Yapay Zekânın Babasından Derdi Olmayan İnsanı Bile Dert Sahibi Yapacak Açıklamalar

Yazdığınız, söylediğiniz, talep ettiğiniz şeye göre size çıktılar veren üretken yapay zekâlar bir anda hayatımıza girdi. Bir anda gördüğümüz şey karşısında büyülendik ve ona çabucak alıştık. Artık Webtekno’da bile bazı içeriklerin görsellerini tamamen yapay zekâ ile üretiyor, bunu söyleme gereği bile duymuyoruz. 

16.08.2023 09:15:08 tarihinde yayınlandı.

Yazdığınız, söylediğiniz, talep ettiğiniz şeye göre size çıktılar veren üretken yapay zekâlar bir anda hayatımıza girdi. Bir anda gördüğümüz şey karşısında büyülendik ve ona çabucak alıştık. Artık Webtekno’da bile bazı içeriklerin görsellerini tamamen yapay zekâ ile üretiyor, bunu söyleme gereği bile duymuyoruz. 

İşte asıl tehlike de burada başlıyor. ChatGPT, Midjourney gibi araçlar kötü amaçlarla kullanılmamaları için sınırlandırılsa da aynı teknolojik patikaları takip edip tam olarak kötü amaçlarla geliştirilen yapay zekâlar da var. Şöyle düşünün: Daha 2 yıl önce insanların fotoğraflarını çıplak hale getiren mobil uygulamalar gündemdeydi, şimdi kötü niyetli birine çıplak görmek istediği kişinin vesikalık fotoğrafı bile yetiyor. Tabii bu işin sosyal sorunlar boyutu. Bir de söz konusu silahlar ve savaşlardaki kötü niyet olunca sular epey bulanıyor.

Bu ihtimaller karşısında hep yüreğimize su serptik ve “Daha çooook var!” dedik. Ancak görüyoruz ki bugüne kadar ürettiklerimizi kullanarak kendi kendisine öğrenen bir yazılım, şimdilik çok da insansı olmayan yanıtlarıyla hepimizi şaşkına çevirebiliyor. Bunu yapabiliyorsa etik değerlere sahip olmayan bir robotun öldürme komutunu yerine getirmeyeceğini kim garanti edebilir?

Yoshua Bengio’yu ilk kez görmüş olabilirsiniz. Ancak günümüzde “üretken yapay zeka” dediğimiz, bugüne kadar üretilmiş metinleri, görselleri tarayıp öğürenebilen ve size özgün yanıtlar vermeye çalışan sistemlerin babası. 90’lı ve 2000’li yılların başında Bengio’nun yaptığı çalışmalar, ChatGPT ve Midjourney gibi araçların temelini oluşturuyor.

Elbette Bengio kadar etkili ve başarılı onlarca bilim insanı ve mühendis var, ancak kendisinin görüşleri, aynı zamanda yapay zekânın geleceğine de ışık tutuyor. 

Kişisel web sitesinde yayınladığı blog yazısında yapay zekânın gelişimiyle yaşanacak potansiyel sorunlara değinen Bengio; bir noktada konuyu güvenliğe getiriyor:


Kaynak webtekno.com

 

Robotlarda Artık Orantısız Güç Yok: Sony, Bir Robotun Çiçek Bile Tutabilmesini Sağlayan Yeni Teknolojisini Tanıttı

Robotik alanında geçtiğimiz yıllarda büyük sıçramalar yaşandığını gördük. Bunun da ötesinde robotik kodlama o kadar çok yaygınlaşmaya başladı ki artık ortaokul seviyesindeki çocuklar bile bu alana yönelik kurslara katılabiliyor. İşin yüksek seviyelerinde ise Boston Dynamics’in robotları ve geçtiğimiz günlerde gündemimizde olan Ameca gibi robotlar bulunuyor.

Ayın "Dünyanın Parçası" Olduğunu Gösteren En Somut Kanıt Bulundu

Dünya’mızın uydusu Ay’ın aslında Dünya’dan devasa bir çarpışma sonucunda kopan bir parça olduğu teorisi, Ay’ın oluşumu hakkında en fazla kabul gören teorilerin başında geliyor. Bugüne kadar bu teoriyi destekleyen birçok keşfe de imza atılmıştı. Fakat geçtiğimiz günlerde yapılan bir keşif, teorinin neredeyse en büyük kanıtı oldu.

NASA, 2021in En Çok Beğenilen Mars Fotoğraflarını Yayınladı

ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), 2021 yılına uzay tutkunlarını etkileyecek bir şekilde veda etti. Mars'a gönderdiği uzay aracı Perseverance tarafından çekilip gönderilen ve en çok beğenilen fotoğraflardan oluşan özel bir koleksiyon oluşturan NASA, bu görüntüleri video haline getirerek paylaştı.