Appleın Bir Dönem PlayStationa Rakip Olarak Çıkardığı Ancak Tutmayan Oyun Konsolu: Bandai Pippin

Her büyük şirketin geçmişinde başarısız girişimler bulunur. Örneğin Microsoft’un geçmişinde Windows Phone var. Google’ın geçmişinde Google Notebook ve Google+ gibi hatalar var. Apple’ın hatalarından birisi de 1996 yılında Apple Bandai Pippin isminde çıkardığı bir oyun konsolu oldu.

14.01.2023 08:00:37 tarihinde yayınlandı.

Her büyük şirketin geçmişinde başarısız girişimler bulunur. Örneğin Microsoft’un geçmişinde Windows Phone var. Google’ın geçmişinde Google Notebook ve Google+ gibi hatalar var. Apple’ın hatalarından birisi de 1996 yılında Apple Bandai Pippin isminde çıkardığı bir oyun konsolu oldu.

1990’lı yıllar oyun konsolları için adeta bir savaş alanıydı. Bu savaşın ortaya çıkardığı ürünlerden birisi PlayStation markası oldu. Peki Apple ne oldu da Microsoft’tan bile erken davranarak konsol pazarına da atılmaya karar verdi? İşte bugünlerde fiyasko olarak değerlendirilen Apple Bandai Pippin’in hikâyesi.

Her şey Apple'ın kurucusu Steve Jobs’ın başarısız bilgisayarlar üretince, yönetim kurulu kararı ile Apple’dan kovulmasıyla başladı. Steve Jobs ile birlikte şirketin CEO’su John Sculley’in de şirketle bağlantısı kesildi. Daha sonra şirketin CEO pozisyonuna Michael Spindler ismi getirildi.

Spindler, Apple'ın başına geçtiği zamanlarda Apple hâli hazırda bilgisayar pazarında çok güçlü bir konumdaydı. Ancak bir sorun vardı. Apple AR-GE çalışmaları için tonla para harcıyordu fakat harcadığı parayı kurtaracak kadar yeni proje üretilemiyordu.

Apple, finansal baskının giderek artması ve Windows’un inanılmaz yükselişiyle birlikte iyice sıkışmaya başladı. Sonrasında Spindler çareyi “Clone Initiative” denen bir projeyi hayata geçirmekte buldu. Bu proje özet olarak şu işe yarayacaktı: Apple yazılımlarını üçüncü parti cihazlarda çalıştırmak.

Pippin oyun konsolu da bu proje kapsamında ortaya çıkan bir ürün oldu. Oyun konsolu üretimi için Japon oyuncak üreticisi Bandai ile anlaşma imzalandı. Anlaşmaya göre Apple projeyi finanse edecekti. Bandai ise oyun konsolunun üretiminden ve pazarlanmasından sorumlu olacaktı.

Pippin, Mac OS’in basitleştirilmiş bir sürümüyle çalışıyordu. Ancak bu noktada zekice bir hamle yapılarak işletim sistemi konsolun kendisine yüklenmemişti. Bunun yerine her oyun CD’sine işletim sistemi de ekleniyordu. CD takılınca da işletim sistemi kullanılabilir hâle geliyordu.

Peki bu hamle neden zekice? Çünkü bu sayede oyun geliştiricileri Pippin için o güne kadar yapılmış tüm sürümlere ayrıca optimizasyon yapmak zorunda kalmayacaktı. Bunun yerine oyunun hangi sürümle kullanılmasını istiyorlarsa CD’nin içine o sürümü koyacaklardı.

Apple Bandai Pippin, “AppleJack” ismi verilen bir oyun koluna sahipti. Kontrolcünün ortasında bir ‘trackball’ bulunuyordu. Trackball oyun menülerinde geçiş yapmak için kullanılmak zorundaydı. Çünkü Pippin’in oyunları Apple Mac bilgisayarlardan direkt olarak aktarılıyordu.


Kaynak webtekno.com

 

10 Yıllık Efsane Samsung Galaxy Note 3’ün Şimdi Kulaklara Şaka Gibi Gelen Özellikleri

Samsung’un özel serisi olan Note serisi, her yıl kendini daha da geliştirerek yeni modelini öne çıkarıyor. Galaxy Note serisinin son üyesi Note 20, 2020 yılında tanıtıldı ve daha önce Note serisinde görülmemiş özellikler ile oldukça popüler oldu. Bundan yıllar önce, özel kalem tasarımıyla ve büyük ekranıyla gönüllerimize taht kuran serinin efsane üyesi Samsung Galaxy Note 3, yeni Note 20 ile karşılaştırıldığında şaka gibi özelliklere sahip.

Yılbaşı Programınızı Saniyeler İçerisinde Yapmanızı Sağlayacak Arama Motoru: Huawei Petal Search

Bir süredir kendi ekosistemini kurabilmek için oldukça önemli işler yapan Çinli teknoloji şirketi Huawei, geçtiğimiz yıl piyasaya sürdüğü Petal Search isimli arama motoru ile de kullanıcıların ilgisini çekmeyi başardı. Alıştığımız arama motorlarından çok daha farklı özellikler sunan Petal Search, yepyeni özellikleri sayesinde yaklaşan yılbaşı deneyiminizi tamamen değiştirecek gibi görünüyor.

Twitterın Yeni API Abonelik Paketleri Duyuruldu! (Kalbi Olan Fiyatlara Bakmasın)

Dünyanın en popüler mikroblog platformu Twitter, bir süre önce API anahtarlarının kullanımı ile ilgili olarak gündeme gelmişti. O dönemlerde yapılan açıklamalarda, Twitter API programının ücretli hale getirileceği belirtilmişti. Şimdiyse beklenen oldu ve Twitter, yeni API programını resmen duyurdu. Peki geliştiricileri neler bekliyor?