Bitcoin Almak İstiyorsanız Coğrafya Kaderiniz Olabilir: Hangi Ülkeler Kripto Paraları Yasakladı ve Nedenleri Neydi?

Özellikle pandemi dönemi ile birlikte kripto paralara yatırım yapan kişi sayısı o kadar arttı ki artık neredeyse hepimizin çevresinde bu son model yatırım aracından çok para kazanan veya kaybeden kişiler illaki bulunuyor.

21.05.2023 00:45:08 tarihinde yayınlandı.

Özellikle pandemi dönemi ile birlikte kripto paralara yatırım yapan kişi sayısı o kadar arttı ki artık neredeyse hepimizin çevresinde bu son model yatırım aracından çok para kazanan veya kaybeden kişiler illaki bulunuyor.

Hatta kripto paraların popüleritesi o kadar arttı ki Orta Amerika ülkesi El Salvador bile geçtiğimiz senelerde devrim niteliğinde bir kararla ulusal para birimini Bitcoin yaptığı duyurmuştu. Ama her ülkenin kripto paralara bakış açısı kesinlikle aynı değil çünkü bazıları kripto paraları tamamen yasaklayarak vatandaşlarına alım satımını engelliyor.

Kripto paraları yasaklayan ülkelerin arasında açık ara en büyük ve dikkat çekici olan ülkenin Çin olduğu söylenebilir. Hindistan'dan sonra dünyanın en kalabalık 2. ülkesinin kripto paralara karşı tavrı, 2017'de yerel kripto para borsalarının yasaklanmasıyla başladı ve yavaş yavaş Eylül 2021'de kriptoyla ilgili her şeyin tamamen yasaklanmasına kadar ilerledi.

Ancak Çin'in, kendi para birimi olan Yuan'ın dijital versiyonunu çıkarması gibi adımları da kripto para teknolojisine tamamen kapalı olmadığını gösteriyor. Aslında istedikleri şey, kontrolün kendilerinde olması. 

Çin'de kara para aklama ve dolandırıcılıkların yanında bu yasakların en büyük sebebi ise kripto ekonomisinin Çin'deki ekonomik kalkınmaya zarar verebileceğine dair endişelerdir.

IMF verilene göre dünyanın en zengin ülkelerinden birisi olan Katar, 2020 yılı başlarında aldığı kararla Bitcoin ve diğer tüm kripto para birimlerini ülkenin Katar Finans Merkezi Düzenleyici Kurulu (QFCRA) aracılığıyla yasaklamıştı. 

Katar'da fiyat oynaklığı, mali suç olasılığı ve merkezi hükümet desteğinin olmaması nedeniyle kripto para birimi faaliyeti yasaklandı.

Mısır'da yasak, merkez bankasının kriptonun değerinin herhangi bir maddi varlığa bağlı olmadığını ve ülkede yalnızca tanınan ulusal para birimlerinin alınıp satılmasına izin verildiğini vurgulaması ile 2020 yılında yürürlüğe girdi. Ayrıca Mısır'da ülkenin birincil İslami danışma organı olan Dar al-Ifta, 2018'de dini bir kararname yayınlayarak kripto para işlemlerini haram olarak sınıflandırdı.

Mısır'da kripto paralar, kripto paraların anonimlik özelliği, kara para aklama da kullanılma ihtimali ve ülkenin resmi para birimi olan Mısır Poundu ile ticaret zorunluluğuna teşvik olunması gibi nedenlerle yasaklanmıştır.


Kaynak webtekno.com

 

Elon Musktan Twitter’ı Almaktan Vazgeçmesiyle İlgili Alaycı Paylaşım: Yoksa Her Şey Bir Plan mıydı?

Nisan ayında Twitter’ı satın alacağını açıklayan Elon Musk, platformdaki bot hesapların sayısı nedeniyle Twitter yönetimiyle yoğun bir tartışma içindeydi. Twitter, bot hesapların sayısının toplam hesap sayısının 5’ini oluşturduğunu öne sürerken Musk, bu oranın daha fazla olduğunu savunuyor, %5 olduğuna dair de Twitter’dan daha fazla kanıt talep ediyordu.

Samsungdan Applea Misilleme: Galaxy S23e Yeni Renk Seçeneği Geliyor!

Güney Koreli teknoloji devi Samsung, Galaxy S23 ailesi ile ilgili dikkat çeken bir karara imza attı. Samsung Hindistan'ın sosyal medya hesaplarında, Galaxy S23 ailesini ima eden bir görüntü paylaşıldı. Bu görüntü, Samsung Galaxy S23 için yeni bir renk seçeneğinin yolda olduğunun düşünülmesine neden oldu.

Hükümetten Kripto Para Yasasıyla İlgili Yeni Açıklama: Yatırımcı Korunacak

Dün sizlerle paylaştığımız bir içeriğimizde, bir süredir gündemde olan kripto para yasası ile ilgili hükümet kaynaklarının yaptığı bazı açıklamalardan bahsetmiştik. Yapılan açıklamalar, yatırımcıdan yüzde 40 vergi alınacağı gibi bazı iddiaları net bir şekilde reddediyordu. Şimdiyse bu konuyla ilgili yeni bir gelişme yaşandı. Hükümetten, kripto para yasasıyla ilgili yeni bir açıklama geldi.