Birkaç Yüz TL’lik Basit Bir Drone’la, Duvarların Arkasını Görmek Mümkün Hale Geldi: Herkesi Gözetleyebilirsiniz!

Teknolojinin gelişmesiyle birlikte bir zamanlar bilimkurgu ve fantastik filmlerde gördüğümüz ve “bunu gerçek hayatta yapamazlar” dediğimiz pek çok şey yavaş yavaş gerçek oluyor. Görünmezlik pelerininden tutun da zihin okumaya kadar pek çok şey modern teknoloji sayesinde mümkün oluyor.

11.11.2022 16:15:10 tarihinde yayınlandı.

Teknolojinin gelişmesiyle birlikte bir zamanlar bilimkurgu ve fantastik filmlerde gördüğümüz ve “bunu gerçek hayatta yapamazlar” dediğimiz pek çok şey yavaş yavaş gerçek oluyor. Görünmezlik pelerininden tutun da zihin okumaya kadar pek çok şey modern teknoloji sayesinde mümkün oluyor.

Filmlerde ve oyunlarda sıkça gördüğümüz “duvarların arkasını görme” teknolojisi de geçtiğimiz yıllarda gerçek hayatta görebildiğimiz teknolojilerden birisi olmuştu. Bugün ise araştırmacılar bu teknoloji çok daha korkutucu bir boyuta taşıdı.

Duvarların arkasını WiFi ile görme teknolojisiyle ilgili 3 yıl önce yapılan ilk testlerde bu teknolojinin başarılı olabilmesi için bir wifi alıcısı ve bir de vericisinin farklı bilgisayarla bağlı olması ve bu iki bilgisayardan gelen verilerin detaylı analiz edilmesi gerekiyordu. Ancak Kanada’daki Waterloo Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, internetten aldıkları ucuz bir drone’u kullanarak “taşınabilir gözetleme cihazı” üretmeyi başardı.

Wi-Peep isimli modül sayesinde Drone, yakınındaki WiFi ağlarındaki kullanıcıları tıpkı hackerların kullandığı “Evil Twin” saldırısındaki gibi ağdan atarak WiFi ağının kopyasını oluşturuyor. Daha sonra sahte ağa bağlanan kullanıcıların cihazlarından gelen sinyalleri makine öğrenimi ile analiz eden sistem, kullanıcıların evin içindeki yaklaşık konumlarını görebiliyor. Bu sinyalleri kaydeden ve aynı zaman drone operatörüne ileten bu küçük modül ise drone’a kolayca takılabiliyor ve ilk bakışta belli bile olmuyor.

Drone, bu saldırının ardından internete bağlanan akıllı telefondan tutun da televizyona kadar tüm cihazları görebiliyor ve bu cihazların çekim güçlerindeki dalgalanmalara ve gönderilen pinglerin sürelerine göre cihazın hareket edip etmediğini anlayabiliyor.

Wi-Peep’i üreten araştırmacılar Ali Abedi ve Deepak Vasisht, icatlarını sundukları 28. Uluslararası Mobil Bilgi İşlem ve Ağ Oluşturma Konferansında bu cihazla ilgili açıklamalarda bulundu. Abedi ve Vasisht, bu teknolojinin hem çok faydalı hem de çok tehlikeli olabileceğinin altını çizerek örneklendirdi. Abedi’nin örnekleri üzerinden gidersek, oldukça tehlikeli ve silahlı bir saldırganın evdeki konumu ve evdeki kişi sayısı tespit edilerek daha güvenli operasyonlar düzenlenebilir. Ancak aynı şekilde bu teknoloji kullanan bir saldırgan, evdeki laptop, televizyon gibi cihazların yerlerini öğrenebilir, evdeki eşyaları nokta atışı tespit ederek hırsızlık yapabilir ya da daha kötüsü cep telefonlarının konumlarını tespit ederek evdeki kişilere saldırabilir.

İLGİLİ HABER Zihin Okuyabilen Yapay Zekâ Geliştirildi: İnsan Düşüncelerinin Arkasındaki Anlamı Çözebiliyor

Bu nedenle bu teknolojinin çok dikkatli geliştirilmesi gerektiğini ve eğer yanlış ellere düşerse bu teknolojin yakın gelecekte çok büyük suçlarda kullanılabileceğini belirten araştırmacılar, teknolojinin güvenliği için gereken önlemleri aldıklarını belirtti.


Kaynak webtekno.com

 

Snapchat, Geliştiricilerin Para Kazanabileceği Ücretli Lens Sistemini Tanıttı

AR ve VR, özellikle son birkaç yılda hızla gündelik hayatın bir parçası olmaya başladı. VR sistemi uygulamalarda, Metaverse’de ve oyunlarda kullanılmaya başlarken daha gelişmiş bir teknoloji olan AR ise daha geri planda kaldı. Ufak tefek projeler, oyunlar ve uygulamalar ile hayatımıza girmeye çalışan AR sistemi, aslında hiç beklemediğimiz bir noktada pek çok kullanıcının hayatının girdi bile. Snapchat ve Instagram gibi sosyal medya platformlarındaki pek çok filtre, AR sistemini temel alıyor.

Apple’ın Ödeme Sistemi Apple Pay, Koskoca Mastercard’ı Geride Bıraktı: Peki Bu Ne Demek?

2014’te hizmete başlayan Apple Pay, teknoloji devi Apple’ın bankalara ve elektronik ödeme sistemlerine alternatif olarak sunduğu bir sistemdei Her ne kadar Türkiye’de kullanıma açılmasa da Apple Card ile ödeme sistemi genişledi, yurt dışındaki iPhone, Mac ve Apple Watch kullanıcıları arasında popülerleşti. Kredi kartlarının entegre edilmesiyle, kredi gibi seçenekler haricinde tüketiciler için zamanla dijital bankacılık sistemi haline geldi. 

Xiaomi, Balık Beslemeyi Sosyal Medyada Dolaşmak Kadar Kolay Hale Getiren Akıllı Akvaryumunu Duyurdu

Haberlerimize daha çok akıllı telefon ve saat gibi ürünleri ile konuk olan Çinli teknoloji devi Xiaomi, aslında elektronik kategorisinde oldukça geniş bir ürün gamına sahip. Şirket bugün, özellikle de "Mijia" markası altında çamaşır makinesi, su arıtma cihazı, saç kurutma makinesi ve hatta diş fırçası bile satıyor. Şimdiyse bu ürünlere bir yenisi daha eklendi. Şirket, yeni akıllı balık akvaryumunu resmen tanıttı.

Intel, “Apple İşlemcilerden Daha Güçlü” Dediği Performans Canavarı Yeni Dizüstü Bilgisayar İşlemcilerini Tanıttı

Geçtiğimiz hafta açıklanan gelir verileriyle AMD karşısındaki savaşında resmen tahtından olan Intel, bugün dizüstü bilgisayarlar için yeni işlemcisini tanıttı. CS 2022 etkinliğinde 12. nesil H serisi Intel Core işlemcilerini tanıtan şirket, bugün Alder Lake serisine eklenen P ve U serisi 12. nesil işlemcilerini gösterdi.