İlk Kez Dünya Dışı Bir Gezegende Bugüne Kadar Keşfedilmiş En Ağır Element Bulundu

Elementler yalnızca gezegenimiz Dünya’da bulunmuyor. Dünya’da bulunan elementlerin pek çoğuna uzayın diğer bucaklarında da rastlayabiliyoruz. Hatta Dünyamızdaki pek çok elementin de uzay kaynaklı olduğu düşünülüyor, bu elementlerin Dünya’ya gök taşları gibi yapılarla taşındığı kabul ediliyor.

21.04.2023 21:45:10 tarihinde yayınlandı.

Elementler yalnızca gezegenimiz Dünya’da bulunmuyor. Dünya’da bulunan elementlerin pek çoğuna uzayın diğer bucaklarında da rastlayabiliyoruz. Hatta Dünyamızdaki pek çok elementin de uzay kaynaklı olduğu düşünülüyor, bu elementlerin Dünya’ya gök taşları gibi yapılarla taşındığı kabul ediliyor.

Bu elementlerden birisi olan ve Dünya’da nadir elementler arasında yer alan ‘samaryum (Sm)’ elementi ise yeni bir keşfin öznesi oldu. Bilim insanları, bir ötegezegende ilk kez samaryuma rastladı. Samaryum, bilinen elementler arasındaki en ağır element konumunda.

Çin Ulusal Astronomik Gözlemevi’nden bilim insanları, Dünya’dan yaklaşık 556 ışık yılı uzaklıkta farklı bir galakside yer alan MASCARA-4 adlı gezegende samaryuma rastladı. Samaryumun keşfi, bugüne kadar bir ötegezegende yapılan en ağır element keşfi oldu.

Üstelik Dünya’nın derinliklerinde ve özellikle çekirdeğine yakın bölgelerinde bulunan samaryum, MASCARA-4 gezegeninde atmosferde yer alıyordu. Bu da aslında MASCARA-4’ün yapısıyla alakalı bir durum idi.

A tipi genç bir yıldızın etrafında varlığını sürdüren MASCARA-4, “ultra sıcak Jüpiter” olarak da biliniyor. Jüpiter’in 3,1 katı kütleye sahip olan gezegende sıcaklığın 1976 santigrat derece gibi çok üst düzeylerde olduğu tahmin ediliyor.

ESPRESSO .via-text { background-color: rgb(0,0,0); /* Fallback color */ background-color: rgba(0,0,0, 0.4); /* Black w/opacity/see-through */ color: white; font-weight: 300; font-size: 0.75em; position: absolute; bottom: 0%; right: 0; z-index: 2; padding: 5px !important; text-align: left; }

Bir ötegezegende keşfedilen en ağır element keşfi, Avrupa Gözlemevi’nin ESPRESSO spektrografı sayesinde mümkün oldu. 13 Şubat ve 1 Mart 2020 tarihlerinde yapılan gözlemlerden elde edilen verileri inceleyen bilim insanları, MASCARA-4 hakkında önemli detayları gün yüzüne çıkardı.

Gezegende samaryumun yanı sıra titanyum ve baryum elementlerinin de varlığı görüldü. Samaryum’un yanı sıra baryum da ilk kez bir öte gezegende görülmüş oldu.

İLGİLİ HABER NASAnın Marstan Kayalık Getirme Görevi Tehlikede: Parasızlıktan Dolayı Ertelenebilir!


Kaynak webtekno.com

 

YouTube, Shorts Üreticilerinin Daha Fazla Para Kazanmasını Sağlayacak Planını Açıkladı!

Çin merkezli TikTok’un, kısa video formatıyla son yılların en popüler sosyal medya platformlarından biri hâline geldiğini söylememiz yanlış olmaz. Bu, diğer öne çıkan mecraların da ‘dikey kısa video’ özelliklerini kullanıma sunmasına da neden olmuştu. Instagram ‘Reels’ özelliğini çıkarırken YouTube da ‘Shorts’ ile karşımıza çıkmıştı.

Leica Kameralı İlk Xiaomi Telefonun Fotoğrafı Sızdırıldı: Dünyanın En İyi Telefon Kamerası Olabilir!

Geçtiğimiz günlerde sizlerle paylaştığımız bir haberimizde, kamera lensi sektörünün en önemli isimlerinden Leica ile Huawei arasındaki bağların koptuğundan, şirketin artık Xiaomi ile çalışacağından bahsetmiştik. Bu gelişme, kamera incelemeleri konusunda en güvenilir otoritelerden biri kabul edilen DxOmark'a göre dünyanın en iyi kameralarının Xiaomi telefonlara gelebileceği anlamına geliyordu. Şimdiyse bu konuyla ilgili dikkat çeken bir gelişme yaşandı.