Inceptiondan Daha Fazla Beyin Yakan Olay: ChatGPT İçinde Bilgisayar Oluşturuldu, İçinde ChatGPT Çalıştırıldı

Henüz geçtiğimiz hafta yayınlanan ve şimdiden bir milyonu aşkın kullanıcıya ulaşan sohbet botu ChatGPT, yapabildikleriyle herkesi şok etmeyi başardı. Makine öğrenimi ile geliştirilen ve geliştirilmeye devam eden bot, sıfırdan bir mobil uygulama bile geliştirebilir, en karmaşık yazılım sorularından bazılarını bile cevaplayabilir nitelikteydi.

7.12.2022 13:30:14 tarihinde yayınlandı.

Henüz geçtiğimiz hafta yayınlanan ve şimdiden bir milyonu aşkın kullanıcıya ulaşan sohbet botu ChatGPT, yapabildikleriyle herkesi şok etmeyi başardı. Makine öğrenimi ile geliştirilen ve geliştirilmeye devam eden bot, sıfırdan bir mobil uygulama bile geliştirebilir, en karmaşık yazılım sorularından bazılarını bile cevaplayabilir nitelikteydi.

Tabii bu bot, son günlerde yazılım dünyasının ana odağı haline dönüştü. Fakat geçtiğimiz gün bir kullanıcı, botu bir adım öteye taşıyarak botu bir sanal makineye dönüştürdü. Inception-vari bir şeye dönüşen bot, normalde internete ‘erişemediğini’ söylese de bu sanal makine ile dolaylı olarak internete de erişilmesini sağladı.

Her şey, yukarıdaki komutla başladı. Frederic Besse adlı kullanıcı, ChatGPT’ye “Linux terminali” olarak çalışmasını söyledi. Yapay zekâya kendi isteği olmadan hiçbir komut yazmamasını, yorum yapmamasını ve normalde terminalde gözükecek çıktıları kod bloğunda göstermesini söyledi. Ardından ilk komutu da yazdı: “pwd”. Böylece makine içinde hangi dosyada bulunduğunu gördü.

Besse, kendisini doğrudan root (kök) konumunda buldu. Sonrasında makine üzerinde değişiklik yapıp yapamadığını görmek için öylesine şakalara yer veren bir metin belgesi oluşturdu ve bu süreç de başarıyla tamamlandı. Fakat makineyi kontrol etmek henüz sona ermedi.

ChatGPT’nin çalıştığı sunucuya bağlı NVIDIA ekran kartının olup olmadığı da tabii büyük merak konusuydu. Fakat ne yazık ki sonuç olumsuz çıktı. Ancak en önemli elementlerden birinin varlığı kanıtlandı:

ChatGPT’de bir internet sitesinden bilgi almak istediğinizde, kendisi size ‘tarayıcı erişiminin olmadığını’ söylüyordu. Ancak sanal bilgisayara dönüşen ChatGPT, dolaylı olarak internete erişim sağladı:

Besse, terminal tabanlı Lynx aracını kullanarak herhangi bir internet sitesine erişebilir oldu. Hatta bota kendi evini de ziyaret ettirip, evinin duvarlarını (HTML), dekorasyonunu (CSS) ve akıllı cihazlarını (JavaScript) da böyle göstertti: 


Kaynak webtekno.com

 

Japonyanın Uzaya Fırlattığı Roket, Kalkıştan Sonra Düştü!

Japonya, bundan yıllar önce uzaya faydalı yük götürmek amacıyla H3 isimli bir roket geliştirmeye başlamıştı. En az 1.5 milyar dolar harcanarak geliştirilen roket, 63 metre uzunluğunda ve 5,2 metre enindeydi. Geçtiğimiz saatlerde H3 için bir fırlatma gerçekleştiren Japonya, ne yazık ki başarısız oldu. H3, kalkışın ardından yaşanan sorunlar nedeniyle düştü.

En Uygun Fiyatlı Apple Pencil Tanıtıldı: Kasım Ayında Satışa Çıkacak

Son birkaç gündür Apple'ın bir blog yazısı ile yeni ürünler tanıtacağı haberleri gündemdeydi. Hatta biz de sizlerle paylaştığımız bir haberimizde bundan bahsetmiştik. Dolaşıma giren haberlerde yeni iPad ihtimali ve Apple Pencil konuşuluyordu. Düşük ihtimal gözüyle bakılan iPad'lere yönelik bir haber gelmese de Apple Pencil cephesinde beklenen oldu ve yeni bir kalem tanıtıldı.

NVIDIA GeForce RTX 3090 ile Çizilen Orman Yaratığı: İlk Bakışta Gerçek Bir Canlı Olduğunu Düşüneceksiniz!

NVIDIA Studio’nun her hafta yayınladığı yaratıcı içerik serisinde, öne çıkan tasarımcıların çizimleri paylaşılırken, onların yaratıcı ipuçları ve püf noktaları da sunuluyor. Ayrıca NVIDIA Studio teknolojisinin yaratıcı iş akışlarını nasıl hızlandırdığının gösterilmesi hedefleniyor. Bu hafta da ZBrushGuides ve 3DConceptArtist akademisinin kurucusu olan Pablo Munoz Gomez'le bir tasarım yolculuğuna çıkıyoruz.