Biz Bembeyaz Görsek Bile Aslında Rengarenkler: Yıldızlar Hakkında Hem İlginç Hem Etkileyici 8 Bilgi

Geceleri gökyüzünü muhteşem bir yer haline getiren yıldızlar, çekirdeklerinde ışık ve ısı üreten, çoğunlukla hidrojen ve helyumdan oluşan devasa gök cisimleridir. Güneş dışında, gökyüzünde gördüğümüz tüm yıldızlar Dünya’dan ışık yılı uzaklıktadır. Evrende sayılarının milyarlarca bulunduğunu bildiğimiz galaksilerin yapı taşlarıdır. Her ne kadar kaç tane yıldız olduğunu bilmek imkansız olsa da gökbilimciler yalnızca Samanyolu galaksimizde 200 ila 400 milyar tane yıldız olduğunu düşünüyor.

23.11.2022 09:00:17 tarihinde yayınlandı.

Geceleri gökyüzünü muhteşem bir yer haline getiren yıldızlar, çekirdeklerinde ışık ve ısı üreten, çoğunlukla hidrojen ve helyumdan oluşan devasa gök cisimleridir. Güneş dışında, gökyüzünde gördüğümüz tüm yıldızlar Dünya’dan ışık yılı uzaklıktadır. Evrende sayılarının milyarlarca bulunduğunu bildiğimiz galaksilerin yapı taşlarıdır. Her ne kadar kaç tane yıldız olduğunu bilmek imkansız olsa da gökbilimciler yalnızca Samanyolu galaksimizde 200 ila 400 milyar tane yıldız olduğunu düşünüyor.

Dünyadan bu kadar uzakta olan yıldızlar, tarih boyunca insanlığın en merak ettiği konular arasında yer almıştır. Yıldızlar hakkında bilgilerin en kısıtlı olduğu zamanlarda bile insanlık daha fazlasına ulaşabilmek için çeşitli araştırmalar yapmıştır. İlk kez Büyük Patlama’nın 250-300 milyon yıl sonrasında gerçekleşen ‘kozmik şafak’ olayında oluşan yıldızlara gelin daha yakından bakalım.

Karanlık bir gecede gökyüzünde milyonlarca yıldızı aynı anda görmek imkansızdır. Bunun nedenleri ise yeterince parlak ve onları görmemize yetecek kadar yakın olmamalarıdır. Bir kişinin bir gecede görebileceği en fazla yıldız sayısı 2.000 ila 2.500 olacaktır. Bununla birlikte. bu kişinin son derece iyi bir görüşe sahip olması ve aydan veya başka herhangi bir kaynaktan gelen ışın olmadığı, son derece açık bir gecede gökyüzüne bakıyor olması gerekir. 

Gökyüzünde gördüğümüz yıldızların rengi kırmızıdan beyaza ve maviye kadar çeşitli renklerde olabilir. Güneş gibi yüksek sıcaklıklara sahip yıldızlar sarımsı beyaz renktir. 12.000 Kelvin’in üzerindeki sıcaklıklara sahip yıldızlar, keşfedilen en sıcak yıldızlardır ve mavi renkte olurlar. Yani herhangi bir yıldızın sıcaklığı ve rengi birbiriyle bağlantılı kavramlardır. 

İçinde bulunduğumuz Samanyolu’nda yaklaşık 200 ila 400 milyar tane yıldız olduğu düşünülüyor. Belki de birçoğunun gezegenleri vardır. Evrenin tamamında ise yaklaşık 500 milyar tane olduğu tahmin ediliyor ve bu galaksilerin her biri Samanyolu’ndaki kadar veya daha fazla yıldıza ev sahipliği yapıyor olabilir. Bu iki sayıyı birbiriyle çarptığımızda Evren’de yaklaşık 2 x 10ˆ23 tane yıldız olabileceği ortaya çıkıyor.

