Elon Muskı Dünyanın En Zengin İnsanı Yapan Çeyrek Asırlık Tuhaf Takıntısı

Dünyanın en değerli otomobil şirketi, dünyanın ilk özel uzay taşımacılığı firması ve dünyanın en tartışmalı sosyal medya platformu artık aynı kişiye ait. 2022 yılında Twitter’ı 46 milyar dolara satın alan Elon Musk, "ifade özgürlüğü" diye diye başımızın etini yediği bir dönemin ardından şirketi her tuşa basarak yönetmeye başladı. 

25.07.2023 13:30:14 tarihinde yayınlandı.

Dünyanın en değerli otomobil şirketi, dünyanın ilk özel uzay taşımacılığı firması ve dünyanın en tartışmalı sosyal medya platformu artık aynı kişiye ait. 2022 yılında Twitter’ı 46 milyar dolara satın alan Elon Musk, "ifade özgürlüğü" diye diye başımızın etini yediği bir dönemin ardından şirketi her tuşa basarak yönetmeye başladı. 

Aldığı ani ve açıklanması güç kararlar, aslında Musk’ı daha önce tanımış olanlar için çok da şaşırtıcı değildi. 2018’de Tayland’daki bir mağarada mahsur kalan çocukları kurtaracak dalgıçlara SpaceX’in ürettiği bir oksijen tüpünü vermeyi teklif eden Musk, mantıklı bir nedenle bu teklifi reddeden dalgıca “pedofili” diyecek kadar ileri gittiğinde; anlaşıldı ki hiç de normal bir milyarder değildi. Bu tip davranış ve tutumlarının sayısı, zamanla tıpkı servetindeki dolar sayısı kadar arttı. Ancak kendisinin X harfine olan takıntısı hiç değişmedi.

Palo Alto, Kaliforniya’da yaşayan çiçeği burnunda iki kardeş girişimci; Elon ve Kimbal Musk daha 30’lu yaşlarında bile değiller. Ancak dijital bir şehir rehberi sistemi olan Zip2 yazılımını 307 milyon dolara, dönemin teknoloji devi Compaq’a satıyorlar. Bu satış ile birlikte Musk cebine kemiksiz 22 milyon dolar para kalıyor ki bu miktar, eğer 1999 yılındaysanız -günümüze kıyasla- büyük bir servet. 

Henüz 28 yaşındayken Silikon Vadisi milyoneri olan Musk, o dergi senin bu gazete benim başarılarını anlatıyor; pahalı spor arabalara biniyor ve mankenleri koluna takıyordu. Genç yaşta gelen şöhret ve zenginliğin sefasını sürdüğü 1 yılın ardından, 1999’da hep aklında olan soruna çözüm üretti:

Aslında bu daha önce yapılmıştı, ancak internet altyapılarının sınırlı olması ve potansiyelinin daha önce fark edilememesi nedeniyle dijital bankacılık, Musk devreye girene dek çok sınırlı alanlarda kullanıyordu. Musk aslında “parayı dijitalleştirmek” istiyordu ve bu hedefle X.com alan adını alıp şirketi kurdu.

Elon Musk ve ortağı Peter Thiel .via-text { background-color: rgb(0,0,0); /* Fallback color */ background-color: rgba(0,0,0, 0.4); /* Black w/opacity/see-through */ color: white; font-weight: 300; font-size: 0.75em; position: absolute; bottom: 0%; right: 0; z-index: 2; padding: 5px !important; text-align: left; }

Hızlı bir yükselişle birlikte X.com, insanların hiç fiziksel para kullanmadan internetten ödeme yapabildiği bir altyapı kurmuştu. Bugün duyunca kulağa pek yenilik gibi gelmeyebilir, ancak o dönemde bu şirket, at arabasına motor takmış gibiydi. Comnify ile birleşen X.com’u bir süre boyunca Musk yönetmeye devam etti. Sonra şirketin adı PayPal olarak değiştirildi.

E-posta ve kızılötesi bağlantı ile para gönderme ve alma servisine dönüşen PayPal, 2002’de tam 1,5 milyar dolar karşılığında e-ticaret şirleti eBay tarafından satın alındı. Henüz 30’lu yaşlarının başında olan Musk, sadece %11,5 olan hisse payı karşılığında bu satıştan 175 milyon dolar para kazandı.


Kaynak webtekno.com