45 Yıldır Gizemini Koruyan "Wow!" Sinyalinin Geldiği Yer Araştırıldı: Sonuç Yine Hüsran

Uzaylıların varlığı astronomi dünyasında uzun yıllardır tartışılıyor ve bu alanda yoğun çalışmalar gerçekleştiriliyor. Bu çalışmalardan biri de uzun yıllardır hem medyanın hem de astronomi çevrelerinin kafasını kurcalayan, meşhur Wow! sinyalinin elde edildiği çalışma. 1977 yılında ortaya çıkan bu gelişme, büyük bir heyecana sebep olmuş ve gelecek çalışmalar için motivasyon sağlamıştı.

4.12.2022 21:15:11 tarihinde yayınlandı.

Uzaylıların varlığı astronomi dünyasında uzun yıllardır tartışılıyor ve bu alanda yoğun çalışmalar gerçekleştiriliyor. Bu çalışmalardan biri de uzun yıllardır hem medyanın hem de astronomi çevrelerinin kafasını kurcalayan, meşhur Wow! sinyalinin elde edildiği çalışma. 1977 yılında ortaya çıkan bu gelişme, büyük bir heyecana sebep olmuş ve gelecek çalışmalar için motivasyon sağlamıştı.

Tabir yerindeyse uzunca bir süre kenarda duran ve üzerine detaylı çalışmaların pek de yapılamadığı veya cevapsız kaldığı bu çalışma, yeni bir araştırma grubunun girişimiyle tekrar gündeme geldi. Sinyalin, gökyüzünün hangi kısmından bize ulaştığını bulmaya çalışan araştırmacılar konumu bulmakta başarılı, sinyal almakta başarısız oldular.

15 Ağustos 1977’de Ohio Eyalet Üniversitesinde bulunan Big Ear teleskobu tarafından 72 saniyelik güçlü bir kayıt alındı. Daha sonra bu kaydı inceleyen astronom Jerry Ehman, kaydı o kadar sıra dışı buldu ki notların kenarına bir Wow! (vay canına) ibaresi ekledi. Bunun ardından sinyal, bu isimle anılmaya başladı.

Araştırma grubunun çalışması, Alberto Caballero tarafından yapılan öncü çalışmayla başlıyor. Söz konusu çalışmada Caballero, Wow! sinyalinin kaynaklanabileceği yıldız sistemlerini ayırt edebilmek için Avrupa Uzay Ajansının veri tabanını kullandı.

Daha sonra 1 milyardan fazla yıldız bulunduran bu veri tabanında, ihtimalleri sadece 1’e indirdi. Bu 1 ihtimalin içindeki yıldızın adıysa tam 2MASS 19281982-2640123.

Green Bank radyo teleskobu ve Allen teleskop dizisinin kullanıldığı bu çalışmada aynı gün içinde teleskoplar yıldıza yöneltildi. Ayrı ayrı periyotlar hâlinde yıldızı gözlemleyen teleskoplar bir noktada bunu aynı anda yapmaya bile başladı.

İLGİLİ HABER "Uzaylılar Nerede?" Sorusunun Cevabı Olabilecek Korkutucu İhtimal: Karanlık Orman Teorisi

Fakat işin sonunda Wow! sinyalinden bir iz bulunamadı. Yine de çalışmayı gerçekleştiren kişiler, kullandıkları yöntemin işlevsel olduğunu ve gelecek diğer sinyaller üzerinde kullanılabileceğinin altın çizdi. Söz konusu çalışmaya buradan ulaşabilirsiniz.


Kaynak webtekno.com

 

Avrupada İlk Kez, Sınır Ötesi Resmi Dijital Para Transferi Gerçekleştirildi

Kripto para piyasalarının her geçen gün biraz daha büyümesi, geleneksel finans dünyasında tedirginliğe yol açtı. Özellikle de merkez bankaları, devasa paraların kripto dünyasına akmasından pek de memnun değiller. Hatta bir süredir, pek çok ülke kendi dijital para birimini oluşturmak için çalışıyor. Bu dijital paralar, Blockchain teknolojisine dayanıyor ve Bitcoin'den esinlenerek oluşturuluyor.

Telefon Taksitleri Kaç Ay Oldu? İşte 5000 TL Altı Telefonlar

İhtiyaçlarımız doğrultusunda bütçemizin büyük bir kısmını akıllı telefonlara ayırdığımız bir gerçek. Yerli yabancı birçok üretici, yılda yüzlerce yeni model telefonu satışa sunuyor ve genellikle çıkardıkları amiral gemisi modellerinin yanı sıra daha uygun fiyatlı modellerle her bütçeden insana hitap ediyor. Bu uygun modellerle birlikte tüketici yüksek telefon taksit sayısına sahip olduğu zaman bütçelerde bir sıkıntı yaşanmıyor. 

Twitter Rakibi Merkeziyetsiz Sosyal Medya Platformu Bluesky, Yayınlandı (Şimdilik İndirseniz de Kullanamazsınız)

Twitter kurucusu Jack Dorsey, bundan aylar önce Twitter'dan ayrılmış ve çalışmalarını bağımsız olarak sürdürmeye karar vermişti. Bu bağlamda; "Bluesky" isimli yeni bir platform üzerinde çalışmaya başlayan Dorsey, bugün Twitter rakibi platformunu iOS ekosistemi için resmen yayınladı. Böylelikle Bluesky ile ilgili biraz daha bilgi sahibi olma imkanı yakalamış olduk.