsilcilerinden JBL, üç yeni kablosuz kulaklık modelini duyurdu. Wave 200, Wave 300 ve Tune 130NC olarak isimlendirilen kablosuz kulaklıklar, sahip oldukları teknik özelliklerle de tasarımlarıyla da tüketicilerin beğenisini kazanmayı başaracak gibi görünüyorlar. Peki JBL'in yeni kablosuz kulaklıkları tüketicilere neler vadediyor?

Binance Türkiye, Ücretsiz "Kripto 101" Eğitimi Verecek: 500 Dolar Ödül de Var!

Dünyanın en büyük kripto para borsaları arasında yer alan Binance, Türkiye'deki üniversite öğrencileri için çok önemli bir etkinlik gerçekleştirecek. Tamamen ücretsiz olan "Kripto 101" isimli eğitim kapsamında, gençlere finansal okuryazarlık eğitimi verilecek. Bu eğitimde elbette kripto paralar, Web 3.0 ve blockchain ön planda olacak.