Güneş’in Yanı Başından Çekilen Yeni Videolar Yayınlandı: Dünya’nın Ne Kadar Küçük Kaldığını Görünce Şaşırmamak Elde Değil

Güneş ve Dünya arasındaki mesafe eliptik yörünge sebebiyle değişse de ortalama 149 milyon 597 bin 870 kilometre olarak kabul görüyor ve bu mesafeye birim olarak AU adı veriliyor. Güneş’ten çıkan bir ışının bu mesafeyi etmesi yani Dünya’ya ulaşması -ışık hızıyla- 8 dakika sürüyor. 

22.05.2022 01:00:31 tarihinde yayınlandı.

Güneş ve Dünya arasındaki mesafe eliptik yörünge sebebiyle değişse de ortalama 149 milyon 597 bin 870 kilometre olarak kabul görüyor ve bu mesafeye birim olarak AU adı veriliyor. Güneş’ten çıkan bir ışının bu mesafeyi etmesi yani Dünya’ya ulaşması -ışık hızıyla- 8 dakika sürüyor. 

Avrupa Uzay Ajansı tarafından 10 Şubat 2020’de gönderilen Solar Orbiter aracı, yolda giderek artan sıcaklıklara rağmen o korkunç mesafenin büyük bir bölümünü -yakşaşık 101 milyon kilometre kadarını- kat etmeyi başardı. Solar Orbiter, insan kulağına her ne kadar uzak bir mesafe gibi gelse yıldızımızın 48 milyon kilometre yakınında. Bir başka deyişle Güneş’e Dünya’dan 3 kat daha yakın konumdaki Merkür gezegeniyle yan yana.

Solar Orbiter’in bulunduğu yerde sıcaklık 500 derece. İlerleyen dönemde Güneş’e daha çok yaklaşacağı için daha yüksek sıcaklıklara karşı dayanıklığı var. Aracın asıl hedefi Güneş’in manyetik alanlarında, kutuplarında olup bitenleri anlamamızı sağlayacak görüntüler yakalamak.

Yukarıdaki videoda Güneş’teki dev bir patlamanın açığa çıkardığı rüzgarı, bu rüzgarın enerjiyi nasıl dağıttığını görüyorsunuz. İşte o Güneş fırtınalarının nasıl ve ne zaman meyadana geleceğini anlamak için önce Güneş’in kutuplarını, yani manyetik alanlarının yoğunlaştığı yerlerini görmek şart. Ancak bugüne kadar yapılan araştırmalar yeterli değil. Güneş’in kutupları hakkında çok az şey biliniyor ve sadece bir dizi hesaplamalarla tahmin yürütülüyor.

Gördüğünüz yer Güneş’in güney kutbu. Sadece yıldızın kutuplarında gerçekleşen “hedgehog” yani gayriresmi Türkçe adıyla “kirpi” adı verilen fırtılaları izlediniz.

Bir kirpinin üzerindeki dikenler gibi uzayan ateşten kolları net şekilde görebilirsiniz. Neden ya da nasıl oluştukları bilinmiyor. Güneş hakkında araştırmalar yapan uzak fizikçileri, bu görüntülerden yararlanarak konuyu aydınlatmak için çalışıyor. 

Bu kalkanın içerisindeki tüm maddelerin ve enerjinin Güneş’ten gelerek oluştuğu ve Dünya’daki ideal yaşam ortamının da bu kalkan sayesinde süreklilik sağladığı tahmin ediliyor. Ancak diğer taraftan söz konusu patlamalarla oluşan rüzgarlar ve fırtınalar, Dünya’daki yaşamı da tehdit edebilecek düzeyde.


Kaynak webtekno.com

 

Yazılımcılar Toplansın: Lenovo Laptop ve iPad Air Dahil Onlarca Hediyesi Olan Ankete Katılımlar Başladı

Eğer yazılım dünyasındaki son trendleri merak ediyor ve kendinizi bu yönde geliştirmek istiyorsanız SlashData’nın yayınladığı raporlara muhakkak denk gelmişsinizdir. İşte bu raporlar, dünyanın her yerinden binlerce yazılımcının katıldığı detaylı anketlerle hazırlanıyor ve tüm katılımcılar, rapora erken erişim imkanına sahip oluyor. 

Hikaye Odaklı LoL Oyunu Song of Nunu: A League of Legends Storynin Çıkış Tarihi ve Fiyatı Belli Oldu

Video oyun dünyasının en sevilen yapımları arasında yer alan League of Legends (LoL) evreninde geçen hikaye odaklı macera oyunu olarak karşımıza çıkacak Song of Nunu: A League of Legends Story'nin fiyatı ve çıkış tarihi açıklandı. Riot Games bünyesindeki Riot Forge ile Tequila Works tarafından hayata geçirilen proje, oyuncuların ilgisini çekmeyi başaracak gibi görünüyor.

Xiaomiden Uygun Fiyatlı Telefonların Performansını Uçuracak MIUI GO Geliyor

Yaklaşık 12 yıl önce kendi arayüzünü oluşturmaya başlayan ve Android'i iOS benzeri bir hale getiren MIUI, 2010 yılından beri sürekli güncelleniyor. Birkaç yılda bir ikonlar tarafında hatırı sayılır yenilikler yaşayan arayüz, her yıl daha fazla özellik ile telefonlara sunuluyor. Bu sürekli değişen birtakım şey ise güçsüz sayılabilecek telefonları fazlasıyla yoruyor. Xiaomi de bu durumu değiştirmek için MIUI Go'nun üzerinde çalışıyor.

RAM’in Çalışma Hızını Gösteren MHz’yi Öğrenmek İçin Uygulayabileceğiniz Programlı ve Programsız Yöntemler

Bilgisayarların teknik donanımlarıyla pek haşır neşir olmasanız ve sıfırdan bir bilgisayar toplamak için düşünceleriniz olmasa bile eminiz RAM olarak adlandırılan donanımı duymuşsunuzdur. RAM nedir hepimiz az çok biliyoruz çünkü bilgisayarımızın geçici depolama belleği olan bu donanımın gücü direkt olarak bilgisayar performansını etkiliyor. Ancak RAM gücü kadar çalışma hızı da bir o kadar önemli.