İki Galaksinin Çarpışmasıyla Uzay-Zamanda Tsunami Etkisi Yaratan Dev Dalgalar İlk Kez Gözlemlendi

İnsanlığın halen hakkında devasa teoriler ürettiği evren hakkında geçtiğimiz günlerde tarihi bir keşif duyuruldu. Kuzey Amerika Nanohertz Yerçekimi Dalgaları Gözlemevi (NANOGrav), tarihte ilk kez iki galaksinin çarpışmasıyla ortaya çıkan “gravitasyonel dalgaları” gözlemlemeyi başardı.

4.07.2023 23:30:10 tarihinde yayınlandı.

İnsanlığın halen hakkında devasa teoriler ürettiği evren hakkında geçtiğimiz günlerde tarihi bir keşif duyuruldu. Kuzey Amerika Nanohertz Yerçekimi Dalgaları Gözlemevi (NANOGrav), tarihte ilk kez iki galaksinin çarpışmasıyla ortaya çıkan “gravitasyonel dalgaları” gözlemlemeyi başardı.

Detaylara geçmeden önce ilginizin düşmemesi için basitçe özetlemekte fayda var: Uzaydaki deniz dalgalarına benzer dalgalanmalara dair somut kanıtlar ilk gözlemlendi diyebiliriz. BBC’ye konuşan Profesör Michael Kramer’e göre keşif, gök bilimcilerin evren hakkındaki fikirlerini değiştirme potansiyeline sahip.

Keşif, birleşmeye başlayan iki uzak galaksi sayesinde gerçekleşti. Bu galaksilerin merkezinde bulunan süper kütleli kara delikler de haliyle galaksilerle birlikte birbirlerine yaklaşıyor. İşte keşfe olanak sağlayan şey de bu iki süper kütleli kara deliğin birbirine yaklaşması oldu.

NANOGrav ekibinin ana odak noktası, manyetik kutuplarından, yani iki noktasından evrene devamlı elektromanyetik ışınım yayan ölü yıldızlar ‘pulsarlar’ idi. Ekip, pulsarların sinyallerini devamlı takip ediyor, kayıt altına alıyor. Bugüne kadar da 79 pulsarı gözlemledi.

Uzaydaki deniz fenerleri olarak düşünebileceğimiz pulsarların evrene yaydığı ışınımlar arasında bugüne kadar hiçbir süre farkı olduğu gözlemlenmemişti. Bu yapılardan kaynaklanan ışınımlar bir saat gibi hassas ve düzenliydi.

Fakat bir pulsarın ışınımlarından elde edilen veriler, diğerlerinden çok daha farklıydı. Yeryüzündeki teleskopların tespit ettiği ışınımlar, diğerlerinden farklı olarak sabit bir düzene sahip değildi. Bu da uzayda bu düzeni bozan bir şeyler olduğuna işaret idi.

NANOGrav ekibi, Dünya ve pulsar ışınımları arasındaki düzensizliğin kaynağını, birleşmekte olan iki galaksiye bağladı. Bu galaksilerin merkezindeki süper kütleli kara deliklerin birbirine yakınlaşmasıyla devasa büyüklükte gravitasyonel dalgalar uzaya saçılıyordu.

Ancak halen ana kaynağın bu iki galaksi olduğu net olarak söylenemiyor. Yalnızca tahmin ediliyor. Zira etrafta böylesine büyük dalga yayacak ve düzensizliğe neden olacak bir kaynak henüz gözlemlenmedi.

NANOGrav ekibinin keşfi, 15 yıl ve gözlemlenen 68 pulsardan elde edilen verilerin bir sonucuydu.

Uzay-zamanın ‘büküldüğü’ gibi deyimleri daha önce duymuşsunuzdur. Galaksiler, yıldızlar ve her türlü kütleli yapı, bir çarşaf olarak somutlaştırabildiğimiz uzay zamanda bükülmeye yol açabiliyor. Hatta bu bükülmenin etkilerini uzay fotoğraflarında bile görebiliyoruz:


Kaynak webtekno.com

 

ABDli Operatörlerin Kullandığı Huawei ve ZTE Ürünleri Pahalıya Patladı: Şirketler Borç İstemek Zorunda Kaldı

Son zamanlarda ABD'den yaptırımlara maruz kalan Huawei, 2021 yılı gelirlerini açıkladı. Şirket, 2021 yılındaki gelirinin bir önceki yıla göre %29 düşüş göstererek 99.5 milyara gerilediğini duyurdu. Donald Trump yöneti tarafından siber güvenlik ve casusluk gibi sebeplerden dolayı uygulanan yaptırımların bu düşüşte büyük bir rolü olabileceği de gelen haberler arasında yer almıştı.

Tarihte Bir İlk: Güneş Sistemimizde İlk Kez Üç Uyduya Sahip Olan Bir Asteroit Sistemi Keşfedildi

Uzayın derinliklerinde yürütülen araştırmaların hızla devam ettiği bilinen bir gerçek. Teknolojinin gelişmesiyle daha da büyüyen bu araştırmalar her gün yeni bir keşfin bizlerle buluşmasını sağlıyor. Bundan birkaç gün önce yıldızların oluşumuna dair bildiklerimizi değiştirebilecek bir yıldız türünün keşfedildiğini sizlere aktarmıştık. Bunun yanı sıra Güneş sistemimize çok yakın bir yıldızda yaşama elverişli olabilecek yeni bir ötegezegenin bulunduğu geçtiğimiz günlerde duyurulmuştu.