Dünya ve Ay, Marstan İşte Böyle Görünüyor (Soluk Mavi Nokta Anısına)

14 Şubat 1990 tarihinde NASA’nın Voyager 1 uzay aracı, bugüne kadar bildiğimiz ve duyduğumuz her şeyin olduğu yeri göstermişti. Uzayın karanlığında parlayan “Soluk Mavi Nokta”, yani Dünyamız, 6 milyar kilometre uzaktan araca poz verdi.

17.07.2023 23:30:11 tarihinde yayınlandı.

14 Şubat 1990 tarihinde NASA’nın Voyager 1 uzay aracı, bugüne kadar bildiğimiz ve duyduğumuz her şeyin olduğu yeri göstermişti. Uzayın karanlığında parlayan “Soluk Mavi Nokta”, yani Dünyamız, 6 milyar kilometre uzaktan araca poz verdi.

Takvimler artık 33 yıl sonrasını gösterirken Soluk Mavi Nokta, bir kardeşe kavuştu. Avrupa Uzay Ajansı (ESA), 20 yıl önce uzaya fırlattığı Mars Express uzay aracıyla Dünya’yı ve Ay’ı bir arada milyonlarca kilometre uzaktan görüntüledi. Hem de hareketlisinden.

Yukarıda gördüğünüz görüntüdeki en parlak yuvarlak, Dünyamızın. Yanında döndüğünü gördüğümüz silik gri nokta da Ay. Yaşadığınız, duyduğunuz, gördüğünüz ve hissettiğiniz her şey bu silik noktalardan biri üzerinde - hatta kısmen ikisinin de üzerinde.

Bu manzarayı gördüğümüz nokta da aslında uzayda bir hiç seviyesinde - yaklaşık 300 milyon kilometre uzakta, Mars yakınlarında. Soluk Mavi Nokta’nın çekildiği mesafenin yakınında bile değil.

Bu kısa GIF, 15 Mayıs, 21 Mayıs, 27 Mayıs ve 2 Haziran 2023 tarihlerinde çekilen görüntülerin birleşiminden oluşuyor.

Görüntünün ESA için de bir önemi var. Mars Express, ESA’nın ilk gezegen misyonunda kullanılan uzay aracıydı. Ajans da uzay aracının 20. fırlatma yıl dönümünde Carl Sagan’ın Soluk Mavi Nokta betimlemelerini hatırlatmak istedi:

Soluk Mavi Nokta .via-text { background-color: rgb(0,0,0); /* Fallback color */ background-color: rgba(0,0,0, 0.4); /* Black w/opacity/see-through */ color: white; font-weight: 300; font-size: 0.75em; position: absolute; bottom: 0%; right: 0; z-index: 2; padding: 5px !important; text-align: left; }

“Uzayın derinliğinden bu resmi çekmeyi başardık. Eğer bu resme dikkatlice bakarsanız orada bir nokta göreceksiniz. O noktaya tekrar bakın. Bu nokta bizim evimiz. O biziz. Sevdiğiniz ve tanıdığınız, adını duyduğunuz, yaşayan ve ölmüş olan herkes onun içinde bulunuyor.

Tüm neşemizin ve kederimizin toplamı, binlerce birbirini yalanlayan din, ideoloji, ve iktisat öğretisi; insanlık tarihi boyunca yaşayan her avcı ve toplayıcı, her kahraman ve korkak, her medeniyet kurucusu ve yıkıcısı, her kral ve çiftçi, her aşık çift, her anne ve baba, her umut dolu çocuk, her mucit, her kâşif, her ahlak hocası, yozlaşmış her politikacı, her şöhret yıldızı, her "yüce önder", her aziz ve günahkâr işte orada yaşadı; bir güneş ışınında asılı duran o toz zerreciğinin içinde.”

İLGİLİ HABER Uzayda Adeta Bir Toz Tanesi Olan Dünyayı ve Bizi En İyi Özetleyen Video: Carl Sagandan Soluk Mavi Nokta

İLGİLİ HABER Pasifik Okyanusunda Başka Bir Güneş Sisteminden Geldiği İddia Edilen Bir Meteor Bulundu!


Kaynak webtekno.com

 

Googledan Sürpriz Dava: Tinder, Play Storedan Kaldırılabilir!

ABD merkezli teknoloji devi Google, dünyanın en popüler flörtleşme uygulamalarının çatı şirketi olan Match'e dava açtığını duyurdu. Şirket tarafından yapılan açıklamalara göre Match, Google Play Store'da kalmaya devam etmek için Google'a para ödemek istemiyor. Play Store koşullarına göre 1 milyon dolarlık gelirin yüzde 15'lik bölümünün komisyon olarak Google'a verilmesi gerekiyordu.

Twitter Kurucusu ve Eski CEOsu Jack Dorseyin Yeni Platformu Bluesky Açıldı (Ama Herkes Giremiyor)

Bluesky'nin arkasındaki isim Jack Dorsey, Twitter'ın kurucusu ve eski CEO'su olarak tanınıyor. Dorsey, 2019 yılında Bluesky projesini duyurmuştu ve Bluesky'ın Twitter'dan bağımsız bir platform olacağını ve açık kaynaklı bir protokol üzerine inşa edileceğini söylemişti. Dorsey, Bluesky ile sosyal medyada daha fazla inovasyon ve çeşitlilik yaratmayı hedeflediğini belirtmişti.

League of Legendsı Kuş Bakışı Yerine Karakterlerin Gözünden Oynasaydık İşte Böyle Gözükecekti

Günümüzün en popüler 10 video oyunu arasında bulunmaya devam eden League of Legends, yıllar içinde geçirdiği grafiksel ve mekanik evrime rağmen en temel oynanış elementini bozmadı. Elbette bir MOBA oyununun bir anda MOBA oyunu olmaktan çıkması da beklenemezdi. Fakat bugün, eğer bu olsaydı ve League of Legends, bir anda FPS oyununa dönüşseydi ne olurdu sorusunun cevabını veren videolarla karşınızdayız.

Twitter Tweet Düzenleme Özelliğinden Bir İyi Bir de Kötü Haber Geldi

Elon Musk’ın Twitter’ın %9,2’sini satın almasıyla hızlı bir şekilde yeniden gündeme getirilen Twitter’da Tweet düzenleme özelliği, Twitter tarafından da resmen açıklanmıştı. Özelliğin yakında geleceğini duyuran şirket testlerini sürdürürken, bu testlerden ilk ekran görüntüleri de geçtiğimiz gün paylaşılmıştı.