IBM, Dünyanın En Büyük Süper Buzdolabını İnşa Etti: Uzayı Bile Soğutabilir!

Kuantum bilgisayarlar, kuantum mekaniğini kullanan bilgisayar türüdür. Bu bilgisayarlar gündelik hayatta kullandığımız herhangi bir bilgisayardan çok daha yüksek ve verimli işlem gücüne sahiptir. Buzdolabı denildiğinde ise hemen hepimizin aklına muhtemelen mutfaklarımızda kullandığımız beyaz eşya geliyor. Ancak bu içeriğimizde bahsedeceğimiz buzdolabı normal buzdolabından oldukça farklı bir şey.

12.09.2022 02:45:15 tarihinde yayınlandı.

Kuantum bilgisayarlar, kuantum mekaniğini kullanan bilgisayar türüdür. Bu bilgisayarlar gündelik hayatta kullandığımız herhangi bir bilgisayardan çok daha yüksek ve verimli işlem gücüne sahiptir. Buzdolabı denildiğinde ise hemen hepimizin aklına muhtemelen mutfaklarımızda kullandığımız beyaz eşya geliyor. Ancak bu içeriğimizde bahsedeceğimiz buzdolabı normal buzdolabından oldukça farklı bir şey.

Dünyanın en büyük bilişim teknolojileri şirketlerinden biri olan IBM, geçtiğimiz yıl yaptığı açıklamada kuantum bilgisayarların hesaplama gücünü 100 kat artırmayı vadeden kuantum bilgi işlem yazılımına yönelik bir yol haritası açıklamıştı. Bu alanda çalışmalar yürüten IBM, oldukça iddialı bir işe imza atmışa benziyor. Şirketin araştırma ekibi ileride gerçekleşecek kuantum deneylerinde oldukça faydalı olacağını düşündükleri bir süper buz dolabı inşa etti.

IBM araştırmacıları, kuantum hesaplama gibi bilim projeleri için deneysel açıdan dünyanın en büyük seyreltme buzdolabını inşa ettiklerini açıkladı. “Goldeneye” adı verilen süper buzdolabının yapılan ve yapılacak olan bilimsel çalışmaların bazılarında çok işe yarayacağı düşünülüyor. Araştırmacılar, günümüz seyreltme buzdolaplarının belirli kısıtlamaların üstesinden nasıl gelebileceğini öğrenmek için bu buzdolabını inşa etti.

Kuantum deneylerinin en verimli şekilde gerçekleşmesi için çoğu kuantum deneyi oldukça soğuk ortamlarda gerçekleştirilir. Sıcaklıkların çok düşük olduğu ve enerjinin neredeyse sıfır olduğu bir ortam ve koşul yaratmak oldukça zordur. IBM ekibi, 1.7 metreküp değerinde deney hacmine sahip olan Goldeneye'nin üç ev tipi mutfak buzdolabından daha büyük bir alanı, uzaydan daha soğuk hale getirebileceğini iddia ediyor.

Goldeneye’nin tasarımı hakkında açıklama yapan ekip, buzdolabının soğutmadan sorumlu ana, namlu şeklindeki bileşeni olan çerçevesinin ve dondurma kısmının tamamen yenilenmiş yapıya sahip olduğunu belirtti. Benzer yapıdaki diğer büyük seyreltme buzdolaplarının montajı ve demontajı için büyük vinçlere ve onlarca kişilik ekiplere gerek duyulur. Ekip Goldeneye’nin de büyük olduğunu ancak son derece verimli ve diğer seyreltme buzdolaplarına göre daha az yer kapladığını belirtti.

Ekibe göre tutku ve özveriyle donatılmış Goldeneye, yalnızca dört kişiden oluşan bir ekibin yedi tonluk bir çelik ve elektronik dağını hareket ettirebileceğinin bir kanıtı olarak görülüyor. Kapaklı bir tasarıma sahip olan buzdolabı, tam otomatik bir sisteme sahip ve tek başına bir teknisyen bile onu çalıştırabilir.

İLGİLİ HABER Dış Uzaydan Daha Soğuk Buzdolabı ile Kuantum Bilgisayarlar Atılım Yapacak

Ekibin çalışmaları devam ediyor ve sonuçlar kısa süre içerisinde gelmeyebilir. Goldeneye’nin IBM’in mevcut işlemcileriyle kullanılmak için hazır olmadığını belirten ekip, böyle bir süper buzdolabı oluşturmanın bilimsel deneylerde yaşanan zorluklarla nasıl başa çıkılabileceğinin bir kanıtı olduğunu düşünüyor.


Kaynak webtekno.com

 

Bu Uygulamaları Hemen Silin: Google Play Storeda Milyonlarca Kez İndirilmiş 35 Kötü Amaçlı Uygulama Keşfedildi

Akıllı telefon kullanımının yaygınlaşması, beraberinde çok büyük bir problemi getirdi. Öyle ki kötü amaçlı yazılımlar artık hayatımızın da bir gerçeği oldu. Bilgisayar korsanları, masum gibi görünen uygulamalar ile kullanıcıların verilerini anında ele geçirebiliyorlar. Üstelik bu tür uygulamalar, Google Play Store ve App Store gibi resmi uygulama mağazalarında da yer alıyor. 

Bilgisayar Kullanırken Sık Sık Karşılaştığımız Terimlerin Açılımı ve Türkçe Anlamları

Günlük hayatta da sık sık karşılaşıyoruz ancak özellikle yeni bir bilgisayar almak için ürün sayfasının özellikler bölümüne indiğiniz zaman karşınıza GPU, CPU, RAM, SSD, HDD, PSU ve benzeri pek çok farklı kısaltma çıkacaktır. Bu bilgisayar bileşenlerinin açılımları ve sahip oldukları değerler bilgisayarın performans gücünü gösterir. Bu nedenle bilgisayar bileşenlerinin açılımları nelerdir bilmek gerekiyor.

Sony Xperia 1 Mark IV Tanıtıldı: Gerçek Optik Zoom Sunan İlk Akıllı Telefon!

Akıllı telefon dünyasında ismini eskisi kadar sık duymadığımız Sony, her yıl özellikle kamera konusunda çığır açan yeni amiral gemisi telefonunu piyasaya sürmeye devam ediyor. Şirket, bugün de bu yılın amiral gemisi Xperia 1 Mark IV’yi tanıttı. Özellikle video çekimi yapanlara odaklanan telefon, akıllı telefonlara da bir ilki getirdi.