Bilim İnsanları, 12 Milyar Yıl Önceye Ait Evrenin İlk Işıklarını Gözlemlemeyi Başardı!

Uzay bilimcilerin yıllardır tartıştığı konuların başında evrenin nasıl oluştuğu sorusu geliyor. Şu an için bu sorunun yanıtı bulunamadı ancak yapılan yeni çalışmalar, bundan milyarlarca yıl öncesinde evrenin nasıl göründüğüne ışık tutuyor. Yapılan çalışmanın arkasında, uzaya gönderildiği ilk günden beri önemli keşifler yapılmasını sağlayan James Webb Uzay Teleskobu'nun bulunduğunu söylemekte fayda var.

27.06.2023 11:00:16 tarihinde yayınlandı.

Uzay bilimcilerin yıllardır tartıştığı konuların başında evrenin nasıl oluştuğu sorusu geliyor. Şu an için bu sorunun yanıtı bulunamadı ancak yapılan yeni çalışmalar, bundan milyarlarca yıl öncesinde evrenin nasıl göründüğüne ışık tutuyor. Yapılan çalışmanın arkasında, uzaya gönderildiği ilk günden beri önemli keşifler yapılmasını sağlayan James Webb Uzay Teleskobu'nun bulunduğunu söylemekte fayda var.

Büyük Patlama teorisine göre 13.8 milyar yaşında olan evren, ilk milyar yılında büyük bir değişim içerisindeydi. Öyle ki bugün binlerce nesneye ev sahipliği yapan evren, o dönemlerde sıcak ve iyonize gazla sarılıydı. Bu da ışık geçirgenliğini engelliyordu. Büyük Patlama olayından 300 bin yıl sonra ise atomun temel yapı taşı olan proton ve elektronlar ile hidrojen atomlarının bir araya gelmeye başladığı, bundan bir süre sonra da gazlı ortamın ultraviyole ışıklar yardımıyla dağılmaya başladığına ve evrenin 1 milyar yılda şeffaf hale geldiğine inanılıyor. 

Hollanda'da hizmet veren Groningen Üniversitesi bünyesinde çalışmalarını sürdüren bilim insanı, James Webb Uzay Teleskobu'nu özel olarak programladılar ve evrenin ilk milyar yaşında nasıl göründüğüne ilişkin bir çalışma yaptılar. İşte yapılan çalışma, yukarıda görmekte olduğunuz görüntüyü ortaya çıkardı. Evren, ışıklanmaya başladığı ilk dönemlerde yukarıdaki gibi görünüyordu. İşte bu aşamadan sonra yıldızlar ve galaksilerin yerleşimleri başladı.

Evrenin ilk milyar yılında nasıl değiştiğini gösteren diyagram. İlk aşamada bulanık bir ortam varken sonraki aşamada bölünmeler başlıyor ve en sonunda günümüzdeki şeklini alıyor.

İLGİLİ HABER Sıcaklığı Güneşten Bile Yüksek Olan Bir Kahverengi Cüce Keşfedildi: Türünün Tek Örneği!

Groningen Üniversitesi tarafından yapılan çalışma, birkaç farklı araştırma ile de desteklendi. Japonya'daki Nagoya Üniversitesi'nin yaptığı çalışma, evrenin erken aşamadaki saydam bölgelerinin boyutlarını ortaya koydu. Uzmanlara göre dairesel alanlar, 4 milyon ışık yılı çapına kadar ulaşıyorlardı. Dairesel alanların yapısını inceleyen ETH Zurich ise sonradan galaksi haline gelen baloncukların sıcak, metal ve toz açısından ise zayıf olduğunu tespit etti.

Yukarıdaki fotoğrafta ise 900 milyon yaşındaki evrenin sahip olduğu galaksilerin yakınlaştırılmış görüntüleri yer alıyor.

Bilim insanlarının James Webb Uzay Teleskobu ile yaptığı çalışma, evrenin oluşumunu anlamaya yardımcı oldu. Ancak bunlar yeterli değil. Uzmanlar, hala çok fazla araştırmaya ihtiyaç duyduklarını ifade ediyorlar. James Webb Uzay Teleskobu gibi gelişmiş cihazlar, evrenin oluşumuyla ilgili çok daha detaylı bilgiye ulaşılmasını sağlayabilir.


Kaynak webtekno.com

 

WhatsAppa Çapraz Platform Desteği Geliyor: Diğer Uygulamalarla da WhatsApptan Mesajlaşabileceksiniz!

Geçtiğimiz hafta sizlerle paylaştığımız bir haberimizde, Avrupa Birliği'nin teknoloji şirketleri ile ilgili önemli bir kararından bahsettik. Bu bağlamda; "Dijital Piyasalar Yasası" kapsamında "eşik bekçisi" teknoloji şirketlerinin hangileri olduğu ve bunların neler yapmaları gerektiği kamuoyu ile paylaşılmıştı. Meta cephesinden gelen son haberler, eşik bekçilerinden biri olan WhatsApp'ın Avrupa Birliği'nin kuralları ile nasıl uyumlu hale geleceğini gözler önüne seriyor.

Dünyanın En Yüksek Takipçili TikTokçusu, Binancein Marka Elçisi Oldu

Geçtiğimiz günlerde sizlerle paylaştığımız bir haberimizde, TikTok'ta en çok takipçiye sahip olan kullanıcının değiştiğinden ve Khaby Lame'in artık en popüler TikToker olduğundan bahsetmiştik. Yaşanan yeni bir gelişme ise Lame'in ününe ün katmaya devam edeceğini gözler önüne serdi. Zira en çok takipçiye sahip olan TikTok fenomeni, artık kripto para dünyasının da içinde olacak.

Samanyolu’nun Ardında Gizlenen Galaksi Görüntülendi: 11 Milyon Işık Yılı Öteye Bakın!

Işığın yoğun olduğu bir şehir merkezinde geceleri yıldızları görmek bile zordur ancak bu ışık gürültüsünden uzaklaştığınızda gökyüzü manzaramız, hiç olmadığı kadar çok yıldızla dolup taşar. Hatta eğer şanslıysanız Samanyolu Galaksisi’nin devasa toz ve gaz bulutlarından oluşan hafif pembemsi görüntüsünü bile görebilirsiniz. Ancak uzay teleskopları, sahip oldukları yüksek teknoloji sayesinde çıplak gözle göremediğimiz güzellikleri de açığa çıkarır.