İnternet ve Sosyal Medyadaki Verilerinizi Korumanızı Sağlayan İki Faktörlü Kimlik Doğrulama (2FA) Nedir, Nasıl Kullanılır?

Sosyal medya platformlarındaki hesaplarımız olsun, diğer internet sitelerindeki hesaplarımız olsun, hatta direkt olarak mobil cihazlarımızın işletim sistemi olsun; hepsinin güvenliği için güçlü ve benzersiz şifreler oluşturmalıyız. Ancak şifreniz ne kadar güçlü olursa olsun gerçek anlamda bir güvenlikten söz etmek istediğiniz zaman mutlak 2FA kısaltması ile anılan iki faktörlü kimlik doğrulama özelliğini kullanmalısınız.

23.03.2022 15:15:12 tarihinde yayınlandı.

Sosyal medya platformlarındaki hesaplarımız olsun, diğer internet sitelerindeki hesaplarımız olsun, hatta direkt olarak mobil cihazlarımızın işletim sistemi olsun; hepsinin güvenliği için güçlü ve benzersiz şifreler oluşturmalıyız. Ancak şifreniz ne kadar güçlü olursa olsun gerçek anlamda bir güvenlikten söz etmek istediğiniz zaman mutlak 2FA kısaltması ile anılan iki faktörlü kimlik doğrulama özelliğini kullanmalısınız.

İki faktörlü kimlik doğrulama, en basit tanımıyla çift parola diyebiliriz. Yani birileri hesabınızın şifresini bilse bile telefonunuza sahip olmadığı sürece hesabınıza giriş yapamaz çünkü giriş yapmak için telefonunuza tek kullanımlık bir şifre daha gelir. Oldukça basit ama son derece etkili bir güvenlik önemli anlayacağınız. Gelin iki faktörlü kimlik doğrulama nedir yakından bakalım ve farklı cihazlarda nasıl kullanılır tüm detaylarıyla görelim.

Patenti 1984 yılında alınmış olan ve 2FA kısaltması ile anılan iki faktörlü kimlik doğrulama; kullanıcı kimliğini onaylamak amacıyla kullanılan bir güvenlik önlemidir. Patent yılına baktığımız zaman bilgisayar ve internetin yaygınlaşmasından uzun yıllar önce bile ihtiyaç duyulan bir güvenlik önemli olduğunu görebiliyoruz.

İki faktörlü kimlik doğrulama sisteminin çalışma prensibi ise basit; ister banka, ister sosyal medya hesabı olsun kullanıcının kimlik ispatı için hesap şifresi dışında yalnızca onun ulaşabileceği cep telefonuna sistem tarafından bir şifre gönderilir. Söz konusu şifre tek kullanımlıktır ve eğer telefon çalınmadıysa ya da sahibi kaçırılmadıysa yalnızca hesap sahibi tarafından bilinen bir şifre olarak kabul edilir.

Günümüzde mobil cihazlar üzerinden uygulanan iki faktörlü kimlik doğrulama güvenlik önlemi aslında uzun yıllar önce bankalarda karşımıza çıkıyor. Çift anahtarlı ve hatta özel parolalı banka kasaları, bankacılık tarihi kadar eski. ATM’lerde zaten kartımız olmasına rağmen bir de şifre girmemiz bile bunun basit bir örneği. 2FA teknolojisinin Face ID, Touch ID gibi sistemleri ileride çok daha yaygın olarak kullanacağı düşünülüyor.

2FA kısaltması ile anılan iki faktörlü kimlik doğrulama sisteminin ne olduğu bazen tam olarak anlaşılmıyor. Hala pek çok kullanıcı, sosyal medya platformlarına gizli bile olsa cep telefonu numarası vermekten çekindiği için bu güvenlik önlemini kullanmıyor. Açıkça söyleyebiliriz ki şifreniz ne kadar güçlü ve benzersiz olursa olsun yeterli değil.

