Yurt Dışından Telefon Almak Hayal mi Oluyor? İşte Yeni IMEI Kayıt Ücretinden Sonra Yurt Dışından Telefon Almanın Maliyeti!

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıkladığı Ekim 2022 enflasyon verisi rakamları, 2023 yılına ait yeniden değerleme oranını da belirlemiş oldu. Buna göre 2023 yılı yeniden değerleme oranı, yüzde 122,93 olarak kayıtlara geçti. Yani vatandaşlar, Cumhurbaşkanı'nın herhangi bir değişiklik yapmaması halinde önümüzdeki yıl vergi, harç ve trafik cezalarını yüzde 122,93 zamlı ödeyecekler.

4.11.2022 23:45:14 tarihinde yayınlandı.

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıkladığı Ekim 2022 enflasyon verisi rakamları, 2023 yılına ait yeniden değerleme oranını da belirlemiş oldu. Buna göre 2023 yılı yeniden değerleme oranı, yüzde 122,93 olarak kayıtlara geçti. Yani vatandaşlar, Cumhurbaşkanı'nın herhangi bir değişiklik yapmaması halinde önümüzdeki yıl vergi, harç ve trafik cezalarını yüzde 122,93 zamlı ödeyecekler.

Yeniden değerleme oranının etkilediği resmi ödemelerden bir tanesi de IMEI kayıt ücreti. Bilindiği üzere, yurt dışında satın alınan bir telefonun Türkiye'de aktif olarak kullanılabilmesi için belirli bir ödeme yapılması ve telefonun IMEI numarasının Türkiye'deki veritabanına kaydedilmesi gerekiyor. Bu ödeme tutarı, 2022 yılı için 2.732 TL idi. Eğer Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan karşı hamle gelmez ve yeniden değerleme oranı sabit kalırsa, 2023 yılında yurt dışından alınan bir telefon için 6.091 TL IMEI kayıt ücreti ödenmesi gerekecek.

Türkiye'de oldukça yaygın bir uygulama var. İmkanı olan vatandaşlar, yurt dışına bizzat giderek veya yurt dışındaki bir tanıdığı aracılığı ile farklı ülkelerden telefon alıp, Türkiye'de IMEI kaydını gerçekleştirerek kullanıyor. Özellikle de Avrupa ve ABD'deki fiyatların hem kur karşılığının uygun oluşu hem de vergilerin ülkemizdekine kıyasla düşük olması, bugüne dek vatandaşlar için önemli avantajlar sağlıyordu. Peki bu durum, 2023 yılında da geçerli olacak mı?

*1.000 euro örnek fiyat olarak alınmıştır. **IMEI kayıt ücreti, yeniden değerleme oranı baz alınarak 2023 için güncellenmiştir.

Yukarıdaki karşılaştırmada da gördüğünüz üzere yurt dışından bir yakınınız aracılığı ile telefon aldığınızca IMEI zammı dışında herhangi bir ek ödemeniz olmayacak. Dolayısı ile hangi telefonu alırsanız alın, yurt dışından bir yakınınız getirecekse önümüzdeki yıl size fazladan 3.359 TL'ye patlayacak. Peki ya istediğiniz telefonu alıp size getirecek bir yakınınız yoksa ve telefonu kendiniz yurt dışına gidip almaya kalkarsanız ne olacak? Gelin bunu da gerçek bir örnek üzerinden açıklayalım.

Hatırlayanlarınız olacaktır; Webtekno YouTube ekibinden Melihcan Öruş, siz değerli takipçilerimiz için uzun bir yolculuğa çıkmış, İtalya'ya gitmiş ve iPhone 14 Pro satın alıp yeniden yurda dönmüştü. Bu süreçte ufak da bir tatil yapmış olan Melihcan'ın bu süreçte harcadığı para, iPhone 14 Pro'nun kendisi dahil 2.472 euro (yaklaşık 45.220 TL) olarak kayıtlara geçmişti. Gelin şimdi bu seyahati 2023 yılındaymışız gibi yeniden gözden geçirelim. Takvimlerin 2023 olduğunu varsayıp İtalya'ya gidelim ve kendimize bir iPhone 14 Pro alalım. Bakalım maliyetimiz ne olacak?

*Seyahat masrafları, Avrupa'nın ortalama enflasyon oranı baz alınarak 2023 için güncellenmiştir. **IMEI kayıt ücreti, yeniden değerleme oranı baz alınarak 2023 için güncellenmiştir.

Döviz kurunun mevcut seviyede kaldığı ve Apple'ın iPhone Türkiye fiyatlarına zam yapmadığı senaryoda önümüzdeki yıl İtalya'dan iPhone 14 Pro alıp Türkiye'ye gelmek pek de karlı bir alışveriş gibi görünmüyor. Zira iPhone 14 Pro'nun anlık Türkiye fiyatı 39.999 TL olarak listeleniyor.

Mevcut şartlarda 2023'te İtalya'ya gidip iPhone 14 Pro alıp gelmek, Türkiye'de satın almaya göre 10.000 TL daha pahalıya mal olacak gibi görünüyor. Hangi seçeneğin daha mantıklı olduğuna dair bir yorumda bulunmak zor zira aradaki 10 bin TL'lik fark, İtalya'da bir hafta sonu gezisinin maliyeti olarak da görülebilir. 


Kaynak webtekno.com

 

Slack, Pro Fiyatına Zam Yaptı: Ücretsiz Kullanıcılar İçin de Yeni Özellikler Sunuldu

Uzaktan çalışma ve şirket içi iletişim için aktif olarak kullanılan yazılımlardan bir tanesi olan Slack, tüm müşterilerini ilgilendiren bir açıklama yaptı. Şirket tarafından yapılan açıklamalarda, bundan sonraki süreçte aylık aboneliklerde ödenecek fiyatların artırıldığı ifade edildi. Ayrıca yazılımın ücretsiz kullanım planıyla ilgili de bazı değişiklikler yapıldı.

Twittera Ethereum ile Bahşiş Verme Özelliği Geldi

Dünyanın en popüler mikroblog platformu Twitter, bundan bir süre önce içerik üreticiler için bahşiş isimli bir özelliği kullanıma sunmuştu. Bu özellik, içerik üreticilere maddi olarak destek olunmasına imkan tanıyordu. Ödeme seçenekleri arasında Bitcoin yer alıyordu. Şirket şimdi, bahşiş özelliğinin kapsamını genişlettiğini duyurdu. Twitter tarafından yapılan açıklamalarda, artık Ethereum ile de ödeme yapılabileceği ifade edildi.

Aralarında 3 Milyar Dolar Kazanan Bile Var: İyi Bir Bulmaca Oyunu Nasıl Geliştirilir?

Mobil oyun dünyasının her geçen gün biraz daha büyüdüğü sugötürmez bir gerçek. Öyle ki geliştiriciler, artık konsol kalitesinde oyunlar çıkarmaya başladılar. Oyuncularsa vakit geçirmekten büyük keyif duydukları mobil oyunlara dudak uçuklatan paralar harcıyorlar. Örneğin; sektörün en popüler kategorilerinden olan bulmaca oyunlarına  harcanan para, 2021’in ilk yarısında 4,9 milyar dolara ulaştı. Bu harcama tutarı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 56,8’lik artış anlamına geliyor.