Google, Oluşturulan Sahte Videolarla Sosyal Medyanın Çalkalanmasına Neden Olan Deepfake Araçlarından Birini Yasakladı!

Google Research ekibinin 2017 yılında hayata geçirdiği Colaboratory projesi, herkesin tarayıcı üzerinden Python yazılım dilinde kod yazmasını ve çalıştırmasını sağlıyor. Özellikle makine öğrenimi, eğitim ve veri analizi için kullanılan platform, bugünse Google’ın deepfake’lere olan tepkisini gösteren bir haberle gündeme geldi.

5.06.2022 05:45:13 tarihinde yayınlandı.

Google Research ekibinin 2017 yılında hayata geçirdiği Colaboratory projesi, herkesin tarayıcı üzerinden Python yazılım dilinde kod yazmasını ve çalıştırmasını sağlıyor. Özellikle makine öğrenimi, eğitim ve veri analizi için kullanılan platform, bugünse Google’ın deepfake’lere olan tepkisini gösteren bir haberle gündeme geldi.

Son yıllarda yapay zeka araştırmacılarının evi haline dönüşen Google Colaboratory, bugüne kadar içeriklerinde pek de sınırlayıcı olmasa da bir sınıra imza attı. Platformda yer alan deepfake oluşturucusu DeepFaceLab’a yasak getirildi. Aracı kullanmaya çalışan herkes, Google’ın bir uyarısıyla karşılaştı:

“İzin verilmeyen bir kod yürütüyor olabilirsiniz ve bu, gelecekte Colab’ı kullanma kabiliyetinizi sınırlayabilir. Lütfen SSS’mizde belirtilen yasaklanmış eylemlere dikkat edin.”

DeepFaceLab, günümüzde deepfake içerikler üretmek isteyenlerin tercih ettiği en popüler araçlardan biriydi. Google’ın bu aracı Colab’tan kaldırmasıyla aslında sessiz gelen bir değişikliğe dayanıyordu. Google, geçtiğimiz iki haftalık süre içinde Colab’ın kullanım şartlarını sessiz bir şekilde değiştirerek deepfake oluşturucu araçları yasaklamıştı.

DeepFaceLab, halen Github üzerinde yayında olsa da Google Colab’dan kalkması büyük bir açığın da ortaya çıkmasına neden olacak. Google Colab, Python kodlarını doğrudan Google’ın araçlarından çalıştırabiliyordu. Yani deepfake için gereken grafik gücü, Google tarafından ücretsiz olarak sağlanıyordu. Fakat aracın Colab’tan kalkmasıyla birlikte aracı artık yalnızca güçlü bir grafik kartına sahip olanlar çalıştırabilecek. Aynı şekilde aracın etik nedenler dolayı kaldırıldığı düşünülse de bir yandan da yapay zekâ ve öğrencilerin eğitimi gibi alanların da olumsuz etkilenebileceği düşünülüyor.

İLGİLİ HABER Tüm İnterneti Baştan Aşağı Değiştirebilecek Yenilik: Resimlerin Adeta İçinde Gezeceğiniz 3 Boyutlu GIF Geliştirildi!


Kaynak webtekno.com

 

NVIDIA GeForce RTX 4090 Sahiplerinin Başı Dertte: Sıcaktan Kabloları Eriyor!

Dünyanın en popüler ekran kartı üreticileri arasında yer alan NVIDIA, kısa bir süre önce GeForece RTX 4080 ve RTX 4090 isimli yeni ekran kartlarını tanıtmıştı. Bu ekran kartları, Türkiye'de 20 bin TL'den başlayan fiyatlarla satın alınabiliyordu. Ancak özellikle de GeForce 4090 satın alan tüketiciler, ciddi bir problemle karşı karşıyalar gibi görünüyor. Zira ekran kartının konnektörlerinde yüksek sıcaklığa bağlı yanma ve erime sorunları yaşanıyor.

Telefon Hızlandırma Uygulamaları Tarih Oluyor

Android ekosisteminin vazgeçilmez uygulama türlerinden bir tanesi de "telefon hızlandırma" uygulamaları. Bu uygulamalar, telefonu hızlandırmayı ve batarya tüketimini azaltmayı vadeder. Ancak Google'ın bir süredir üstünde çalıştığı Android 14, bu uygulamaların sonunu getirecek gibi görünüyor. Zira şirketin açıklamasına göre arka planda çalışan hizmetlerin durdurulmasını sağlayan "killBackgroundProcesses" isimli API, Android 14 ile kullanılamaz olacak.