Instagram Bir Daha Asla Eskisi Gibi Olmayacak! Nedenini ve Dünyada Yükselişe Geçen Super App Kavramını İnceledik

Kullanıcılar olarak bir mobil uygulamadan beklentilerimiz çok da değişmiyor gibi hissedebiliriz. Instagram'da fotoğraflar görelim ve paylaşalım, Twitter'da gündeme göz atalım, mobil bankacılık uygulamamız EFT işlemini düzgünce yerine getirsin, Getir market alışverişimizi halletsin yeter.

3.09.2022 15:30:22 tarihinde yayınlandı.

Kullanıcılar olarak bir mobil uygulamadan beklentilerimiz çok da değişmiyor gibi hissedebiliriz. Instagram'da fotoğraflar görelim ve paylaşalım, Twitter'da gündeme göz atalım, mobil bankacılık uygulamamız EFT işlemini düzgünce yerine getirsin, Getir market alışverişimizi halletsin yeter.

Fakat bireysel olarak her ne kadar böyle hissetsek de, kullandığımız her mobil uygulamanın bize giderek daha fazla şey sunmaya başladığını fark etmişizdir. Bunun arkasında son yıllarda yükselişe geçen 'Super App' kavramı var. Gelin Instagram'ın bir daha asla eskisi gibi olmayacağını bize gösteren bu Super App nedir, neden yükselişe geçti ve hangi uygulamalar Super App olma yolunda ilerliyor bir bakalım…

Super App ilk olarak 2010 yılında BlackBerry'nin kurucusu Mike Lazaridis tarafından kullanılan bir ifade. O dönemlerde örnekleri olan bir teknoloji kavramından ziyade bir fikir olarak konuşuluyordu. 

Lazaridis ise bu kavramı kullanıcıların aynı anda pek çok şeyi yapabileceği, üçüncü parti uygulamalarla da entegre çalışabilen kapalı bir uygulamalar ekosistemi olarak tanımlanmıştı. Yani bir super app'in içinde birden çok hizmet için entegre çalışan mini uygulamalar bir arada olacak ya da o tek super app aynı anda birden çok hizmeti bünyesinde barındıracaktı. Böylece kullanıcılar tüm işlerini tek bir uygulamada halledecek, uygulamalar arasında gezinmek zorunda kalmayacaktı.

Super App ile ilgili ufak bir arama yaparsanız karşınıza en çok çıkan ismin WeChat olduğunu görürsünüz. Bunun sebebi, WeChat'in ilk ve en büyük super app örneği olması.

WeChat, başlangıçta WhatsApp benzeri bir mesajlaşma ve arama uygulaması olarak kullanıma sunuldu. Ancak yıllar içerisinde izlenen super app politikası, uygulamayı Çin'in bir numaralı uygulaması haline getirdi ve milyarlarca dolarlık ticaretin döndüğü bir platforma dönüştürdü.

Geliştiricilere WeChat içinde kullanılabilecek mini uygulamalar geliştirme izni verildi ve zaman içerisinde yalnızca WeChat'e girerek kullanılabilecek, aklınıza gelen her alanda hizmet sunan üç milyondan fazla uygulama platforma dahil edildi. 

Böylece WeChat üzerinden arkadaşlarla konuşmanın yanında haber okumak, araç kiralamak, yemek söylemek ya da pasaport başvurusu yapmak mümkün hale geldi. Bu da WeChat'i başarılı bir super app örneği haline getirdi.

Çin'in bir numaralı uygulaması WeChat, öyle yaygın bir uygulama ki, bir sokakta yürürken satıcıdan aldığınız bir 'sokak lezzetinin' ödemesini bile saniyeler içinde WeChat üzerinden QR kod okutarak yapabiliyorsunuz. Kısaca bu super app, Çin'de her yerde ve hayatın her alanında kullanılıyor.


Kaynak webtekno.com

 

iPhone Kullanıcılarının Yeni Derdi "Telefon Açık Kalmış" Klişesi Olabilir: iOS 17de Çağrı Sonlandırma Tuşunun Yeri Değişiyor

ABD merkezli teknoloji devi Apple, resmi olarak yayınlanmasına sayılı günler kalan iOS 17 ile ilgili son çalışmalarını sürdürüyor. Bu bağlamda; yeni işletim sisteminin altıncı geliştirici beta sürümü de nihayet yayınlandı. Ancak bu sürümde, iPhone kullanıcılarının alıştıkları bir özellik için önemli bir değişiklik yapıldı.

WhatsApp, Telegramın Sevilen Kanal Oluşturma Özelliğini Uygulamaya Ekliyor

WhatsApp, birçok kişi tarafından tercih edilen bir mesajlaşma uygulamasıdır. Bire bir mesajlaşma ve grup sohbetleri konusunda öncü olan WhatsApp, iletişim şeklimizi değiştirmiştir. Topluluklar özelliği sayesinde daha büyük grup etkileşimlerini kolaylaşıyor. Ancak uygulama, rakibi Telegram'ın yıllardır sahip olduğu bir özelliğe henüz sahip değil: Kanallar.