Bir Yıldızın Ölüşü, Aynı Anda 3 Farklı Zamanda Gözlemlendi (Bizim de Kafamız Karıştı)

1990 yılında fırlatılan ve halen hizmet vermeyi sürdüren Hubble Uzay Teleskobu, bugün fazlasıyla heyecanlandırıcı bir gözlemle gündeme geldi. Hubble, uzayda gerçekleşebilecek en şiddetli patlamalardan birisi olan bir süpernova olayını gözlemlemeyi başardı. Üstelik bu gözlemde özel bir durum da vardı.

12.11.2022 07:30:13 tarihinde yayınlandı.

1990 yılında fırlatılan ve halen hizmet vermeyi sürdüren Hubble Uzay Teleskobu, bugün fazlasıyla heyecanlandırıcı bir gözlemle gündeme geldi. Hubble, uzayda gerçekleşebilecek en şiddetli patlamalardan birisi olan bir süpernova olayını gözlemlemeyi başardı. Üstelik bu gözlemde özel bir durum da vardı.

Hubble, ‘kütleçekimsel merceklenme’ sayesinde süpernovayı aynı anda üç farklı aşamada gözlemlemeyi başardı. Bir galaksinin kütleçekim kuvveti sayesinde mümkün olan bu gözlem, şu şekilde paylaşıldı:

Gözlemlenen süpernova, aslında bizden 11 milyar ışık yılı uzaklıktaki bir yıldızın patlamasıydı. NASA tarafından paylaşılan açıklamaya göre de bu gözlem, “Evren tarihinin bu kadar erken dönemindeki bir süpernovaya ilk ayrıntılı bakış” özelliğini de taşıyor.

Görsellerde gördüğümüz ve süpernovanın farklı aşamaları numaralandırılan işaretler, sırasıyla süpernovanın başlangıcı, ikinci günü ve sekizinci günündeki (Dünya günü) halini gösteriyor.

1 ve 2 numara ile işaretlenen yansımalarda süpernova, yüksek sıcaklıklara işaret eden mavi renkte gözüküyor. 3 numarada ise süpernova kırmızı renkte görülüyor. Bu da oluşan sıcaklığın düştüğüne işaret ediyor.

Gözlem, Abell 370 adlı galaksi kümesinde yapıldı. Gözleme dair araştırma, Nature dergisinde yayımlandı.

Kütleçekimsel mercek, galaksiler gibi çok yüksek kütleçekime sahip galaksilerin etrafında meyadana gelen, arkasından gelen ışığın bükülerek yansımasına yol açan bir olaydır. Bu etkiyi son zamanlarda özellikle James Webb Uzay Teleskobu’nun fotoğraflarında görmüştük:

İLGİLİ HABER James Webb Uzay Teleskobu’nun Çektiği İlk Fotoğrafta Galaksiler Neden ‘Yamuk’ Gözüküyor?


Kaynak webtekno.com

 

Biterse Gider Alırız: Çin, Ay’ın Yüzeyinin Altında Su Bulunduğunu Açıkladı

Uzay araştırmacılarının uzun yıllardır üzerine çalışmalar yaptığı dış gezegenler ve uydular, heyecan verici birçok keşfe kapı araladı. Şu ana kadar insanlığın birçok sorusuna yanıt bulunmuş olsa da cevabı bilinmeyen soruların sayısı da bir o kadar fazla. Bunlardan birisi de ‘evrende bizim gibi medeniyetlerin olup olmadığı.’ Şu ana kadar böyle bir medeniyete rastlamayan araştırmacılar, gözlerini en küçük hayat birimine olanak sağlayacak olan ‘su’ arayışına devam ediyor.

Ekran Kartınız, Bilgisayarınızdaki Gizli Casusunuz Olabilir: İşte Hackerların Sizi Takip Etmek İçin Kullandıkları Yeni Yöntem

İnternet dünyası, ‘çerezler’ olarak adlandırdığımız, sürekli internette takip edilmemizi sağlayan dosyalardan halen nasibini almaya devam ederken bugün çok daha ciddi bir tehdit ortaya atıldı. Fransa Ulusal Bilimsel Araştırma Merkezi, Ben-Gurion Üniversitesi ve Lille Üniversitesi’nden araştırmacılar tarafından yapılan yeni bir çalışma, internette yalnızca ekran kartınızla bile takip edilebileceğinizi ortaya koydu.

Elon Musk, En Başından Beri Twitterla Oyun Oynuyormuş! İşte Muskın Ortaya Çıkan Mesajlaşmaları

Geçtiğimiz nisan ayında Twitter’ı satın almak üzere teklif sunan Elon Musk, ilerleyen haftalarda Twitter yönetimiyle bot hesaplar üzerine anlaşmazlık yaşamıştı. Musk, bu anlaşmazlığın sonucunda teklifini geri çekerken, önce Twitter Musk’a karşı, daha sonra da Musk, Twitter’a karşı dava açmıştı. Mahkeme tarihine yaklaşırken Musk, Twitter için teklifini beklenmedik bir şekilde yenilemişti.