Bilgisayarın Hızını En Çok Etkileyen Parçalardan Biri Olan RAM Nedir, Ne İşe Yarar, Nasıl Çalışır?

Hesap yapma kabiliyetine sahip bütün cihazların içinde RAM (Random Access Memory) bulunuyor. Cihazlar ne kadar güçlü olursa, içinde bulunan RAM birimi de o ihtiyaca göre şekilleniyor. O yüzden “RAM nedir” sorusuna getirilmesi gereken en doğru cevap, detaylı olmalıdır. Çünkü aslında bir sürü farklı RAM çeşidi var.

15.10.2022 13:30:27 tarihinde yayınlandı.

Hesap yapma kabiliyetine sahip bütün cihazların içinde RAM (Random Access Memory) bulunuyor. Cihazlar ne kadar güçlü olursa, içinde bulunan RAM birimi de o ihtiyaca göre şekilleniyor. O yüzden “RAM nedir” sorusuna getirilmesi gereken en doğru cevap, detaylı olmalıdır. Çünkü aslında bir sürü farklı RAM çeşidi var.

Bugün hem bir bütün olarak RAM’in ne olduğuna hem de farklı RAM çeşitlerinin nelerden sorumlu olduğuna, hangi alanlarda tercih edildiklerine yakından bakacağız. Asıl odağımız her ne kadar bilgisayar ve mobil cihazlar olsa da fotoğraf makinesi gibi cihazlarda kullanılan RAM çeşitleri hakkında da bilgi vereceğiz. 

RAM bilgisayarın kısa süreli hafıza görevini üstlenen, oldukça hızlı bir bileşendir. RAM içerisinde anlık olarak veriler depolanır. Geçici olarak depolanan veriler, işlendikten sonra gerekli bileşene gönderildiği anda silinir. Silinen verilerin yerine ihtiyaç duyulan yeni veriler getirilir. Cihaz üzerinde yapılan her bir işlemde bu döngü tekrarlanır.

Yukarıda da belirttiğimiz gibi RAM aslında elektronik cihazların kısa süreli hafızası. Windows işletim sistemi, internet tarayıcıları, video oyunları, diziler ve filmler gibi aklınıza gelebilecek tüm işlemler RAM üzerinden geçiyor. Saydığımız işlemler işlemcinin direkt olarak sabit diskle iletişime geçmesi yoluyla da gerçekleştirilebilirdi. Ancak RAM devreye girdiği zaman işlemler çok daha hızlanıyor.

Zaman içinde SSD gibi teknolojilerin de hayatımıza girmesiyle sabit disk hızlarında da önemli artışlar gözlendi. Yine de sürekli olarak kendisini tazeleyerek sabit disk ve diğer bileşenler arasında bir köprü görevi gören RAM kadar yüksek hızlara ulaşılamıyor. Çünkü RAM’e her saniye bütün bileşenler tarafından hatrı sayılmayacak kadar küçük gecikmelerle ulaşılabiliyor.

İnsanlardaki kısa süreli hafıza gibi, RAM de hiçbir şeyi sonsuza dek hafızasında tutamıyor. Devrelerine giden güç kesildiği gibi üzerinde tuttuğu bütün veriler siliniyor. Çalışma prensibinden dolayı, elektronik cihazlar yüksek işlem gücü gerektiren eylemleri kolaylıkla yerine getirebiliyor. Daha az işlem gücü ve kalıcılık gerektiren veriler için de sabit diskler kullanılıyor.

İki ana RAM çeşidinden biri olan SRAM’in kullanımına 1990’lı yıllarda başlandı. İsmindeki “statik” ibaresi, içinde kesintisiz bir güç akımı olmasından geliyor. Buna rağmen statik RAM’ler de DRAM türü RAM’ler gibi geçici depolama için kullanılıyor. DRAM’e karşın avantajı, az güç tüketirken çok hızlı olması. Dezavantajı ise daha küçük kapasiteye sahip olup daha pahalı olması.

Ana RAM çeşitlerinden bir diğeri olan DRAM, 1970’li ve 1990’lı yıllar arasında yaygın olarak kullanıldı. SRAM’e karşın, içindeki güç akımının düzenli olarak yenilenmesi gerekiyor. DRAM’in avantajı, daha fazla kapasiteye sahipken üretiminin daha ucuz olması. Dezavantajı ise düşük kapasitesine rağmen yüksek güç tüketimi.


Kaynak webtekno.com

 

Switch, Tüm Zamanların En Çok Satan Nintendo Konsolu Oldu: Devasa Satış Rakamı Açıklandı

Oyun konsolları, video oyunlarına ilgi duyan birçok insanın, bilgisayarlar ile birlikte vazgeçemediği elektronik aletlerin başında yer alıyor. Ancak dünya genelinde yaşanan çip krizi, birçok şeyi etkilediği gibi bu aletleri de etkiliyor. Maalesef çip krizinin yanı sıra, ülkemizde uygulanan yüksek fiyatlar da konsollara ulaşmayı çok daha da zor hâle getirmiş durumda.

Microsoft Edgein Ziyaret Ettiğiniz Tüm Siteleri Binge Gönderdiği Ortaya Çıktı! [Verilerinizi Saklamanın Yolunu Anlattık]

ABD merkezli teknoloji devi Microsoft'un yapay zeka dopingi sayesinde son dönemlerde adından sıklıkla söz ettirmeye başlayan internet tarayıcısı Edge ile ilgili çok garip bir gelişme yaşandı. Microsoft Edge'in, bir kullanıcının ziyaret ettiği tüm internet sitelerini, arama motoru Bing'e ait bir API'ye aktardığı tespit edildi. Peki Microsoft Edge neden böyle bir şey yapıyor?

İnsan Eliyle Üretilmiş En Hızlı Nesne Olan Parker, Kendi Hız Rekorunu Kırdı!

ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), 2018 yılında doğrudan Güneş'e bir uzay aracı gönderdi. "Parker Uzay Sondası" (PSP) olarak isimlendirilen bu uzay aracı, Güneş'in yapısının anlaşılmasını amaçlıyordu. İnsanoğlu tarafından üretilen ve hem Güneş'e en çok yaklaşan hem de bugüne kadarki en hızlı nesne olan uzay aracı, şimdi yeni bir rekor daha kırdı. NASA, bu uzay aracının 635 bin 266 km/s hıza ulaştığını açıkladı. PSP'nin geçmişte gördüğü en yüksek hız, 586 bin 863 km/s olarak kaydedilmişti.