Daha Ne Kadar Akıllanacaklar? ‘Internet of Things’, Nesnelerin İnterneti Nedir?

Artık ne cebimizde taşıdığımız telefonlar yalnızca bir telefon, ne de mutfakta duran buzdolabı yalnızca bir buzdolabı. Hatta evimizi süpüren robot süpürge bile bir süredir öylesine ortalıkta dolanmıyor, akıllı sistemi sayesinde nerelerin temiz ya da pis olduğunu görebiliyor. Yani kullandığımız neredeyse tüm cihazlar giderek akıllanıyorlar ve ‘Internet of Things’ yani nesnelerin interneti sayesinde kendi aralarında ve bizimle iletişim kurabiliyorlar.

5.08.2022 17:15:14 tarihinde yayınlandı.

Artık ne cebimizde taşıdığımız telefonlar yalnızca bir telefon, ne de mutfakta duran buzdolabı yalnızca bir buzdolabı. Hatta evimizi süpüren robot süpürge bile bir süredir öylesine ortalıkta dolanmıyor, akıllı sistemi sayesinde nerelerin temiz ya da pis olduğunu görebiliyor. Yani kullandığımız neredeyse tüm cihazlar giderek akıllanıyorlar ve ‘Internet of Things’ yani nesnelerin interneti sayesinde kendi aralarında ve bizimle iletişim kurabiliyorlar.

‘Internet of Things’, nesnelerin interneti için 21. yüzyılın sanayi devrimi benzetmesi yapılıyor. Bu teknoloji sayesinde artık kullandığımız cihazlar kendi kendilerini yönetebiliyor ve durumlarını bizimle paylaşarak hayatımızı çok daha kolay bir hale getiriyorlar. Peki ‘Internet of Things’, nesnelerin interneti nedir, nasıl çalışıyor, şimdi güzel ama gelecekte ortaya nasıl bir tablo çıkacak gibi merak edilen soruların yanıtlarına yakından bakalım.

IoT kısaltmasıyla da anılan ‘Internet of Things’ yani Türkçesi ile nesnelerin interneti; Wi-Fi özelliğine sahip cihazların internete bağlanarak kendi aralarında ve kullanıcılarla iletişime geçmesini ifade eden bir teknolojidir. Akıllı ev sistemlerinin ve akıllı iş sistemlerinin temelinde ‘Internet of Things’ teknolojisi vardır.

‘Internet of Things’ kavramı ilk kez 1999 yılında Kevin Ashton tarafından kullanılmıştır. Ashton, bir firma için yaptığı sunum sırasında kullandığı bu kavramı; farklı iletişim protokolleri ile birbirine bağlanarak bilgi paylaşımı yapan akıllı cihazlar ağı şeklinde tanımlamıştır. 

Nesnelerin interneti kavramı ve tanımı ile 1999 yılında karşılaşsak da aslında ilk örneğini 1991 yılında Cambridge Üniversitesi’nde görebiliriz. Burada görevli akademisyenler, kahve makinesinin dolu olup olmadığını görmek için makinenin önüne eski bir kamera kurarak dakikada 3 kez bilgisayarlarına kahve makinesinin fotoğrafının gönderilmesini sağlamışlardır.

Cambridge Üniversitesi’nde 2001 yılına kadar başarıyla kullanılan bu sistem aslında tam olarak ‘Internet of Things’ teknolojisinden ne beklememiz gerektiğini de gözler önüne seriyor. Farklı amaçlarla insanlar için çalışan iki cihaz, minimum insan emeği ile maksimum verimi sunuyorlar. Elbette bu örnek, günümüz teknolojilerine göre son derece basit.

Bugün pek çok evde ve iş yerinde gördüğümüz akıllı sistemler nesnelerin interneti teknolojisi ile çalışmaktadır. Örneğin internete bağlanan bir termostat, kullanıcılar herhangi bir ayarlama yapmadan hava durumunu takip etmekte ve buna göre evin ya da iş yerinin ısısını ayarlamaktadır.

Kullanım saatlerinizi algılayarak enerji kesen akıllı prizler, giriş yapıldığını algılayarak otomatik açılan kilitler, evcil hayvanınızın beslenme rutinini öğrenerek mama ve su veren akıllı besleyiciler, belirli testleri yapabilen sağlık monitörleri, araçlarda bulunan takip sistemleri, ortak alanlarda aydınlık seviyesine göre yanan lambalar ve şu an aktif olarak kullanmakta olduğumuz benzer cihazlar, nesnelerin interneti teknolojisinin en önemli örnekleridir.

Bu örneklerin sayısını çoğaltmak mümkün. Akıllı robot süpürgenizin çöp torbasının dolu olduğunu söylemesi de ‘Internet of Things’ teknolojisidir. Şöyle düşünebilirsiniz, bir şekilde internete bağlanan ve diğer cihazlarla ya da sizinle iletişim kuran her cihaz, nesnelerin interneti teknolojisini kullanmaktadır.


Kaynak webtekno.com

 

Windows 12nin Sistem Gereksinimleri Hakkında Keyiflendiren İddia

Windows 10 piyasaya ilk sürüldüğünde Microsoft, bir daha yeni işletim sistemi duyurmayacaklarını, Windows 10'un bir işletim sistemi değil bir 'hizmet' olduğunu ifade etmişti. Ancak ilerleyen dönemde bu fikrinden vazgeçen yazılım devi, Windows 11 ile karşımıza yeni bir işletim sistemi çıkarmıştı.

Samsung Televizyonları Adeta PlayStationa Dönüştüren Gaming Hub Yayınlandı

Ocak ayının başında düzenlenen CES 2022 etkinliği, Samsung televizyon sahipleri için heyecanlandırıcı bir ürüne yer verdi. Samsung, etkinlikte oyun dünyasına odaklanmaya başladığını gösteren ‘Gaming Hub’ platformunu tanıttı. Platform, bulut üzerinden hiçbir indirme yapmadan oyun oynayabilmeyi vadediyordu.

Amazonda Satılan, Yaşam Alanınızı Şenlendirecek Teknolojik Ürün Tavsiyeleri

Birçoğumuzun evinden çalıştığı şu dönemlerde günümüzün çoğunu geçirdiğimiz, iş ortamımız haline dönüştürdüğümüz yaşam alanımız evimize gösterdiğimiz özen, sonucunda insanın ruh haline ve performansına yansıyor. Biz de bu fikirle yola çıkarak, Amazon’da satılan ve satın almak isteyebileceğiniz bazı ürünleri sizler için derledik.

Telefonlardaki SAR Değeri Nedir? Nasıl Öğrenilir?

GSM hattı ile kullanılabilen tüm mobil cihazlar çevrelerine belli bir oranda radyasyon yayarlar. Radyo frekans yoluyla çalışan mobil cihazların yaydıkları radyasyon oranı teknoloji ile beraber artmaktadır. Fakat her mobil cihaz farklı bir oranda radyoaktif madde yayar ve bu oran SAR değeri ile gösterilir.