Dünyayı Yok Edebilecek Büyüklükteki Bir Gök Taşının Aya Çarptığı Senaryoda Başımıza Neler Gelir?

Aslında Ay, Dünya’nın aksine meteorlara pek de yabancı değil. Zaten yüzeyindeki kraterlere bakınca da bu çıkarımı yapabiliyoruz. Meteorların Ay’ı böylesine etkilerken Dünya’yı o kadar sarsmamaları, Ay’daki atmosferin Dünya’daki kadar kuvvetli olmamasıyla da ilgili. Zira bu sayede meteorlar küçük çaplı olsalar da devasa hızlarda ilerlediklerinden büyük bir etki alanına sahip olabiliyor.

2.04.2023 16:30:17 tarihinde yayınlandı.

Aslında Ay, Dünya’nın aksine meteorlara pek de yabancı değil. Zaten yüzeyindeki kraterlere bakınca da bu çıkarımı yapabiliyoruz. Meteorların Ay’ı böylesine etkilerken Dünya’yı o kadar sarsmamaları, Ay’daki atmosferin Dünya’daki kadar kuvvetli olmamasıyla da ilgili. Zira bu sayede meteorlar küçük çaplı olsalar da devasa hızlarda ilerlediklerinden büyük bir etki alanına sahip olabiliyor.

Ay, şimdiye kadar üzerine gelen meteorları oldukça iyi idare etti diyebiliriz. Zira kendisi hâlâ yukarıda bizlere parlayabiliyor. Peki bir gün kendi boyutunda bir meteor ona çarpacak olsaydı ve Ay’ı kaybetseydik, bu bizim için ölümcül olur muydu?

Ceres, Ay ve Dünya .via-text { background-color: rgb(0,0,0); /* Fallback color */ background-color: rgba(0,0,0, 0.4); /* Black w/opacity/see-through */ color: white; font-weight: 300; font-size: 0.75em; position: absolute; bottom: 0%; right: 0; z-index: 2; padding: 5px !important; text-align: left; }

O da Wynn-Williams’a göre çok ufak bir hareketlenme olur. Ceres’in çapı 946 km olarak biliniyor. Ay’ın çapı ise yaklaşık 3475 km. Bu ikili arasındaki çarpışmada oluşan kuvvet de Ay’ın Dünya çevresinde dönerken elde ettiği momentum sayesinde aşılmış oluyor. Yani bu senaryoda Ceres ona doğru gelirken sabit duran bir Ay yok.

Southwest Araştırma Enstitüsünden Clark Chapman’a göre böyle bir senaryodan Ay’ın canlı çıkması pek de mümkün değil. Dahası, böyle bir çarpışmanın ardından Ay’dan dağılacak kalıntıların Dünya’daki yaşamı tehdit edeceği de şüphesiz. Neyse ki etrafta böyle bir meteor henüz yok.

Marti Bug Catcher .via-text { background-color: rgb(0,0,0); /* Fallback color */ background-color: rgba(0,0,0, 0.4); /* Black w/opacity/see-through */ color: white; font-weight: 300; font-size: 0.75em; position: absolute; bottom: 0%; right: 0; z-index: 2; padding: 5px !important; text-align: left; }

Atom bombalarının gücünü, Richter ölçeğinde dinamitlerden yola çıkarak değerlendiriyoruz. Meşhur Çar bombası, bu bağlamda yaklaşık 50 megaton ölçeğinde. Bunun test amacıyla 100 megatondan düşürüldüğünü de belirtmek gerek. Bunu aklımızda tutalım.

Bağlanma enerjisi de Ay gibi nesneleri bir arada tutan enerjiye deniyor. Ay için bu enerjinin değeri yaklaşık 128 oktilyon. Ufak işlemler silsilesinin ardından 50 megatonluk çar bombasıyla Ay’ı tuzla buz etmek için bu bombadan yaklaşık 575 milyar tanesine ihtiyacımız olurdu.

Hayat burada oldukça zorlaşırdı ve muhtemelen çok sayıda kayıp verebilirdik fakat gezegendeki yaşam tamamen yok olurdu demek pek de tutarlı olmaz. Yine de hayatın çok zorlaşacağı şüphesiz.


Kaynak webtekno.com

 

Googleın Sahibi LGBTQ+ Üyesi İşletmeleri Gösterecek Özelliği Tartışma Yarattı

Bugüne kadar işletme sahiplerine işletmelerini daha ön plana çıkaracak ve tanımlayıcı yapacak ‘Özellikler’ hizmetini sunan Google, daha önce bu hizmete eklediği yeniliklerle bazı tartışmalara yol açmıştı. İşletmelere ‘Siyahiye ait, Latine ait ve Kadına ait’ gibi özellikleri ekleme imkânı sunan şirket, bugün tartışmalı bir özelliği daha yayınladı.

Marsta Bir Zamanlar Hayat Olup Olmadığını Ortaya Çıkaracak Örnekler Nihayet Toplandı (Sıra Geldi Onları Dünyaya Getirmeye)

ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) tarafından Mars'a gönderilen ve yaklaşık bir yıldır Kızıl Gezegen'de araştırmalar yapan Perseverance, önemli bir dönüm noktasını tamamladı. NASA tarafından yapılan açıklamalarda, Mars kaşifinin içinde örneklerin bulunduğu 10 numune tüpünü başarılı bir şekilde doldurduğu duyuruldu. Bu örnekler, 2030'lu yıllarda Dünya'ya geri getirilecek ve bilim insanları tarafından incelemeye alınacak.

WhatsAppa Ekran Paylaşımı Özelliği Geliyor: Nasıl Kullanılacağını Adım Adım Anlattık

Dünyanın en popüler anlık mesajlaşma uygulaması WhatsApp'a ekran paylaşımı özelliği geliyor. Uygulamanın "23.12.0.74" kodlu iOS beta sürümünde bazı kullanıcıların test edebildikleri bu yeni özellik, kullanıcı deneyimine boyut atlatacak türden. Gelin hep birlikte WhatsApp'taki ekran paylaşımı özelliğinin nasıl kullanılacağına yakından bakalım.

OnePlusın Yeni Bütçe Dostu Telefonu Olacak Nord CE 3ün Özellikleri Sızdırıldı: Önceki Modelden Hem Daha İyi Hem Daha Kötü

Çinli teknoloji şirketi OnePlus, yeni cihazlarıyla karşımıza çıkmaya devam ediyor. Şirket, geçtiğimiz ay fiyatıyla dikkat çeken akıllı saat OnePlus Nord Watch’ı duyurmuştu. Bunun yanı sıra bu yılın başlarından da Nord CE 2’yi tanıtmıştı. Dikkat çekici özelliklerle gelen telefon, yine fiyatıyla kullanıcıları sevindirmeyi başarmıştı.