Aya Dönüşün İlk Adımı Tamamlandı: Orion, Ayın Etrafında "Bi Tur Atıp" Dünyaya Başarıyla Geri Döndü

ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi'nin (NASA), insanlığı yeniden Ay'a götürme planları dahilinde uzaya gönderilen Orion isimli aracı, başarılı bir şekilde gezegenimize döndü. Toplamda 2 milyon 253 bin 081 kilometre mesafe kat eden uzay aracı,planlandığı gibi Meksika açıklarında bulunan Guadalupe isimli adanın yakınlarına iniş yaptı.

13.12.2022 13:45:08 tarihinde yayınlandı.

ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi'nin (NASA), insanlığı yeniden Ay'a götürme planları dahilinde uzaya gönderilen Orion isimli aracı, başarılı bir şekilde gezegenimize döndü. Toplamda 2 milyon 253 bin 081 kilometre mesafe kat eden uzay aracı,planlandığı gibi Meksika açıklarında bulunan Guadalupe isimli adanın yakınlarına iniş yaptı.

16 Kasım 2022'de fırlatılan ve bu fırlatma sonrası 26 gün boyunca uzayda kalan Orion, atmosfere yaklaşık olarak 40.000 km/s hızla giriş yaptı. Bu yüksek hız, atmosfer ile birleştiğinde devasa bir sıcaklığı ortaya çıkardı. Öyle ki Orion'un dış kapsülündeki sıcaklık, zaman zaman 3.000 santigrat dereceye kadar ulaşmıştı.

NASA, Ay'a gidecek insanların güvenli bir şekilde dönüş yapabilmeleri için Orion'da özel teknolojiler kullandı. Buradaki en önemli mesele, uzay aracının ısıdan kaynaklı olarak parçalanmamasıydı. Böylesi bir durumda Ay'a gidecek astronotların hayatları tehlikeye girebilirdi. Başarıyla gerçekleştirilen iniş, Orion'da kullanılan ısı kalkanının başarılı olduğunu gözler önüne sermiş oldu. Ancak yine de NASA mühendislerinin yapacakları inceleme çalışmalarını beklemek gerekiyor.

Orion'da toplamda 11 adet paraşüt bulunuyordu. Bu paraşütler, inişin belirli bölümlerinde aktif olarak kullanıldılar. Böylelikle Orion'da herhangi bir parçalanma olmadı. NASA, 26 gündür uzayda bulunan uzay aracını sağlıklı bir şekilde teslim aldı.

İLGİLİ HABER Düz Dünyacıları Böyle Alalım: Artemis I ile Fırlatılan Orion Uzay Aracının Gözünden Dünya Görüntüleri

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan isim üst düzey yetkililerden Vanessa Wyche oldu. "Bu görev, bizim için büyük bir başarı." diyen Wyche, bundan sonraki süreçte çalışmaların devam edeceğini ve Orion'un insan taşıyabilir hale gelmesini sağlayacaklarını söyledi. Eğer bunlar gerçek olursa NASA, 2024, 2025 veya 2026 yılında Ay'a insan gönderecek...

İLGİLİ HABER NASA, Aya Gönderilen Orion Aracına Astronotları Coşturacak Parti Modu da Ekledi: İçi Adeta Diskoya Dönüşüyor


Kaynak webtekno.com

 

Bilgisayardan Cep Telefonuna Kadar Pek Çok Cihazda Gördümüz Java Aslında Nedir, Ne İşe Yarar?

Bir yazılımcı ya da uygulama geliştiricisi olmasanız bile mutlaka Java nedir duymuşsunuzdur. Çünkü neredeyse kullandığımız tüm dijital cihazlarda, internete bağlı olsun ya da olmasın Java ile hazırlanmış uygulamalarla karşılaşıyoruz. Eğer bir yazılımcı ya da uygulama geliştiricisiyseniz zaten Java’ya hakim olmanız gerekiyor çünkü uzun zamandır uygulama geliştirmenin yolu Java’dan geçiyor.

WhatsApp, Yeni Özellikleri Çıkar Çıkmaz Size Ulaştıracak Resmi Sohbetini Uygulamaya Ekliyor

Dünyanın en büyük mesajlaşma uygulaması WhatsApp’a sık sık güncellemeler geliyor. Bazen bu güncellemeler gözle görülür farklar önümüze koyarken bazen ise arka planda bizim fark etmediğimiz şeyler olabiliyor. Bu güncellemelerin sadece uygulamayı kullandığımız platformun uygulama mağazasında yayınlanan yama notları vasıtasıyla görebiliyorduk.

Tarihte Bir İlk: Kara Deliklerin Yıldızlar Üzerindeki Etkisi Gerçekçi Bir Simülasyonla Kaydedildi

Almanya’da yer alan Max Planck Astrofizik Enstitüsü’nde Taeho Ryu liderliğinde çalışmalarını yürüten bir araştırma ekibi, sekiz farklı yıldızın bir kara deliğin yakınından geçtiğinde nasıl bir değişime uğradığını gösteren simülasyonlar oluşturdular. Modelleri oluşturulan bu yıldızların her biri farklı kütlelere ve yoğunluklara sahip. Simülasyonda yer alan kara delik ise Güneş’imizden bir milyon kat daha fazla kütleye sahip.