Google Çalışanları, Sohbet Botu Bardın “Yalancı ve İşe Yaramaz” Olduğunu Söylüyor: Riskleri Nedeniyle Yayınlanmaması İçin Yalvarmışlar

Google, geçtiğimiz haftalarda yeni sohbet botu “Bard”ı tanıtarak yapay zekâ yarışında önemli bir adım atmıştı. Bu model, tıpkı ChatGPT’de olduğu gibi kullanıcıların herhangi bir konuda sorduğu soruları yanıtlayabiliyordu.

21.04.2023 01:15:09 tarihinde yayınlandı.

Google, geçtiğimiz haftalarda yeni sohbet botu “Bard”ı tanıtarak yapay zekâ yarışında önemli bir adım atmıştı. Bu model, tıpkı ChatGPT’de olduğu gibi kullanıcıların herhangi bir konuda sorduğu soruları yanıtlayabiliyordu.

Ancak modelin tanıtımından sonra bazı ilginç olaylar ortaya çıktı. Birkaç hafta önce çıkan bir söylenti Bard’ın ChatGPT ile eğitildiğini, hatta bu yüzden Google’dan bir yazılımcının istifa ettiğini iddia etmişti. Öte yandan Google ise bu iddiaları reddetmişti. İşte bu konudaki tartışmalar devam ederken şimdi ise Bard’ın şirkette yarattığı kriz ile ilgili yeni gelişmeler ortaya çıktı. Buna göre çalışanlar, yapay zekâ modelinden hiç memnun değil.

Bloomberg tarafından yayınlanan bir rapora göre Google çalışanları, Bard’ı sert bir dilde eleştirdi. 18 eski veya hâlen görev alan Google çalışanlarının şirket içi mesajlarına dayandırılan rapora göre bu kişiler, şirketin sohbet botunu “işe yaramaz olmaktan daha da kötü” ve “patolojik yalancı” olarak nitelendirdi.

Mesajlarda bir çalışan, Bard’ın kullanıcılara bir uçağın nasıl indirilebileceği veya tüplü dalış gibi konularda sık sık tehlikeli tavsiyeler verdiğine dikkat çekti. Bir başkası ise “Bard işe yaramaz olmaktan daha da kötü. Lütfen yayınlamayın” diyerek şirketin modelinin çok kötü olduğunu vurguladı ve adeta yayınlanmaması için yalvardı.

İLGİLİ HABER Google ile OpenAI Birbirine Girdi: Bardın ChatGPT ile Eğitildiği İddia Edildi!

Bloomberg bunların yanı sıra şirketin, güvenlik ekibi tarafından sağlanan bir risk değerlendirmesini bile reddettiğini söylüyor. İddiaya göre ekip, bu risk değerlendirmesinde Bard’ın genel kullanıma hazır olmadığını vurguladı; ancak şirket, buna rağmen sohbet botunu mart ayında erken erişime açtı.

Denemelerde ise Bard’ın rakiplerine kıyasla hızlı olmasına rağmen daha az kullanışlı olduğu ve daha az doğru bilgiler verdiği görülmüştü.

Rapor, Google’ın etik ve güvenlik kaygılarını bir kenara bırakarak Microsoft ve OpenAI gibi rakiplerine ayak uydurmaya çalıştığını ve sohbet botunu aceleyle çıkardığını ortaya koyuyor. Google sözcüsü Brian Gabriel ise Blomberg’e yapay zekâ konusundaki etik kaygıların şirketin ana önceliği olduğunu söyledi.

Yapay zekâ dünyasından bazıları, bunun çok büyütülmeyecek bir şey olmadığını, bu sistemlerin gelişmesini sağlamak için kullanıcılar tarafından test edilmesinin gerektiğini ve sohbet botlarının bilinen zararının çok az olduğunu savunabiliyor. Bildiğiniz üzere bu modeller, yanlış bilgi veya ön yargılı yanıtlar verme gibi birçok tartışmalı kusura sahip.


Kaynak webtekno.com

 

Microsofttan PlayStation 4 Kullananları Titretecek Haber: Yeni Oyunlarını Xbox Onea Çıkarmayacak

PlayStation 5 ve Xbox Series ile 2020 yılında girdiğimiz yeni nesil konsol oyunculuğu dönemi; yoluna vites artırarak devam ediyor. Bu rekabette her ne kadar Microsoft’un yüzü henüz gülmese de firma, özellikle Bethesda bünyesinden çıkacak Starfield ve potansiyel Activision Blizzard alımıyla kendi safına çekeceği Call of Duty gibi markalarla güçlenmeyi hedefliyor.

Avrupadan Metanın Facebook ve Instagram Tehdidine Yanıt: Olmasa da Olur

Facebook ve Instagram’ın çatı şirketi Meta, geçtiğimiz gün ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu’na sunduğu raporda dünyada gündem oluşturan ifadelere yer verdi. Şirket, Avrupa Birliği’nde geçerli olan ve Avrupalı vatandaşların verilerini korumayı hedefleyen Schrems II kararına ilişkin şikâyetlerini dile getirdi ve yeni bir düzenleme olmazsa Avrupa Birliği’nden çekilebileceğine işaret etti.

Apple, AirPods Maxin En Çok Eleştirildiği Noktasını Ortadan Kaldıracak Bir Çözümü Patentledi

Apple'ın uzunca bir süre konuştuğumuz kulaküstü kulaklıkları en sonunda 15 Aralık günü tanıtılmıştı. Fiyatıyla birçok kişiyi üzen bu kulaklıklar, sundukları performansla üst seviye stüdyo kulaklıklarına dahi neredeyse taş çıkarıyordu. Fakat kullanıcıların bu kulaklıklar hakkında memnun kalmadıkları bir nokta bulunuyordu.