ChatGPT’nin Arkasındaki OpenAI Şirketi, Kendi Yapay Zekâ Çiplerini Üretmek İstiyor

Yapay zekâ araçları her ne kadar parmağımızın ucundaymış gibi görünse de bu araçların ardındaki şirketler, hizmet verebilmek için büyük miktarlarda masrafları göze almak zorunda oluyorlar. Bu şirketlerin illa küçük olmasına da gerek yok. Zira OpenAI gibi sektörün en gözde isimlerinden biri bile masrafları aşağı çekmenin yollarını arıyor.

8.10.2023 07:15:06 tarihinde yayınlandı.

Yapay zekâ araçları her ne kadar parmağımızın ucundaymış gibi görünse de bu araçların ardındaki şirketler, hizmet verebilmek için büyük miktarlarda masrafları göze almak zorunda oluyorlar. Bu şirketlerin illa küçük olmasına da gerek yok. Zira OpenAI gibi sektörün en gözde isimlerinden biri bile masrafları aşağı çekmenin yollarını arıyor.

Bu noktada ise en büyük problem, muhtemelen artık duymaktan sıkıldığınız çip kıtlığı. Yapay zekânın açtığı boşluklar hızla doldurulurken şirketler, çok sayıda çipi aynı anda satın alıyor ve bu da sektörde büyük bir kıtlığın doğmasına sebep oluyor. Bu da Meta ve Microsoft gibi devasa şirketleri bile kendi çiplerini üretmenin yolunu aramaya itiyor.

Bu devasa miktar, ChatGPT yaygınlaştıkça daha da artacak. Tam da bu yüzden OpenAI, şirketin planlarına aşina olan kişilerin söylediğine göre kendi yapay zekâ çiplerini üretmenin yolunu arıyor. Hatta bunun için belli başlı şirketleri de gözüne kestirmiş. Buna yönelik henüz somut bir adım atılmamış fakat şirket, geçtiğimiz yıldan beri pahalı çiplere bir çözüm yolu arıyor.

Bu yollardan biri de hem Nvidia ile hem de Nvidia haricinde farklı tedarikçilerle çalışmak. Daha önce CEO Sam Altman, -diğer şirketlerin de yaptığı gibi- çok sayıda çip satın almanın, şirketin önceliği olduğunu açıklamış ve GPU bulunamamasına yönelik sitemlerde bulunmuştu. Bu pazar da yüzde 80’den yüksek bir oranla Nvidia’nın elinde.

OpenAI’ın ortaya koyduğu teknolojiler, Microsoft tarafından oluşturulan bir süper-bilgisayarla yapıldı. Bu bilgisayarda ise 10.000 Nvidia GPU’su kullanıldığı belirtiliyor.

İLGİLİ HABER Kişiye Özel Film, Dizi, Kitap ve Podcast Tavsiyesi Veren Yapay Zekâ "Pix" Yayınlandı

ChatGPT, OpenAI için yüksek maliyetleri olan bir girişim olarak karşımıza çıkıyor. Yapılan analizlere göre, ChatGPT'de yapılan her bir sorgu 4 cent. Bu sorgular Google aramalarının sadece onda biri oranına kadar bile yükselirse, sistemin çalışır durumda kalması için yaklaşık 48,1 milyar dolar değerinde GPU ve yılda yaklaşık 16 milyar dolar değerinde çip gerekecek. Bu da şirket için devasa paralar demek.

Şimdilik şirketin bu konuda somut adımlar atıp atmayacağı bilinmiyor. OpenAI her ne kadar Microsoft’un geliştirdiği çipleri test etse de şirketin kendi çipini üretmesi, hem uzun süre alacak hem de devasa miktarda yatırım gerektirecek. Bu girişimin de başarılı olacağı kesin değil. Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz?


Kaynak webtekno.com

 

Steam Yaz İndirimleri Başladı: İşte Dolar Kuru Güncellenmeden Alabileceğiniz Oyunlardaki Fiyat Değişimleri

Ucuza oyun oynamak -eğer indirim kampanyaları da olmasa- artık hayal gibi. Yeni çıkan bir oyun için yapımcıların 1000 TL seviyesinden keseyi açtığı Türkiye piyasasında fiyatlar; definitive, deluxe veya gold sürümler için 2000 TL seviyelerini görüyor. Çok nadir de olsa yerel fiyatlandırma yaparken dolar kurunu düşük seviyelerde tutan yapımcılardan en iyi ihtimalle 700 - 900 TL fiyatlandırma görmeye de alıştık. 

Elon Musk, Teslanın İnsansı Robotu Optimusun Ne Zaman Tanıtılacağını Açıkladı

Geçtiğimiz ağustos ayında düzenlenen Tesla AI etkinliğinde Elon Musk, yepyeni bir ürünü duyurmuştu. Görünürde bir otomobil şirketi olan Tesla’nın yeni otomobili, otomobillerle alakasız bir şekilde robot idi. ‘Tesla Bot’ ya da ‘Optimus’ olarak adlandırılan bu robotun yalnızca görselleri yayınlanırken robotun ne zaman tanıtılacağı da merakla bekleniyordu.

Android Uygulama Destekli Windows 11’e Nasıl Google Play Store Kurulur? (Video)

Windows 11’i geçtiğimiz aylarda kısmen kullanıma açan Microsoft, ekim ayı başında yeni işletim sistemini resmen yayınlamıştı. Bu sistemin en dikkat çekici özelliklerinden biri, Android uygulamalarının desteklenecek olmasıydı. Bu desteğin en büyük sağlayıcısı ise görünüşe bakılırsa şu anda Windows 11’de kullanılabilir durumda.

Karikatürist Yılmaz Aslantürkün NFT Satışı Yaptığı OpenSea Hesabı Hacklendi: Tüm Kazanç Buhar Oldu

Yaptığı çizimleri NFT haline getirip bu işten bir süredir para kazanan karikatürist Yılmaz Aslantürk (Otisabi), NFT satışları yaptığı OpenSea hesabının hacklendiğini duyurdu. Twitter'dan açıklamalarda bulunan karikatürist, bu olay üzerine NFT dünyasından ayrıldığını söyledi. Aslantürk'ün yaptığı açıklamalara göre ne OpenSea ne de ödeme aldığı Metamask, konuyla ilgili yardımcı olmayı kabul etmiş durumda.