İsrail-Hamas Çatışmasına Yönelik En Çok Dezenformasyon Yapan Hesapların Mavi Tikli Olduğu Ortaya Çıktı

Daha önce sosyal medyada, özellikle de X (Twitter) üzerinde ne kadar çok dezenformasyon yapıldığını sizlere anlatmıştık. Yanlış bilgi yaymanın oldukça kolay olduğu sosyal medya, yapılan yeni -ve hiç de şaşırtıcı olmayan- bir çalışmaya göre kime güveneceğimiz konusunda bizleri yanıltıyor.

23.10.2023 01:45:08 tarihinde yayınlandı.

Daha önce sosyal medyada, özellikle de X (Twitter) üzerinde ne kadar çok dezenformasyon yapıldığını sizlere anlatmıştık. Yanlış bilgi yaymanın oldukça kolay olduğu sosyal medya, yapılan yeni -ve hiç de şaşırtıcı olmayan- bir çalışmaya göre kime güveneceğimiz konusunda bizleri yanıltıyor.

Zira paylaşılan bilgilerin güvenilirliğini denetleyen NewsGuard’ın gerçekleştirdiği çalışma, mavi tike sahip hesapların çoğunun, dezenformasyonda büyük rol oynadığını gözler önüne seriyor.

Bunlardan 10 tanesi, doğrulanmamış veya tamamen yanlış bilgileri içeriyor. 250 paylaşımdan 186’sı, yani yüzde 74’ü, X tarafından doğrulanmış hesaplar tarafından paylaşılıyor. Toplama baktığımızda ise bu paylaşımların 1,35 milyon etkileşim aldığını ve sadece 1 haftalık süreçte 100 milyon görüntülenme elde ettiğini görüyoruz.

Bu yanlış bilgi içeren paylaşımlar arasında Ukrayna’nın Hamas’a silah satması gibileri yer alıyordu. Özellikle de devlet görevlileri ve diğer yetkili kişilerin birçok yanlış bilgi paylaştığına yönelik sonuçlar, analizde yer alıyor. X’e ulaşmaya çalıştığını belirten NewsGuard ekibi, “daha sonra tekrar kontrol edin” demekten ileri gidemeyen bir otomatik mesaj almış.

Ayrıca tek sorumlu X değil. Zira NewsGuard ekibi; Facebook, TikTok, Instagram ve Telegram gibi yerlerde bu tür yanlış bilgilerin yayıldığını, fakat ortak bir platform olarak X’i seçtiğini belirtiyor.

X’in başı, yine dezenformasyon konusu yüzünden AB ile belaya girmişti. Şimdiyse böyle bir rapor ortaya çıkıyor. Açıkçası şaşırmaya pek de gerek yok. Zira Elon Musk döneminden önce de Twitter’ın bu tür konulara karşı sessiz olduğunu görmüştük. Aşağıdan siz de bu durumu hatırlamak adına içeriklerimize göz gezdirebilirsiniz.

İLGİLİ HABER Kriz Döneminde Hatırlamakta Yarar Var: Türkiyedeki Twitter Trendlerinin Yarısı Sahte! İşte Kanıtı

İLGİLİ HABER İsrail-Filistin Gerginliğinde Sosyal Medyada Karşılıklı Olarak Yapılan Dezenformasyonlar: Her Gördüğünüze İnanmayın!


Kaynak webtekno.com

 

Japonyadaki Telefonlarda Deklanşör Sesini Kapatmak Neden Mümkün Değil?

Teknolojinin önümüze açtığı her kapının maalesef çok geçmeden karanlık yüzünü de görüyoruz. Elbette bu durum, ortaya çıkan cihazlarla veya teknolojilerle ilgili değil, art niyetli insanlardan kaynaklanıyor. Örneğin Apple’ın, eşyalarınızı kolayca bulabilmenizi sağlayan AirTag cihazı, otomobil hırsızlığı gibi alanlarda kullanılmıştı. Ya da temassız ödeme kolaylığının gelmesiyle, kart bilgilerinin kolayca elde edildiğini gördük.

Bir Yapay Zeka, Napolyon’un Gerçek Yüzünü Oluşturdu

Fransa’nın en ünlü imparatoru olan Napolyon Bonapart’ın yüzü, bir yapay zeka yardımıyla gerçeğe yakın bir portreye dönüştürüldü. Yaşadığı dönemde Jacques Louis-David, Horace Vernet ve Vasiliy Vereşagin gibi ressamlar tarafından resmi çizilen Napolyon’un, Hollandalı fotoğrafçı Bas Uterwijk sayesinde fotoğrafa yakın bir portresi oluşturuldu. 

ABD Başkanı Joe Biden; Microsoft, Google ve OpenAIyı Ofisine Çağırdı: İşte Tarihi Yapay Zeka Toplantısı Hakkında Tüm Bilgiler...

Son dönemlerin en popüler gündem maddelerinden biri hiç şüphesiz yapay zeka. Hayatımıza iyiden iyiye entegre olmaya başlayan yapay zeka destekli teknolojilerin her şeyi kolaylaştırdığı aşikar. Ancak gizlilik, güvenlik ve iş gücü gibi konulardaki endişeler, yapay zeka teknolojilerini tartışmaya açıyor. Üstelik bu tartışmalar kolay kolay sonlanacak gibi görünmüyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğanın "Bizden Önce Doğru Dürüst Ambulans Yoktu" Açıklaması Tartışma Yarattı: İşte Gelen Tepkiler

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bugün partisinin genel merkezinde gerçekleştirilen Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı’nda kürsüye çıkarak bazı açıklamalarda bulundu. Ülke gündemi ve ekonomiye dair açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı, söylediği bir ifadeyle sosyal medyada fazlaca konuşulmaya başladı.

Parayı Verenin Çaldığı Düdük: Twitterda Mavi Tik Nasıl Alınır, Kaç TL, Ne İşe Yarıyor?

Instagram gibi Twitter da bazı kullanıcılarına mavi tik veren sosyal medya platformları arasında. Instagram’da nasıl mavi tik alınır sorusunu buradaki videomuzda anlamıştık. Mavi tik sembolü, normal şartlarda "güvenilir" olarak tanımlanıyor ve o hesabın gerçek bir kişiye, kuruma, şirkete ait olduğunu gösteriyordu. Ancak Twitter için bu durum tamamen değişti, sadece aylık belirli tutarlarda para veren Twitter kullanıcıları mativ tik sembolüne sahip olacaklar.