Çoğumuzun Bilgisayarda Oynadığı İlk Oyun Olan Pinballun Sessiz Sedasız Ortadan Kaybolma Hikâyesi

2000’lerin başlarına dönelim. Çoğumuzun bilgisayarla ilk kez tanıştığı bu yıllarda internet, bu günlerde olduğu kadar yaygın olmadığından elimizde -CD’ler haricinde- Solitaire, Mayın Tarlası gibi oyunlar vardı. Özellikle bir de Pinball’umuz vardı ki modern dönemde Chrome’un dinozor oyunu neyse, Pinball da bizim için oydu.

23.01.2023 19:30:22 tarihinde yayınlandı.

2000’lerin başlarına dönelim. Çoğumuzun bilgisayarla ilk kez tanıştığı bu yıllarda internet, bu günlerde olduğu kadar yaygın olmadığından elimizde -CD’ler haricinde- Solitaire, Mayın Tarlası gibi oyunlar vardı. Özellikle bir de Pinball’umuz vardı ki modern dönemde Chrome’un dinozor oyunu neyse, Pinball da bizim için oydu.

Bahsettiğimiz gibi internetin yaygın olmadığı bir dönemde can sıkıntımızı gideren bu oyun hakkında, muhtemelen fark etmediğiniz iki gerçek var. İlki, bu oyunu uzun zamandır bilgisayarlarımızda göremiyoruz. Ve ikincisi, bu oyun sadece bir demoydu.

Pinball ya da orijinal ismiyle Space Cadet, aslında ilk olarak Windows XP ile değil, Windows 95 için bir geliştirme paketi olarak piyasaya sürülen Microsoft Plus! ile ortaya çıktı. Yani oyunu ilk olarak 1995’te gördük. Daha sonra da Windows XP sürümüyle iyice yaygınlaştı ve hepimizin aklına efsane olarak yerleşti.

Dikkatli bakınca Cinematronics ve Maxis yazılarını görebiliyoruz. Hakkında (About) sekmesine bakıldığında ise oyunun ‘Maxis tarafından Microsoft için yapıldığı’ yazıyor. Maxis’in Sims oyunlarını yaratan fakat daha sonra Electronic Arts tarafından kapatılan şirket olduğunu belirtelim.

Maxis tarafından satın alınmadan önce Cinematronics, Maelstrom adında prototip bir Pinball oyunu yapmıştı. Bu oyunda, 3 boyutlu olarak oluşturulan sahnenin Pinball masasına açılı bir şekilde yansıtılması, o zamanlar için göze oldukça sıra dışı geliyordu. Maxis bunu keşfedince de Cinematronics’i satın aldı.

3 boyutlu grafiklere sahip oyun üretme fikri, 1994-95 yılları için oldukça yabancıydı. Fakat David Stafford isimli bir oyun geliştiricisi, bunu pazarda boş bırakılmış bir yer olarak gördü ve daha sonradan adeta patlama yaşayacak Windows 95 için bir oyun yapmak istedi.

Daha sonra birkaç iş arkadaşını davet etmesiyle birlikte Cinematronics kurulmuş oldu.

Başta iki boyutlu bir aksiyon oyunu yapan şirket, bunun karşılığını göremeyince 1993 yılında çıkıp FPS türünün atası olarak görülen DOOM oyununun adeta ‘kopyasını’ ortaya çıkardı. Gluem isimli bu yapım, o dönemde Mortal Kombat ve DOOM’un başına gelen sert kısıtlamaları ve eleştirileri Microsoft’un başına çekmesin diye ortadan kalkınca ekip, bizim bildiğimiz 3 boyutlu Pinball oyununa yöneldi.


Kaynak webtekno.com

 

WhatsApp, Mesajlara Emoji ile Tepki Verme Özelliğini Kullanıma Sundu: Peki Nasıl Kullanılır?

Dünyanın en popüler mesajlaşma uygulaması olan WhatsApp, kullanıma sunduğu yeni özelliklerle kullanıcılarının mesajlaşma deneyimini iyileştirmeye çalışıyor. Bunlardan birisi ise, geçtiğimiz haftalarda bizim de sizlerle paylaştığımız mesajlara tepki verme özelliğiydi. Dev platform, bir diğer popüler mesajlaşma uygulaması Telegram’da da benzeri bulunan bu özelliği belli kullanıcılarında test etmeye başlamıştı.

ABDden "Yapay Zekâ Yasası" İçin Gizli Toplantı: Elon Musk ve Mark Zuckerberg de Katıldı!

ABD hükümeti bir süredir yapay zekâ teknolojileriyle ilgili gelişmelere odaklanmış durumda. Hükümet yetkilileri, yapay zekânın gelişmesine karşı değiller ancak bunun kontrollü bir şekilde yapılması, sıradan bireylerin risklere karşı korunması gerektiğini savunuyorlar. Aslında teknoloji devleri de benzer bir görüş içerisinde. Hatta geçtiğimiz haftalarda ABD hükümeti ile Google, Microsoft ve OpenAI gibi şirket CEO'larının bir araya geldiklerini ve mutabakata vardıklarını aktarmıştık.