Araştırmacılar, Bulanık Fotoğrafları Netleştiren Bir Yapay Zekâ Geliştirdi

Fotoğraf çekimi sırasında arkadaşlarının yaptığı şakaya gülüp hareket ettiği için fotoğraflarda bulanık çıkanlardansanız bu haber sizi mutlu edebilir. Inception Institute of Artificial Intelligence, Beijing Institute of Technology ve Stony Brook University'den araştırmacılar, bu sorunu çözmek için harekete geçti.

23.02.2022 23:30:29 tarihinde yayınlandı.

Fotoğraf çekimi sırasında arkadaşlarının yaptığı şakaya gülüp hareket ettiği için fotoğraflarda bulanık çıkanlardansanız bu haber sizi mutlu edebilir. Inception Institute of Artificial Intelligence, Beijing Institute of Technology ve Stony Brook University'den araştırmacılar, bu sorunu çözmek için harekete geçti.

Araştırmacılar, fotoğraflarda bulanık görünen insanların görüntüsünü netleştirebilen bir yapay zekâ geliştirmeyi başardılar. Bulgularını 'İnsan Farkındalıklı Hareket Netleştirme' başlıklı makalede yayınlayan araştırmacılar, geliştirdikleri yöntemin şu anda var olan hareket netleştirme yöntemlerinden daha iyi çalıştığını iddia ediyorlar.

Fotoğrafların ön ve arka planları çeşitli nedenlerden dolayı görüntü bozulmasına maruz kalır. Bu nedenler arasında kamera ile nesne arasındaki göreceli hareket, uzaklık ve görüntü düzlemi gibi parametreler yer alıyor. Makalede araştırmacılar, insan farkındalığı olan bir netleştirme modeli geliştiriyorlar. Bu model, 'üç aşamalı kodlayıcı / şifre çözücü mimarisi' üzerinde şekilleniyor. Model, ön plandaki bulanık nesnelerle (insan yüzleri) arka plan arasındaki hareketten kaynaklı bulanıklığı düzeltiyor.

Bu üç aşamalı mimaride ilk iki kısım ön plandaki insan yüzlerinin ve arka plandaki ayrıntıların keskinleştirilmesinden sorumlu. Üçüncü kısımdaysa önceki iki kısımdan gelen netleştirme bilgisi birleştiriliyor.

Araştırma kapsamında ekip 'Humanaware Image Deblurring' (HIDE) adı verilen ve 8 bin 422 çift fotoğraftan oluşan bir veri seti oluşturdu. Bu fotoğraflar, yüksek hızlı bir kameradan elde edildi ve her çiftten biri bulanık, diğeriyse birincisinin keskinleştirilmiş versiyonu şeklinde kullanıldı.

İLGİLİ HABER İnsanların Konuşmalarına Göre Akıl Sağlıklarını Tespit Eden Yapay Zekâ

Model, Nvidia Titan X GPU'da eğitildi ve HIDE veri setiyle birlikte GoPro Hero kamerasıyla çekilmiş 240 FPS 720p bulanık ve keskinleştirilmiş videolar kullanıldı. Böylece toplam fotoğraf sayısı 10 bin 742'yi buldu. Araştırmacılar, GoPro veri setinin yalnızca arka plan düzeltme sisteminin eğitilmesi için kullanıldığını söylüyorlar.


Kaynak webtekno.com

 

Facebooktaki Sahte Honda Civic Çekilişi Ortalığı Karıştırdı: Honda Türkiyeden Açıklama Geldi

Gün geçmiyor ki dünyanın en popüler sosyal ağları arasında yer alan Facebook'ta garip bir olay yaşanmasın. Başlatılan bir çekilişe göre Honda, ufak tefek hasarları nedeniyle satamadığı 300 adet Civic'i Facebook'taki bir çekiliş ile insanlara dağıtacaktı. Honda ile herhangi bir resmi bağı olmayan sayfanın çekiliş duyurusuna inanan kullanıcılar, ne yazık ki çekiliş gönderisine 120 binden fazla yorum yapmış durumdalar.

Letgo’da Sahte İlanlar Açan ‘Samimi Dolandırıcının’ Yazışmaları Açığa Çıktı: Kaç Para Kaldırdığını da Söylemiş!

İhtiyaçlarınızı karşılamak için ikinci el ürünlerin satıldığı pazaryeri uygulamalarını kullanıyor musunuz? Şüphesiz bu alandaki en popüler uygulama Letgo, her ne kadar aradığınızı bulmaya yardımcı olsa da bazı fırsatçılar, pek çok site ve uygulama gibi Letgo’yu da dolandırıcılık için mesken tutmuşlar…

Duyduğunuz Her Sese Güvenmeyin: Yapay Zekayla Telefon Şakası Yaparak Milyonlarca Dolar Çaldılar

İnsanlar tarafından verilen görevleri yerine getirmek için insan zekasını taklit eden ve topladıkları bilgiler doğrultusunda kendilerini geliştirebilen sistemler olan yapay zeka, günümüzde birçok sistemin ve teknolojinin alt yapısını oluşturuyor. Yapay zeka bilim dalları için de önemli bir rol oynarken, hemen hemen her konuda olduğu gibi bunu da suistimal eden ve kötüye kullananlar mevcut.

Instagram Hikayeler’deki “Ukrayna’yı Kurtar” Kampanyasına Dikkat: Neden Şüpheyle Yaklaşmalısınız?

Rusya – Ukrayna arasındaki savaş artık resmen Ukrayna sınırları içinde başlamış ve devam ediyorken, sosyal medyada bugün dikkat çeken bir bağış kampanyası başlatıldı. Daha önce de pek çok kez gündeme gelen Plant A Tree tarafından başlatılan kampanya, organizasyonun diğer kampanyaları gibi son günlerin gündemini konu aldı ve ‘Save Ukraine (Ukrayna’yı Kurtar)’ adıyla başlatıldı.