Toksik Kişilerin Sosyal Medyayı Nasıl Ele Geçirdiğini Gösteren Araştırma Sonuçları

Sosyal mecralarda görünce olumsuz düşünceye sevk edildiğimiz, moralimizi bozan paylaşımlarla karşılaşabiliyoruz. Bu paylaşımı yapan kullanıcılar için de artık ‘toksik’ tanımını kullanıyoruz.

3.03.2023 12:45:10 tarihinde yayınlandı.

Sosyal mecralarda görünce olumsuz düşünceye sevk edildiğimiz, moralimizi bozan paylaşımlarla karşılaşabiliyoruz. Bu paylaşımı yapan kullanıcılar için de artık ‘toksik’ tanımını kullanıyoruz.

Toksik kullanıcıların toksik paylaşımlarına neredeyse her paylaşımın altında karşılaşıyoruz. Peki, bu durum zannettiğimiz gibi sosyal medyada toksik kullanıcı sayısının diğer kullanıcılara göre daha yüksek olduğu anlamına mı geliyor?

Sosyal mecralarda veya gerçek hayatta karşılaştığımız toksiklik, hakaret, tehdit, cinsel saldırı ve nefret söylemlerine varabilen yorumları kapsıyor. Bu yorumları gören pek çok insan da otosansür uygulayarak çevrimiçi platformlara kalıcı olarak veda edebiliyor. Hatta toksiklik, kişilerin kendisine zarar vermelerine bile neden olabiliyor.

Pek çok insan, sosyal medyanın toksik insanların hükmettiği bir yer olduğu kanısına sahip. Fakat aslında durum böyle değil. İşin özü, toksik olan kullanıcıların diğer kullanıcılara göre bu mecralarda çok daha aktif olmasında yatıyor.

Stanford Üniversitesi ve Google’dan dört araştırmacının yer aldığı bir çalışma, toksik kullanıcılara en iyi şekilde ışık tutan örneklerden birisi idi. Sonuçları Eylül 2022’de yayımlanan çalışmada araştırmacılar, on milyonlarca kullanıcıya sahip Reddit’te 18 ay içinde en az 1 paylaşım yapan 1 milyon hesabı takip etti.

Takip edilen kullanıcılar arasında toksik yorum paylaşanların yüzdesi ise fazlasıyla düşüktü. Bir milyon kullanıcının yalnızca %3’ü, yani 30 bini en az bir adet toksik yorum paylaştı. Fakat işin aslı, toplam yorum sayısıyla yapılan karşılaştırmada ortaya çıktı.

Takibe alınan bir milyon toksik kullanıcının Reddit’te paylaştığı yorumların üçte biri, bu kullanıcıların sadece %3’ünü oluşturan grup tarafından paylaşılmıştı. Yani 30 bin kişi, platformdaki varlığını geriye kalan 970 bin kişiden çok daha fazla hissettirdi.

Bu sorunun cevabı daha önce SimpleTexting tarafından yapılan bir araştırmayla verilmişti. 18-75 yaş aralığındaki 1018 ABD’li kullanıcıyla anket düzenleyen SimpleTexting, verilen cevaplarla şu listeyi oluşturdu (10 puan üzerinden):


Kaynak webtekno.com

 

Microsoft Edge Kripto Para Cüzdanı Geliyor: Peki Bu Cüzdanla Ne Yapacağız?

ABD merkezli teknoloji devi Microsoft'un internet tarayıcısı Edge, önemli bir gelişmeye ev sahipliği yaptı. Tarayıcı, henüz test aşamasında olsa da artık yerleşik kripto para cüzdan desteği sunmaya başladı. Üstelik kullanıcılar, bu cüzdan ile sadece kripto paralarını kontrol etmeyecek, isterlerse harcama da yapabilecekler.

Threads, Kullanıcılarının Çoğunu Kaybetmesine Rağmen Xten 8 Kat Fazla Etkileşim Alıyor (Nasıl Yani?!)

Meta, geçtiğimiz ay X’e eski adıyla Twitter'a rakip olacak metin tabanlı uygulaması Threads’i kullanıma sundu. Yeni uygulama en başta çok büyük ilgi görerek 100 milyon kullanıcıyı aşsa da zaman geçtikçe popülerliğini kaybetti. Mark Zuckerberg de yakın zamanda kullanıcıların yarısından fazlasının kaybedildiğini ifade etti.

Son Kale de Düştü: Amazon Primea Yaklaşık %400 Zam Geldi: İşte Yeni Fiyat

Dünyanın en büyük e-ticaret platformlarından Amazon, içerisinde Prime Video ile Prime Gaming hizmetlerini de içeren "Amazon Prime" hizmetine zam yaptı. Bugüne kadar ilk 30 gün ücretsiz olduktan sonra aylık 7,90 TL karşılığında satın alınabilen Amazon Prime'ın fiyatı, tam 3,8 katına çıktı. Peki Amazon Prime güncel fiyatı nasıl oldu?