Instagram Algoritmasının Nasıl Çalıştığı Açıklandı: Gönderiler, Hikayeler, Reelsler ve Keşfet Sayfası Neye Göre Sıralanıyor?

Dünyanın en popüler sosyal medya platformlarından Instagram'ın yıllardır merak edilmekte olan bir meselesi var. Bu mesele, tahmin edebileceğiniz üzere Instagram algoritması. İnsanlar, gün boyunca yüzlerce, belki de binlerce gönderi görüyorlar ancak bu gönderilerin neye göre sıralandığı bir türlü anlaşılamadı. Instagram CEO'su Adam Mosseri, yıllardır devam eden bu tartışmaya son noktayı koydu ve Instagram algoritması nasıl çalışıyor sorusunu tüm detaylarıyla anlattı.

2.06.2023 09:45:08 tarihinde yayınlandı.

Dünyanın en popüler sosyal medya platformlarından Instagram'ın yıllardır merak edilmekte olan bir meselesi var. Bu mesele, tahmin edebileceğiniz üzere Instagram algoritması. İnsanlar, gün boyunca yüzlerce, belki de binlerce gönderi görüyorlar ancak bu gönderilerin neye göre sıralandığı bir türlü anlaşılamadı. Instagram CEO'su Adam Mosseri, yıllardır devam eden bu tartışmaya son noktayı koydu ve Instagram algoritması nasıl çalışıyor sorusunu tüm detaylarıyla anlattı.

Adam Mosseri tarafından yapılan açıklamalar, Instagram'daki gönderilerin, hikayelerin, keşfet sayfasının ve Reels'lerin neye göre sıralamalar yapıldığını gözler önüne seriyor. Yapılan açıklamalara baktığımızda, Instagram'ın aslında birden çok algoritmaya sahip olduğunu ve bu algoritmaların eş zamanlı olarak çalıştığını görüyoruz. Gelin hep birlikte, Instagram algoritmasının nasıl çalıştığına tüm detaylarıyla bakalım.

Instagram algoritması, diğer her şeyden önce sizin Instagram'daki kullanım alışkanlıklarınıza bakıyor. Bu bağlamda; beğendiğiniz, kaydettiğiniz, yorum yaptığınız ve biriyle paylaştığınız gönderiler, Instagram için ilgi alanınız olarak kabul ediliyor. Anasayfadaki diğer gönderiler de buna göre şekillendiriliyor.

Adam Mosseri, Instagram algoritması nasıl çalışıyor sorusunu yanıtladığı gönderide, gösterilen gönderiler hakkındaki bilgilerin de önemli olduğunu açıkladı. Algoritma, bir kullanıcının takip ettiği hesaplardaki gönderileri, popülaritelerine göre ayırıyor. Gönderinin kaç kişi tarafından beğenildiği, yorum aldığı, paylaşıldığı ve kaydedildiği gibi hususlar, anasayfadaki yeriyle ilgili belirleyici oluyor.

Instagram algoritması sadece gösterilen gönderiye odaklanmıyor. Gönderinin kim tarafından paylaşıldığı da ana sayfadaki yeri için önemli. Daha popüler kullanıcılara ait gönderiler, daha ön planda tutuluyor. Ancak burada şöyle de bir handikap var. Bir kullanıcı ne kadar popüler olursa olsun, sürekli paylaşım yapması halinde tüm gönderiler öne çıkarılmıyor.

Instagram'daki hikayelerin neye göre sıralandığı konusunda başı çeken husus, geçmişteki davranışlar. Adam Mosseri, geçmişteki hareketlerin Instagram algoritması nasıl çalışıyor sorusu için önemli olduğunu söyledi. Hikayeler açısından baktığımızda, en önemli hususun geçmişteki görüntülemeler olduğu sonucuna ulaşıyoruz. Bir kullanıcının hikayesine ne kadar çok bakarsanız, o kullanıcı o kadar ön sıralarda yer alıyor.

Instagram hikayelerinin nasıl sıralandığı konusunda önemli olan şeylerden biri de kullanıcının diğer hikayeleriyle etkileşime girme sıklığınız. Hikayesine daha fazla beğeni veya DM attığınız hesaplara ait hikayeler, daha ön sıralarda gösteriliyor.

Instagram, hikaye paylaşan kullanıcının aileniz mi, arkadaşınız mı veya tanımadığınız biri mi olduğunu da tahmin etmeye çalışıyor. Yakınlık seviyeniz arttıkça, hikayeler ön plana çıkarılıyor.


Kaynak webtekno.com

 

"YouTube Bu Videoyu Neden Karşıma Çıkardı?" Diyenlerin Bakakalacağı Rapor: Videoları Beğenip Beğenmemeniz YouTubeun Umrunda Değil!

Geçtiğimiz yıl içerik üreticilerine yönelik ‘nefret baskınlarına’ karşı videolardaki beğenmeme sayısını kaldıran YouTube, bugün çarpıcı bir raporla gündeme geldi. Mozilla tarafından paylaşılan rapora göre; YouTube içeriklerinde ‘beğenmedim’ tuşuna basmanız, aslında YouTube’un o kadar da umurunda değil.

Rus Kozmonotların Uzay Yürüyüşü Canlı Yayınlanıyor: Uluslararası Uzay İstasyonunun Yeni Robotik Kolu Aktif Edildi

İki Rus kozmonot Oleg Artemyev ve Denis Matveev, yeni bir robot kolu etkinleştirmek için Uluslararası Uzay İstasyonu'nun dışında bir uzay yürüyüşüne çıktı. Kozmonotların görevi yaklaşık altı saattir devam ediyor. Uzay yürüyüşü, NASA'nın web sitesinde canlı olarak yayınlanıyor ve olayın videosu Uluslararası Uzay İstasyonu’nun resmi Twitter hesabında paylaşıldı.

Kadınların Kripto Paralara Olan İlgisi Araştırıldı: Her 3 Kadından 1 Tanesi, 2022de Kripto Para Alacak

Kripto paralar üzerine hem araştırma hem de alım-satım hizmetleri veren BlockFi, ABD'de 18 ila 65 yaş aralığındaki 1.031 kadın ile dikkat çeken bir araştırma gerçekleştirdi. Bu araştırma kapsamında kadınların kripto paralara olan ilgisini ölçen şirket, dikkate değer sonuçlarla karşılaştı. Öyle ki araştırmaya katılan her 3 kadından 1 tanesi, 2022 yılında kripto para satın almayı planlıyor. Bunların yüzde 60 gibi çok ciddi bir bölümü ise bunu üç ay içerisinde yapacağını ifade etti.