Dünyanın En Zor Sınavlarını Bile Kazanan Yapay Zekaları Öğretmenlere Sorduk: Faydalı mı, Zararlı mı?

Dünyanın her yerinde bambaşka 'sistemler' geçerli olsa da, günümüz eğitim sisteminin temeli ortak; bir eğitimci ve öğrenciler bir araya gelirler, eğitimci öğretir, öğrenci öğrenir, ödevler verilir, sınavlar yapılır ve öğrencinin 'ne kadar öğrendiği' test edilir.

14.04.2023 02:30:19 tarihinde yayınlandı.

Dünyanın her yerinde bambaşka 'sistemler' geçerli olsa da, günümüz eğitim sisteminin temeli ortak; bir eğitimci ve öğrenciler bir araya gelirler, eğitimci öğretir, öğrenci öğrenir, ödevler verilir, sınavlar yapılır ve öğrencinin 'ne kadar öğrendiği' test edilir.

Bu basit ve pek çok yönden eleştiriye açık sistemde son dönemde bazı çatlaklar oluşmaya başladı. Çünkü ChatGPT gibi yapay zeka destekli uygulamalar ve yazılımlar, öğrenciler yerine ödev yapmaya, hatta sınava girmeye başladılar. Açık konuşmak gerekirse, bu konuda epey de başarılılar.

Yapay zeka yazılımlarının son dönemdeki hızlı gelişimi ve artan popülaritesi sonrası eğitime etkileri de haliyle tartışmaya açıldı.

Öğrencilerin ödevlerini yapay zeka destekli uygulamalar üzerinden hazırlamaları, sınavlarda bu yazılımlardan yararlanmaları, ChatGPT'nin arka arkaya hukuk, işletme, doktorluk gibi bölümlerin yazılı sınavlarından üstün başarıyla geçmesi gibi olaylar sonrası tartışmalar öyle büyüdü ki yasaklar gelmeye başladı. Ancak bu yasakların karşısında, yapay zekayı her alanda olduğu gibi eğitimde de bir destek elemanı olarak kullanabileceğimizi düşünenler var.

Dr. Onur Akşit / Ege Üniversitesi Güzel Sanatlar, Tasarım ve Mimarlık Fakültesi Görsel İletişim Tasarımı Bölümü: ''Kabul edebilirim. Adı geçen yapay zekalar onlara verdiğiniz komutlar, ifadeler ve soruların niteliklerine göre daha iyi cevaplar veriyorlar. Yani onları iyi ve amacına uygun kullanabilmek de bir eğitim ve beceri gerektiriyor. Öğrencilerin bu niteliklere sahip olup olmadıklarını ölçen bir değerlendirme sistemine göre (tüm süreci içeren raporlarıyla birlikte) ödevlerini veya projelerini kabul edebilirim.''

Vedat Ersin Ceviz / Bilgisayar Öğretmeni: ''Tabii ki kabul ederdim çünkü artık ne yazılılarda sorduğumuz soruların ne de verdiğimiz ödevlerin salt bilgi aramaya yönelik olmaması gerektiğini savunuyorum. Ezberci yaklaşımı desteklemek yerine açık uçlu, yoruma dayalı ve öğrencinin kendine has yaklaşımını çalışmalarda görmeyi hedefliyorum. Ayrıca yazılılarda da konuyu ne kadar anladığını daha net çıkarabiliyorum. Bu nedenle bu yazılımları kullanması onun kafasında bir taslak oluşturması açısından önemli. Bu taslağın üzerine inşa ettiği yaklaşım ve çıkarımlar biz öğretmenleri hedeflenen kazanıma daha çabuk götürebilir.''

Elif Türkan / Matematik Öğretmeni: ''Bu durum öğrencilerin ödevinin kazanım amacına göre değişir. Çünkü öğrenciye bilgiye nasıl ulaşması gerektiğini öğretme kazanımını amaçlayan bir projede, öğrencinin bu yazılımları araştırıp yapay zekayı dolayısı ile teknolojiyi kullanarak projeyi tamamlaması aktif bir öğrenme ortamı yaratır; projenin kazanımına ulaşılmasını sağlar. Diğer yandan, projenin amacı öğrencinin hesaplamalar gibi pratik zihinsel beceri gerektiren kazanımları pekiştirmesi ise öğrenciyi hazıra itmesi sebebi ile kullanılmamalıdır.''

Onur Akşit: ''ChatGPT neredeyse Google gibi kullanılabilir. O yüzden onu hazırlık için kullanabilirler. Değerlendirme konusunda evet isterdim çünkü sınıflar gittikçe kalabalıklaşıyor. İşimizi çok kolaylaştırabilir yapay zeka destekli yazılımlar.''

Vedat Ersin Ceviz: ''Yapay zeka destekli yazılımların sınav değerlendirmesinde kullanılmasını kesinlikle destekliyorum. Çünkü çok fazla öğrencimiz olduğundan öğrencileri takip etmek, önceki başarılarını kendi içinde ve diğer öğrencilere göre değerlendirmek gibi çok fazla efor sarf edilmesi gereken işlemlerden kurtaracaktır. Öğrenciler bazında ise öğrendiği bilgiler arasındaki bağlantıyı oluşturması çok önemlidir. Bilgi ezberlenebilir ama tam olarak nerede kullanması gerektiğini bu bağlantılar sayesinde edinir. Bu bağlantıları öğrencide oluşturmak biz öğretmenlerin görevi. Ama okul dışında ve sınava hazırlanırken bu bağlantıları yapay zeka yardımıyla oluşturabilirler. Öğretmen kadar başarılı olur mu o tartışma konusu :) Çünkü öğretmeni öğrencisini yapay zeka yazılımlarına nazaran daha iyi tanır.''


Kaynak webtekno.com

 

Ekrem İmamoğlu’nun Karsu’yla Çektiği Yemek Videosuna Tepki Gösteren Jahrein, İftirayla Suçlandı: İşte Gelen Tepkiler

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, çektiği bir videoyla sosyal medyada tartışma konusu oldu. Türk asıllı Hollandalı sanatçı Karsu ile mutfağa girip yemek yapan İmamoğlu, videoyu YouTube kanalı üzerinden paylaştı. Gelen tepkilerin geneli oldukça olumlu olurken, yapılanın yanlış olduğunu ifade edenler de oldu. Bu fikri savunan ilk isimlerden biri ise Jahrein adıyla yayın yapan Ahmet Sonuç oldu.

Snapchat Hesabı Nasıl Silinir ya da Dondurulur?

Snapchat hesap silme veya dondurma işlemleri sadece resmi sitesi üzerinden yapılıyor. Snapchat hesapları aslında tek bir işlem ile siliniyor veya devre dışı bırakılıyor. Devre dışı bırakma süresi dolduktan sonra işlemi geri almazsanız, hesabınız kalıcı olarak siliniyor. Bu işlemleri yaptıktan sonra uygulamayı telefondan sildiyseniz yeniden Snapchat indirmeniz veya sitesine girmeniz gerekiyor.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Metaverse Platformu Kuruyor: "Türkiye’nin Geleceği Blok Zinciri Teknolojisinde"

Geçtiğimiz günlerde Xtopia World girişimi tarafından gerçekleştirilen ve Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Ömer Fatih Sayan, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Mehmet Fatih Kacır ve Meta Kamu Politikaları Başkanı Brent Harris’in de yer aldığı bir etkinlikte Türkiye’deki Metaverse durumundan bahsedilmiş ve ekonomiye büyük katkı yapmasının beklendiği açıklanmıştı.