Ay, Nasıl Oluyor da Gündüz Vaktinde Bile Kendini Gösterebiliyor?

Uzayın derinliklerine yönelik bilgi birikimimiz her geçen gün daha da artıyor olmasına rağmen daha dibimizde bulunan gök cisimlerini bile tam olarak tanıyamadığımızı ve onlar hakkında sürekli yeni şeyler öğrendiğimizi zaman zaman fark ederiz. Özellikle de çevremizi turlayan uydumuz Ay, bu merak unsurları listesinde ilk sıralarda kendine yer bulur.

28.11.2022 03:30:13 tarihinde yayınlandı.

Uzayın derinliklerine yönelik bilgi birikimimiz her geçen gün daha da artıyor olmasına rağmen daha dibimizde bulunan gök cisimlerini bile tam olarak tanıyamadığımızı ve onlar hakkında sürekli yeni şeyler öğrendiğimizi zaman zaman fark ederiz. Özellikle de çevremizi turlayan uydumuz Ay, bu merak unsurları listesinde ilk sıralarda kendine yer bulur.

Her ne kadar biz kendisini geceyle özdeşleştirmiş olsak da fark etmişsinizdir ki Ay’ı gündüz görebilmek de mümkün. Peki bu durum tesadüf olarak mı gerçekleşiyor, yoksa Ay’ın bu hareketlerini takip etmenin bir yolu var mı? Gelin birlikte bakalım.

Bunlardan ilki, Ay’ın kendi yapısıyla ilgili. Filmlerde ve oyunlarda kullanılan ışıklandırma yöntemlerinin de etkisiyle geceleri Ay’ın, gündüzleri ise Güneş’in bizi aydınlattığını düşünürüz. Fakat bildiğimiz üzere Ay, doğal bir ışık kaynağı değildir.

Bu yüzden de Güneş’ten aldığı ışığı bize iletir. En basit şekilde Ay’ın, gökyüzünde görünüp bize ışık sağlamasının sebebi bu. Aynı şekilde gündüz vakti kendisini göstermesinin de ardında bu var.

Burada da ikinci faktörümüz devreye giriyor. Dünya etrafındaki turunu 27 günde tamamlayan Ay, bu vaktin bir yarısını Güneş’in olduğu tarafta, diğer yarısını ise gecenin hâkim olduğu tarafta geçiriyor. Yani gündüz ve gece vakitlerinin dağılımları eşit ve çoğu kişinin zannettiği gibi tesadüf değil.

Bu süreçte Güneş ve Dünya arasında kaldığında Ay, gündüz vakti kendini gösteriyor. Fakat Dünya’nın arka tarafına geçtiğinde ise artık gece vakti ortaya çıkmış oluyor.

Space.com .via-text { background-color: rgb(0,0,0); /* Fallback color */ background-color: rgba(0,0,0, 0.4); /* Black w/opacity/see-through */ color: white; font-weight: 300; font-size: 0.75em; position: absolute; bottom: 0%; right: 0; z-index: 2; padding: 5px !important; text-align: left; }

Örneğin Dolunay evresini görebilmemiz için Ay’ın, Dünya’nın arka tarafına geçmesi ve Güneş’in tam zıt yönüne yerleşmesi gerekir. Bu sayede Dünya’ya bakan yüzünün tümü aydınlatılır ve hepsi görünmüş olur.

Fakat bunun tersi olursa, yani Ay, Güneş’in zıt yönünden çıkıp onunla aynı düzleme geçerse ‘yeni Ay’ evresi gerçekleşir. Bu durumda Ay’ın sadece karanlık yüzü Dünya’ya bakmış olur ve bu yüzden de kendisini gösteremez.


Kaynak webtekno.com

 

Appledan Çin Yeni Yılına Özel Sinema Filmlerini Aratmayan iPhone ile Çekildi Videosu

Apple, sık sık yayınladığı ‘iPhone ile çekildi’ videoları ile çıtayı bir üst seviyeye çıkarmayı başarıyor. Bu senenin ilk videosu ise gerçekten çok farklı ve ‘Vay be’ dedirtecek düzeyde. Bir kısa film minvalinde olan The Comeback isimli bu videonun teması ise bütün büyük şirketlerin pazarlama için büyük yatırım yaptığı Çin yeni yılı.

Hollywood Aksiyonunun Bi Tık Altı: YouTuber, Kullandığı Uçağın Motoru Durunca Selfie Çubuğu ile Uçaktan Atladı

Sosyal medyada pek çok kez izlenme ve abone kazanmak için aşırı saçma şeyler yapan kişilerle karşılaşabiliyoruz. Geçtiğimiz günlerde de bu kişiler arasına bir yenisi daha katıldı. YouTube’da 127 bin aboneye sahip olan Trevor Jacob isimli bir maceracı, “Uçağımı düşürdüm” başlıklı bir video paylaştı ve gerçekten de uçağını düşürdü. Fakat düşürme şekli büyük bir tartışmaya yol açtı.

Intel’in 13. Nesil işlemcilerinin Performans Testleri Ortaya Çıktı: En Güçlülerden Daha Güçlü

İşlemci piyasasının 2 devinden birisi olan Intel, Geçtiğimiz şubat ayında liderliği AMD’ye kaptırmıştı. Daha sonra 2022’nin ortalarında i9-12900KF ve i9-12900KS isimli özel üretim işlemcisiyle yeniden dikkatleri üzerine çeken ve piyasanın tekrar lideri konumuna gelen Intel, geçtiğimiz aylarda Arc işlemcilerinin performans testlerini yayınlamıştı.

Aydaki Su Kaynaklarının İçilebilir Olabileceği Keşfedildi

İnsanlığın uzay araştırmalarının hız kesmeden devam ettiği hepimiz tarafından bilinen bir gerçek. Uzmanlar, önümüzdeki yıllarda tekrar Ay’a sonrasında ise Mars’a insanlı görev yapmayı planlıyor ve güneş sistemimizi daha derinlemesine incelemeyi istiyor.

‘Gelecek’ Olarak Nitelendirilen NFT’ler Hakkında İlginç Araştırma: Tüm Piyasa ‘Balinalar’ Tarafından Kontrol Ediliyor

Son zamanlarda NFT kavramını duymayanımız yoktur. ‘Non-fungible token’ ya da Türkçe’ye ‘değiştirilmesi mümkün olmayan dijital varlık' olarak çevrilebilecek olan NFT’ler, hele de ‘Metaverse’ kavramının yaygınlaştığı bu zamanlarda daha popüler hâle geliyor. Dünya çapındaki birçok insan bu eserlere binlerce, hatta milyonlarca dolar ödeyerek geleceğe büyük yatırımlar yaptığını düşünüyor.