Aristoteles, Güneş'ten gelen ışınların Dünya’ya çok uzak olması nedeniyle ulaşmasının biraz zaman alması gerektiğini dile getiren ilk bilim adamı olduğu düşünülmektedir. Işık, saniyede 300.000 km yol kat etmesine rağmen, yıldızlardan gelen ışığı bu kadar hızlı göremiyoruz. Işığın Güneş’ten Dünya’ya ulaşması yaklaşık sekiz dakika sürer. Başka bir yıldız olan Alpha Centauri’den gelen ışınların Dünya’ya ulaşması ise yaklaşık 4 ışık yılı sürer, yani onun dört yıl önceki halini görürüz. Hatta bazı yıldızlardan gelen ışınları görmemiz için onlarca yıl geçmesi gerekebilir. Aslında yıldızları görmek için kullandığımız teleskoplar aslında geçmişe bakmamızı sağlıyor. Şaşırtan bir başka bilgi ise birkaç yıldır ölü olan yıldızları hala görebiliyor olmamızdır. Bunun da nedeni, yıldızlardan gelen ışınların Dünya’ya ulaşmasının sürmesidir.

Bazı yıldızlar Güneş’in 150 katı kadar kütleye sahip olabilir ve olağanüstü miktarda enerji yayabilir. Örneğin, keşfedilen en yüksek kütleli yıldızlardan biri, bizden yaklaşık 8.000 ışıkyılı uzaklıkta bulunan Eta Carinae’dir. Yapılan araştırmalarda bu yıldızın Güneş’in 150 katı kütleye sahip olduğu ve yaklaşık 4 milyon kat daha fazla enerji yaydığı ortaya çıkmıştır. Güneş milyarlarca yıldır enerji yayıyor ve milyarlarca yıl daha var olacakken, Eta Carinae muhtemelen yalnızca birkaç milyon yıldır var. Ve gökbilimciler bu yıldızın her an bir süpernova patlaması yaşayacağını düşünüyorlar.


Kaynak webtekno.com

 

LoL’ün Efendisiz Suikastçısı Akali’nin CTleri, Tüm Yetenekleri, Güçlü ve Zayıf Özellikleri

Akali alışması oldukça güç bir karakter. Gerek mekaniksel anlamda, gerek yetenek kullanımı anlamında Akali bir hayli tecrübe gerektiren bir karakter. Özellikle erken safhada yaşadığı zorluklar bu durumu daha da arttırıyor. Fakat oyun orta safhalara ulaşmaya başladığı andan itibaren Akali’de gücünü göstermeye başlıyor. Karakter ne kadar oynaması zor olsa da oyun geç safhalara ulaştığında hasarı bir şekilde karakterin işe yaramasını sağlıyor.

Elon Musk Yüzünden Twitter’dan Kaçan Kaçana: Rakip Uygulama Bluesky, Rekor Kırdı

Elon Musk'ın, onaylanmamış hesaplar için 600, onaylanmış hesaplar için 6000 olarak belirlediği Tweet okuma sınırı daha sonra 1000 ve 10000 olarak değiştirilmişti. Bu görüntüleme sınırı kararıyla alt üst olan Twitter kullanıcıları, çareyi benzer başka siteler aramakta buldular ve Twitter'ın rakibi Bluesky Social, yaptığı açıklamaya göre site trafiğinde rekora imza attı.

‘Maskeler İşe Yaramıyor’ Diyen ABD’li YouTuber’ın Kanalı Askıya Alındı: Tepkisiyse Çok Sert Oldu

2020 yılından bu yana dünyayı etkisi altına alan salgınla birlikte mücadele edilmesi gereken başka konular da ortaya çıktı. Doktorlar ve bilim insanları, Covid-19 salgınının önüne geçmek için çalışmalarına hız kesmeden devam ederken aşı karşıtları ve kamuoyuna yanlış bilgi yayan ünlü figürler de salgınla mücadeleyi zorlaştırıyor. Öyle ki, sosyal medya platformları da bu konuda daha kesin adımlar atıyor.

Google, Arama Sayfasına Bilgi Pencereleri Eklemeyi Planlıyor

Dünyanın şüphesiz en büyük arama motoru Google, yıllardır aynı arayüze sahip. Google.com’a girdiğinizde karşınıza boş, sadece arama motoru olan ve yukarıdan Görseller ve Gmail’e erişebilmenizi sağlayan butonlara sahip bir sayfa çıkıyor. Görünüşe göre Google, yeni ‘bilgi pencereleri’ ile sayfasını renklendirmek istiyor.