Maalesef internet güvenli bir dünya değil ve sayısız kötü niyetli kişi hesabınızı ele geçirmek için fırsat kolluyor. Tamam belki hesabınız hacklenmez ancak bir anlık dalgınlık sonucu kendi elinizle şifrenizi paylaşabilirsiniz. Arkasından bir bardak soğuk su içmek yerine önceden iki faktörlü kimlik doğrulama özelliğini aktif etmeliydiniz.

İki faktörlü kimlik doğrulama güvenlik önlemi sayesinde bir kişi kullanıcı adınızı, e-posta adresinizi ve şifrenizi bilse bile cep telefonunuza SMS olarak ya da anlık bildirim olarak gelecek koda ulaşamaz. Çünkü bu kodlar tek kullanımlıktır ve çoğu zaman yalnızca birkaç dakikalık kullanım süresi vardır. Yani telefonunuz çalınmadıysa ya da kaçırılmadıysanız o şifreyi sizden başka kimse bilemez.


Kaynak webtekno.com

 

iOS ve Android İçin ‘Instagram Önbellek Temizleme’ İşlemi Nasıl Yapılır? Adım Adım Anlattık

Kullandığımız tüm mobil uygulamalar, programlar ve internet tarayıcıları bir önbelleğe sahiptir. Bu önbellekler veri kaydı yaparlar. Kaydedilen veriler sayesinde o uygulamayı açtığınız zaman çok daha hızlı bir akış yakalarsınız. 1 TB telefonumuz olsa mis gibi özellik ama yeri geliyor hafızayı rahatlatmak için anamızın babamızın fotoğrafını silmek zorunda kalıyoruz, o kadar veriyi nasıl saklayalım?

Güneşin Şimdiye Kadarki En Net Fotoğraflarından Biri Paylaşıldı: Baktıkça İçinde Kaybolacaksınız

Çıplak gözle baktığımızda yalnızca sarı, parlak bir top olarak gökyüzünde duran Güneş, aslında bundan çok da karmaşık ve göz korkutucu bir yapıya sahip. Gezegenimiz Dünya ile birlikte etrafındaki her şeyi enerjisiyle ısıtan Güneş, geçtiğimiz günlerde bir astrofotoğrafçı tarafından uzun uğraşlar sonucunda muhteşem detaylarıyla gözlerimizin önüne serildi.

Piyasaya Hızlı Bir Giriş Yapıp Adından Bolca Söz Ettirmeyi Başaran Nothingin Hikâyesi ve Şimdiye Kadar Çıkardığı Tüm Ürünler

Tabii ki Nothing'in daha ilk ürünleriyle gözleri üzerine toplaması şans işi değil. Markanın arkasında sektör devi isimler var. OnePlus'ın kurucu ortağı Carl Pei tarafından kurulan Nothing, yolun başında iPod'un mucidi Tony Fadell, Twitch kurucu ortağı Kevin Lin ve Reddit CEO'su Steve Huffman gibi isimlerin desteğini de arkasına aldı.

Binance, Bitcoin Çekimlerini Askıya Aldı! (Resmi Açıklama Geldi)

Sabah saatlerinde sizlerle paylaştığımız bir haberimizde kripto para piyasalarının kan gölüne döndüğünü, Bitcoin'in 2020 yılındaki seviyesine kadar gerildiğini aktarmıştık. Düşüş devam ederken şimdi dikkat çeken bir gelişme yaşandı. Dünyanın en büyük kripto para borsası Binance, Bitcoin çekimlerini durdurduğunu açıkladı. 

Xiaomi 12T ve 12T Pro’nun Cep Yakacak Fiyatı Sızdırıldı: Özellikleri de Ortaya Çıktı

Çin merkezli teknoloji devi Xiaomi, birçok farklı ürünüyle karşımıza çıkmaya devam ediyor. Şirket, geçtiğimiz günlerde insansı robotu CyberOne’ı tanıtmıştı. Ek olarak Xiaomi’nin merakla beklenen otomobilinin de otonom sürüş görüntüleri bizler ile birkaç gün önce buluşmuştu. Tabii ki şirketin öne çıktığı konulardan birinin de akıllı telefonlar olduğunu söyleyebiliriz.