Bir Yerden Tanıdık Geliyor: İranda Erişim Engeline Rağmen 45 Milyon Telegram Kullanıcısı Bulunuyor

İran İstatistik Merkezi, ülkede sosyal medya ve anlık mesajlaşma uygulamalarının kullanım oranlarına yer verdiği bir rapor yayımladı. Devam eden erişim engellerinin ve yasakların İran halkının çeşitli sosyal medya ve mesajlaşma uygulamalarını kullanmalarını engelleyemediğini ortaya koyan rapor, devlet destekli yerli mesajlaşma uygulamalarının ise tercih edilmediğini gösterdi.

26.02.2022 04:30:22 tarihinde yayınlandı.

İran İstatistik Merkezi, ülkede sosyal medya ve anlık mesajlaşma uygulamalarının kullanım oranlarına yer verdiği bir rapor yayımladı. Devam eden erişim engellerinin ve yasakların İran halkının çeşitli sosyal medya ve mesajlaşma uygulamalarını kullanmalarını engelleyemediğini ortaya koyan rapor, devlet destekli yerli mesajlaşma uygulamalarının ise tercih edilmediğini gösterdi.

Rapora göre 15 yaş ve üstü İranlıların yüzde 65'inin en az bir sosyal ağa üye olduğu bilgisi paylaşıldı. Bu da yaklaşık 55 milyon İranlının sosyal medyada aktif bir üyeliği bulunduğu anlamına geliyor. Ayrıca sosyal medya üyeliklerinin son iki yılda yüzde 22 arttığı belirtiliyor.

İran'da şu an için WhatsApp ve Instagram'a yönelik bir erişim engeli bulunmuyor. Sosyal ağ kullanıcılarının yüzde 68'i WhatsApp kullanırken, Instagram için bu oranın yüzde 88 olduğu bilgisi de raporda yer alıyor.

Uzun süredir 'ulusal güvenlik' sebebiyle erişim engeli bulunan Telegram ise bu yasaklara ve erişim engeline rağmen ülkede en çok kullanılan anlık mesajlaşma uygulamalarından biri. 45 milyon kullanıcı tarafından tercih edilen Telegram'da rapora göre günde ortalama 15 milyar mesaj atılıyor.

İLGİLİ HABER WhatsApp Bunu Beğenmedi: Telegram, 1 Milyar İndirmeye Ulaştı

2017 yılında ekonomik sorunlar sebebiyle başlayan ve rejim karşıtı harekete dönüşen protestolar sonrası Nisan 2018'de erişim engeli getirilen Telegram'ı kullanıcılar VPN yardımı ile kullanıyor. Ülkede aynı zamanda Facebook ve Twitter'da yasaklı uygulamalar arasında bulunuyor.

Yabancı mesajlaşma uygulamalarının tekelleşmesinin önüne geçebilmek için devlet tarafından desteklenen Soroush, Eitaa, Igap gibi yerli uygulamalar ise İran halkı tarafından tercih edilmiyor.


Kaynak webtekno.com

 

Aaaaa Ki Ki Ki Ki... TeamSpeak vs Discord: Hangisi Daha İyi?

Teknoloji çağında yaşıyoruz ve internet üzerinden iletişim kurmak çağın gerekliliklerinden biri. Ancak internet üzerinden aynı anda birden fazla kişiyle konuşmanın bir yolunu bulmak biraz zor olabilir. Özellikle birkaç arkadaş toplanıp oyun oynayacaksanız veya bir arada sohbet edecekseniz kullanımı kolay ancak etkili bir yazılıma ihtiyaç duyabilirsiniz.

En Basit Haliyle Yapay Zeka Nedir, Kaç Çeşit Yapay Zeka Var?

Halihazırda kullanımda olan "dar" yapay zeka bugün bilgisayarlarımızda, cep telefonlarımızda ve neredeyse her yerde gördüğümüz, deneyimlediğimiz hatta hayatımızı belirleyen bir şeydir. Temel olarak yapay zeka, programlanan belirli görevlerin nasıl gerçekleştirileceğini öğretilen veya öğrenen akıllı sistemdir. Apple iPhone'daki Siri sanal asistanının konuşma ve dil tanımasında, kendi kendine giden otomobillerdeki görüş tanıma sistemlerinde, satın aldığınız ürüne dayanarak beğenebileceğiniz ürünleri öneren reklam sistemlerinde yapay zeka kullanılır. 

Dogecoin, Ethereum Kurucusu İle Ortaklaşa Hazırladığı ve ‘Herkesi Ödüllendirecek’ Yeni Sistemini Tanıttı

Kripto ekonominin en bilinen para birimlerinden Dogecoin, geçtiğimiz ay Elon Musk ve Binance CEO’su arasındaki olay yaratan diyaloglarla kendinden bahsettirmişti. Şimdi ise kurucu şirket, yeni bir ‘staking’ mekanizması üzerinde çalıştıklarını duyurdu. Ethereum blok zincirinin kurucu ortaklarından Vitalik Buterin işbirliğinde geliştirilen yeni mekanizma ‘Dogecoin Trailmap’ adı altında geçtiğimiz gün tanıtılmıştı. Bu projenin planlanan şekilde ilerlemesi halinde Dogecoin’in başarısına büyük katkı sağlayacağı düşünülüyor.