Googleın Emekleme Döneminde Bir Türk Bilim İnsanı Tarafından Kurulan Arama Motoru Hakia Neden Tutunamadı?

Mart 2004'te, yapay zekâ araçlarını geçin, fazla sayıda arama motoru bile yokken Hakia bulunmuştu. ChatGPT’ye benzer şekilde, dönemin anahtar kelime arama motorlarının aksine, anlamsal bir arama motoruydu.

12.06.2023 13:30:14 tarihinde yayınlandı.

Mart 2004'te, yapay zekâ araçlarını geçin, fazla sayıda arama motoru bile yokken Hakia bulunmuştu. ChatGPT’ye benzer şekilde, dönemin anahtar kelime arama motorlarının aksine, anlamsal bir arama motoruydu.

Fincede "araştırmacı" anlamına gelen "hakija" sözcüğünden türetilen Hakia, Turkcell’in kurucularından Murat Vargı’dan bile 5 milyon dolarlık yatırım almıştı. İlk Türk arama motoru olan Hakia’nın nasıl ortaya çıktığına, neler yaptığına ve neden tutunamadığına biraz daha detaylı bakalım.

"Migreni ne önler?" sorgusu ve çıkan sonuçlar .via-text { background-color: rgb(0,0,0); /* Fallback color */ background-color: rgba(0,0,0, 0.4); /* Black w/opacity/see-through */ color: white; font-weight: 300; font-size: 0.75em; position: absolute; bottom: 0%; right: 0; z-index: 2; padding: 5px !important; text-align: left; }

Merkezi New York City'de yer alan Hakia; hesaplamalı dilbilim, matematik, ontolojik anlambilim ve bulanık mantık kullanarak bir indeksleme altyapısı teknolojisi ortaya koydu.

O yıllarda, Google dahil, diğer arama motorları anahtar sözcük analizi yaparken Hakia, bunun ötesine geçmeyi planladı. Arama motoru sizinle konuşup bir nevi asistanınız olacaktı. Size de bir yerden tanıdık geliyor olmalı…

2004’te kurulan Hakia, 2 sene içinde 11 milyon dolar kadar yatırım aldı ve 2008 senesinde Türkçe versiyonu da çıktı. Aslında Hakia’nın en başından beri planı, Google’ın Türkiye’deki yerine geçmekti. 

Hakia’nın; QDEX Altyapısı (arama sorgularını cümle düzeyinde analiz etme) ve SemanticRank Algoritması (kavramları birbiriyle ilişkilendiren ontolojik anlambilim) olmak üzere iki tane teknolojisi bulunuyordu.

2008 senesinde, birkaç alt arama kategorisi de eklendi. Bunlar; güvenilir siteler, görüntüler, diğerleriyle tanış, haberler gibi öğelerdi. Üstelik, yine aynı sene, en iyi 10 Semantic Web ürününden biri seçildi.

2011 yılına geldiğimizde Hakia, arama motoru özelliklerini kaybetti. Borsa ve ekonomi konularında hizmet vermeye karar verdi ve 2014 yılında faaliyetlerini tamamen durdurdu. 


Kaynak webtekno.com

 

Koca Şehri Elektriksiz Bıraktılar: Dünya Tarihinde Çok Ses Getiren 10 Siber Saldırı

Gündelik işlerimizi bile bilgisayar veya mobil uygulamalar aracılığı ile halledebiliyoruz. Yine bu uygulamalar aracılığı ile bankacılık işlemlerimizi de gerçekleştirebiliyoruz. Bu kolaylıklardan faydalanırken adresimiz, cep numaramız ve mail adresimiz gibi kişisel bilgilerimizi de paylaşıyoruz. Tabii ki gizli kalması gereken bu bilgiler de internet korsanları için bir 'Siber saldırı hedefi' haline geliyor.

iPhone 15in Ne Zaman Tanıtılacağı Ortaya Çıktı

Apple’ın en yeni telefonları olacak iPhone 15 modelleri için artık çok az bir süre kaldı. Her gün hakkında yeni bir detay çıkan telefonlar, bir değişiklik olmazsa her zamanki gibi önümüzdeki Eylül ayında bizlerle buluşacak.

Bu Ay Amazondan Alıp Beğendiğimiz 11 Ürün Tavsiyesi

Hayatın her alanından ürünlerin bulunduğu ve Türkiye’ye girişinden bu yana ürün yelpazesini giderek genişletmeye devam eden Amazon Türkiye’den bugün farklı bir listeyle karşınızdayız. Bu listemizde, çeşitli kategorilerden her an ihtiyacınız olabilecek ya da sahip olmak isteyebileceğiniz, bizim de satın aldığımız ürünleri bir araya getirdik.

Bağlantının Telefon Hattı Olmadan Sağlandığı Yalın İnternet Nedir, ADSL ile Farkı Ne?

Dünyada ve ülkemizde uzun yıllardır internet bağlantısı kullanılmasına rağmen son kullanıcıya kadar gelerek yaygınlaşması ancak 2000’li yıllarda başladı. O dönem hatırlayanlar olacaktır, her evde bir sabit telefon hattı vardı ve internet bağlantısı bu hat üzerinden sağlanırdı. Cep telefonlarının yaygınlaşması ile birlikte sabit hat ihtiyacı ortadan kalkınca geriye nDSL olarak da adlandırılan yalın internet kaldı.

Millenicom’dan Şubat Ayına Özel Kampanya: 100 Mbps İnternet Sadece 99 TL

Tüketicilere verdiği taahhütsüz internet hizmeti ile milyonlarca vatandaşın ilgisini çekmeyi başaran Millenicom, şubat ayına özel bir kampanya başlattı. Tüketiciler, bu kampanya kapsamında taahhüt vermedikleri 100 Mbps’lik paketlere, yalnızca 99,90 TL karşılığında sahip olabilecekler. Üstelik bu kampanya kapsamında hiçbir kısıtlama da yok.