Bilim İnsanları, Beyin Aktivitesini Metne Dönüştürebilen Bir Yapay Zeka Geliştirdi

İnsanların düşüncelerini okumaya bir adım daha yaklaşıyoruz. Bilim insanları, beyin aktivitesini metne dönüştürebilen bir yapay zeka sistemi geliştirdi. Uzmanlar, çalışmanın konuşamayan veya yazamayan hastalarla iletişim kurmaya yardımcı olabileceğini belirtiyor.

23.02.2022 08:30:27 tarihinde yayınlandı.

İnsanların düşüncelerini okumaya bir adım daha yaklaşıyoruz. Bilim insanları, beyin aktivitesini metne dönüştürebilen bir yapay zeka sistemi geliştirdi. Uzmanlar, çalışmanın konuşamayan veya yazamayan hastalarla iletişim kurmaya yardımcı olabileceğini belirtiyor.

California Üniversitesi'nden Dr. Joseph Makin ve meslektaşları, epileptik nöbetleri izlemek için beyinlerine elektrotlar yerleştirilmiş dört katılımcı üzerinde çalışarak sistemi geliştirdiler. Makin, çalışmalarının hastalar için konuşma protezinin temeli olabileceğini düşünüyor.

Çalışmanın bir parçası olarak katılımcılardan, "Tina Turner bir pop şarkıcısı" ve "O hırsızlar 30 mücevher çaldı" gibi 50 farklı cümleyi defalarca sesli okumaları istendi. Ekip, katılımcılar konuşurken sinirsel aktivitelerini izledi. Bu veriler daha sonra, beyin aktivitesini sayı dizilerine dönüştüren bir tür yapay zeka sisteminde kullanıldı.

Sistem, beyin aktivitesinden elde edilen sayı dizilerini gerçek kaydedilmiş seslerle karşılaştırıyor ve daha sonra elde edilen bu sayı dizilerini, kelimelere dönüştürüyor. Yapay zeka sistemi ilk başta saçma cümleler elde etse de, zaman içinde hangi kelimelerin birbirini takip etme eğiliminde olduğunu öğrendi. Ekip, sonunda sadece beyin aktivitesinden %3 hatayla yazılı metin üretmeyi başardı.

İLGİLİ HABER Google, Yapay Zeka İşlemcileri Tasarlamak İçin Yapay Zeka Kullanmaya Başladı

Maastricht Üniversitesi'nden Dr. Christian Herff, yapay zeka sistemi için her katılımcıdan 40 dakikadan daha az eğitim verisi kullanmalarına rağmen isabetli sonuçlar aldıklarını belirtti.

Sheffield Üniversitesi'nde beyin makine arayüzü uzmanı olan Dr. Mahnaz Arvaneh ise etik konuların dikkate alınmasının önemli olduğunu söyledi. Arvaneh, "Makinelerin zihnimizi okuyabileceği noktadan çok, çok uzaktayız. Ama bu önlem almamamız ve plan yapmamamız gerektiği anlamına gelmiyor." dedi.


Kaynak webtekno.com

 

Oyuncuların En Çok Kullandığı Ekran Kartı, İşlemci ve İşletim Sistemleri Belli Oldu (RTX 4000 Çıktı Çıkmasına Ama...)

Dünyanın en popüler çevrimiçi oyun platformu Steam, Eylül 2022'ye ilişkin yazılım ve donanım verilerini açıkladı. Oyunculardan toplanan istatistiklere dayanarak tablolar oluşturan platform, en çok kullanılan işlemci, işletim sistemi ve ekran kartı verilerini paylaştı. Ayrıca Steam kullanıcılarının sahip olduğu ortalama bilgisayar da belli olmuş durumda.

Güneş Lekelerinin Bugüne Kadarki En Net Fotoğrafları Paylaşıldı

Milyonlarca yıldır enerjisiyle gezegenimizde yaşamı mümkün kılan yıldızımız Güneş, teknolojinin gelişmesiyle birlikte her geçen gün daha net bir şekilde görüntüleniyor. Rekor kıran netlikteki görüntülerin mimarı Daniel K. Inouye Güneş Teleskobu, bu kez Güneş lekelerini yakından göstermeyi başardı.

Üretildiği Döneme Göre Farklı Tasarım Anlayışı ve Renkleriyle Dikkat Çeken Nokia 5210’un Şimdi Kulaklara Şaka Gibi Gelen Özellikleri

Tam 20 yıl öncesine gidelim. Yüzlerce megapiksel kameralar yok, sosyal medya yok, her işlevimizi gören akıllı telefon teknolojisi yok. Hatta, bunların hepsini geçecek olursak renkli ekran teknolojisi bile tam oturmamış. O dönemlerin tek bir sefiri var, o da Nokia. Dev teknoloji firması, 2000-2010 yılları arasında ürettiği telefonlar ile art arda devrim yaratıyor, günümüzle kıyaslanamayacak kadar düşük özellikli telefonlar ile yok satıyordu. Nokia 5210 ise, teknoloji devinin ürettiği ve tasarımı ile oldukça tercih edilen modellerden bir tanesiydi.