Ay’a Dönemedik: İnsanlığı Ay’a Taşıyacak Artemis Görevlerinde İlk Fırlatma Ertelendi [Güncelleme]

Ay’a en son bundan 50 yıl önce ayak basan insanlık, yeni teknolojiler ve yeni amaçlarla uydumuza yeniden geri dönmek için çalışmaları son gaz sürdürüyor. Özellikle insanlığın diğer gezegenlere yolculuğunda büyük bir rol oynaması beklenen Ay’a dönüş görevlerinin ilki bugün başlayacak.

31.08.2022 15:45:15 tarihinde yayınlandı.

Ay’a en son bundan 50 yıl önce ayak basan insanlık, yeni teknolojiler ve yeni amaçlarla uydumuza yeniden geri dönmek için çalışmaları son gaz sürdürüyor. Özellikle insanlığın diğer gezegenlere yolculuğunda büyük bir rol oynaması beklenen Ay’a dönüş görevlerinin ilki bugün başlayacak.

En sonunda insanlığın Ay’a ayak basmasını hedefleyen Artemis görev programının ilk görevi Artemis I, bugün saat 15.33’te gerçekleşecek fırlatmayla başlayacak. Peki insansız olarak gerçekleştirilecek olan bu görev neleri kapsayacak? Görev canlı olarak nasıl takip edilir? Gelin Artemis I hakkındaki tüm detaylara yakından bakalım.

Artemis görev programının ilk ayağı olan Artemis I görevi, bugüne kadar NASA’nın ürettiği en güçlü roket olan ‘Space Launch System (SLS)’ roketi ve ‘Orion’ uzay aracıyla gerçekleşecek. Görev, NASA’nın modernleştirilen Kennedy Uzay Merkezi’nde başlayacak. Bugün 15.33’te başlayacak olan görev, NASA’nın belirlediği rakamlara göre 42 gün, 3 saat ve 20 dakika sürecek.

Orion uzay aracı, görev boyunca toplamda 2 milyon 92 bin kilometre yol kat edecek. Araç, Ay yörüngesinde dönüş yaptıktan sonra yeniden Dünya yörüngesine girecek ve Dünya’ya inişine başlayacak. Uzay aracının 10 Ekim 2022 tarihinde 39 bin 428 kilometre/saat hızla atmosferimize girmesi ve Dünya’ya iniş yapması bekleniyor.

Artemis I'in birincil hedefi, Orion'un sistemlerini bir uzay uçuşu ortamında göstermek ve Artemis II'deki mürettebatla ilk uçuştan önce güvenli bir yeniden giriş, iniş, sıçrama ve kurtarma sağlamak olacak. Kısacası Artemis I görevi, insanlı görevde kullanılacak sistemlerin geliştirilmesi için bir test görevi olacak.

Artemis programının ikinci görevi için 2024 yılı hedeflenirken bu görev, programın ilk insanlı görevi olacak. Fakat astronotlar Ay yüzeyine ulaşmayacak. İnsanlığın Ay’a yeniden ayak basacağı ilk Artemis görevi olacak olan Artemis 3’ünse 2025 yılında gerçekleşmesi planlanıyor.

NASA, ‘Artemis’ adını seçmekle eski görevlere de büyük bir selam çaktı. Artemis, Yunan mitolojisinde Apollo’nun ikiz kız kardeşi ve Ay tanrıçası olarak geçiyor. Hatırlayacaksınız ki NASA’nın ilk Ay programı da Apollo adını taşıyordu.

NASA'nın insanlık tarihinde yeni bir sayfa açacağı Artemis görev programının ilk görevini, NASA'nın kendi internet sitesi veya YouTube kanalından canlı olarak takip edebilirsiniz. NASA'nın görev yayınını aşağıda bulabilirsiniz:


Kaynak webtekno.com

 

Elon Musk’tan Heyecanlandıran Açıklama: Tesla’nın İnsansı Robotu, Kendi Kişiliğini Geliştirebilir

Tesla ve SpaceX şirketlerinin CEO’su Elon Musk, geçtiğimiz ağustos ayında düzenlenen Tesla AI Day etkinliğinde ‘Tesla Bot’ isimli yeni teknolojilerini duyurmuştu. Tesla’nın insansız robotu olan Tesla Bot, mutfak alışverişi ve ev temizliği gibi biz insanların yapmaktan bıktığı ama yapmak zorunda olduğu sıradan işleri yapmakla görevlendirilecek.

Oyuna Yarı Çıplak Fotoğrafını Ekleyerek Oyunculara Unutulmayacak Bir Sürpriz Yapan Geliştirici

Saatler içerisinde bitirdiğimiz oyunlar için onlarca hatta yüzlerce insan yıllarca uğraşabiliyor. Geliştirici ekibinin hayatının bir bölümünü adadığı bu oyunlarda elbette sürpriz yumurtalar (easter egg) bulunabilir. Oyuncuların bu sürpriz yumurtaları bulmayı çok sevdiğini bilen geliştiriciler, oyunlarına sadece belirli şartlar altında görülebilen, genelde bulması zor olan sürpriz yumurtalar ekliyor.

Kadın Yazılımcıya "Eşitlik Olsa İşsiz Kalırsınız" Diyen Erkek Yazılımcı Lince Uğradı: İşte Kimsenin Haklı Çıkamadığı Garip Tartışma

Günümüzde cinsiyet eşitliği konusundaki tartışmalar, istemsizce farklı noktalara varabiliyor ve büyük bir tartışmaya dönüşebiliyor. Geçtiğimiz gün Twitter’da yazılım sektörüne ilişkin başlayan bir tartışma, bu tartışmaların en güncel örneklerinden birisi oldu. Bir yazılım konferansında neden sadece erkek konuşmacıların olduğuna yönelik tartışma, yine bir linçle sonuçlandı.