Uzayda Bir Kalp Atışı Gibi Tekrar Eden Bir Radyo Sinyali Keşfedildi

Astronomların uzayı keşif için gerçekleştirdikleri çalışmalar sadece James Webb Uzay Teleskobu gibi görsel algılarımıza odaklanmıyor. Radyo sinyalleri ve farklı veriler de araştırmacıların odaklandıkları konu başlıkları arasında geliyor. 

14.07.2022 22:45:14 tarihinde yayınlandı.

Astronomların uzayı keşif için gerçekleştirdikleri çalışmalar sadece James Webb Uzay Teleskobu gibi görsel algılarımıza odaklanmıyor. Radyo sinyalleri ve farklı veriler de araştırmacıların odaklandıkları konu başlıkları arasında geliyor. 

Bu çalışmalar arasında uzayın derinliklerinden gelen bir radyo sinyali dikkatleri üzerine toplamış durumda. Zira bu radyo sinyali bir kalbin düzenli atışı gibi belli bir ritmle ve belli bir kuvvetle gözlemlenebiliyor. Bilim insanları ise bu sinyalin kaynağına dair bir varsayımda bulunuyorlar.

Astronomlara göre düzenli olarak gelen bu sinyallerin kaynağı ise uzun zaman önce ölmüş olan bir yıldızdan geriye kalanlar. Pulsar ya da magnetar olarak adlandırılan bu yapıların genel ismi ise nötron yıldızı. Çok yüksek hıza ve çok büyük yoğunluk değerine sahip bu yapılar bir karadelik olmanın eşiğinden dönmüş oluyor. Zaman zaman da uzaya radyo sinyalleri yayıyorlar. Bu sinyallere de hızlı radyo patlamaları adı veriliyor.

Bu fenomen çok uzun zamandır bilinmesine rağmen yeni radyo dalgalarının bu kadar dikkat çekmiş olmasının nedeni süresi ve ritmi oldu. Çok periyodik bir şekilde her 0,2 saniyede bir tekrar eden bir sinyal yaklaşık üç saniye boyunca uzayda yankılandı. Bu süre ise normal bir hızlı radyo dalgası patlamasının yaklaşık 1000 katı uzunlukta. 

İlk hızlı radyo patlaması 2007 yılında keşfedildiğinden bu yana bu alandaki çalışmalar da yoğunlaşmış durumda. Bilim insanları şimdi FRB 20191221A bu hızlı radyo dalgasının geldiği kaynağı daha da dikkatli bir şekilde incelemeye almış durumdalar. Bahsi geçen radyo patlaması MIT ve başka pek çok araştırma kurumu tarafından da tespit edilmiş durumda. 

Keşifle ilgili inceleme 13 Temmuz 2022 tarihinde Nature dergisinde yayımlandı.

İLGİLİ HABER Uzayda Bugüne Kadar Gözlemlenen En Büyük Alkol Bulutu Keşfedildi


Kaynak webtekno.com

 

Yüzlerce Yıllık Kömürleşmiş Bir Parşömendeki Yazılar, Yapay Zekâ Sayesinde Okundu!

Yüzlerce yıl önce, MS 79 yılında İtalya'da Pompeii, Herculaneum ve Stabiae kentlerini yıkan büyük bir volkanik patlama meydana geldi. Vezüv yanardağının patlaması ile meydana gelen bu felaket günümüzde bile konuşulmaya devam eder... Fakat bir parşömen parçası düşünün ki, o felaketten kurtulup, kömürleşmiş olmasına rağmen yüzlerce yıl sonra okunabilsin.

Telegramdan Applea Sert Çıkış: "Devrim Yapmak Üzereydik..."

Son yılların popülerleşen anlık mesajlaşma uygulamalarından Telegram'ın patronu Pavel Durov, ABD merkezli teknoloji devi Apple'a adeta kan kustu. Önemli iddialar dile getiren Pavel Durov, dünyanın en büyük 10 uygulamasından bir tanesi bile böyle şeylere maruz kalıyorsa, küçük geliştiricilerin durumunu hayal bile edemediğinden bahsetti. Gelin hep birlikte yaşanan olaylara bakalım.

Kripto Paralardaki Çöküşün Arkasında Celsius Olabilir! İkinci Terra (LUNA) Vakası mı Yaşanıyor?

Kripto para piyasaları, son iki gündür yatırımcısına kan kusturuyor. Öyle ki Bitcoin, son dönemlerin en sağlam destek seviyelerinden bir tanesi olan 29 bin dolar bandının bile altına indi. Son 24 saatte 21 bin dolar seviyelerine kadar gerileyen Bitcoin, bu makalenin yazıldığı an itibarıyla 22 bin 400 dolar seviyelerinde seyrediyor. Altcoinlerdeki durumsa Bitcoin'den beter seviyede. Peki ne oldu da piyasalar bu hale geldi? Bu düşüşün ardında neler var?