Yapay Zeka Nedir? En Yaygın 5 Yapay Zeka Örneği

Hakkında yapılan öngörüler sayesinde tartışma ve haber konusu haline gelen yapay zekanın popülaritesi giderek hızlı bir şekilde artıyor. Yapay zeka, kimilerine göre büyük bir tehdit unsuru, kimilerine göre ise büyük bir fırsat olarak görülüyor.

22.02.2022 01:00:26 tarihinde yayınlandı.

Hakkında yapılan öngörüler sayesinde tartışma ve haber konusu haline gelen yapay zekanın popülaritesi giderek hızlı bir şekilde artıyor. Yapay zeka, kimilerine göre büyük bir tehdit unsuru, kimilerine göre ise büyük bir fırsat olarak görülüyor.

Bu yazımızda sizin için yapay zeka nedir sorusunu cevapladıktan sonra yapay zeka ne zaman ortaya çıktı, yapay zeka çalışmaları nasıl ilerledi, yapay zeka türleri ve örnekleri nelerdir gibi soruları en basit haliyle yanıtlıyoruz.

İngilizcedeki adıyla Artificial intelligence (AI) olan yapay zeka en basit tanımıyla bilgisayarlara normalde insan zekasına ihtiyaç duyulan işleri kolayca yaptırma teknolojisine verilen addır. 

Herhangi bir girdi sağlamadan kendisi sonuçlara varan, bağlantılar kuran, sorunları bulup onları otomatik olarak çözebilen bir sistem olan Yapay Zeka, büyük bir miktarda veri işleyerek ve daha önceki verileri tanıyarak belirli görevleri yerine getirecek şekilde eğitilebilecek bir yapıya sahiptir. Yapay zeka denilince ilk olarak akıllara insan benzeri robotlar gelse de aslında insanların yerini almak üzere tasarlanmamıştır. Aksine insanlara çeşitli alanlarda katkı sağlamak ve insanların yeteneklerini büyük bir ölçüde geliştirmek üzere tasarlanmıştır.

Yapay zeka kavramının fikir babası Alan Mathison Turing, “Makineler düşünebilir mi?” sorunsalını gün yüzüne çıkartıp makinelerin zekasını tartışma konusu yapmıştır. 1943 yılında II. Dünya Savaşı esnasında Kripto analizi yani mesajların deşifre edilmesi ihtiyacıyla üretilen cihazlar sayesinde de yapay zeka kavramı ortaya çıkmıştır.

“Yapay zeka” ismi ise resmi olarak ilk kez 1956 yılında bir konferansta John McCarty tarafından ortaya atılmıştır ve temelleri oluşturulmuştur. Yani McCarty’nin yapay zeka kavramının isim babası olduğunu söyleyebiliriz. 1959 yılında ise Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’nde John McCarty ve Marvin Minsky tarafından ilk yapay zeka laboratuvarı kurulmuştur.

1950’lerde yürütülen yapay zeka çalışmaları problem çözme gibi konular üzerinde yoğunlaştı. 1960’larda ise ABD Savunma Bakanlığı bu türdeki çalışmalara ilgi duydu ve insanların yaptığı şeyleri taklit etmesi için bilgisayarları eğitmeye başladı. 

Örnek verecek olursak ileri teknoloji savunma projelerini yürüten ABD’ne bağlı bir devlet kurumu olan DARPA 1970’lerde sokakların haritalanması projesini yapay zeka sayesinde tamamladı ve Siri, Alexa veya Cortana gibi asistanlar henüz piyasada yokken 2003 yılında akıllı kişisel asistanlar üretti.


Kaynak webtekno.com

 

Twitter, "İfade Özgürlüğüne Karşı Hareket Ettiği İçin" Dijital Nefretle Mücadele Merkezine Dava Açtı

Geçtiğimiz yıl milyarder iş insanı Elon Musk tarafından satın alınan ve şimdilerde de yeniden markalaşma sürecini büyük ölçüde tamamlayan X -namıdiğer Twitter- ile ilgili önemli bir gelişme yaşandı. Şirket, ABD ve İngiltere gibi birkaç ülkede merkezi bulunan Dijital Nefretle Mücadele Merkezi'ne (CCDH) dava açtığını duyurdu. X, CCDH'yi şirketle ilgili "lobicilik yapmak"la suçluyor. Gelin hep birlikte bu meseleye yakından bakalım.

Elinde En Çok Bitcoin Tutan 10 Şirket ve Dudak Uçuklatan Bitcoin Servetleri

Kripto para birimlerine olan ilginin son yıllarda muazzam bir seviyede yükseldiğini söylemememiz yanlış olmaz. Artık neredeyse tüm dünyadan milyonlarca insan bu para birimlerini yatırım aracı olarak kullanıyor. Hatta ilgi o kadar yükseldi ki Orta Amerika’da bir ülke olan El Salvador, lider kripto para birimi Bitcoin’i (BTC) resmi para birimi ilan etti ve gelecekte bu paraların nasıl kullanılabileceğini gözler önüne serdi.