Jüpiter Gibi Dev Gezegenler İşte Böyle Oluşuyor: 7 Bin Işık Yılı Uzaklıkta Dev Bir Gezegenin Oluşumu Gözlemlendi

Gezegenlerin oluşumuna dair onlarca yıldır yürütülen çalışmalar bize bazı cevaplar veriyor. Ancak söz konusu hiçbir zaman çıplak gözle öylece göremediğimiz gezegen oluşumu gibi bir konu olunca, her zaman daha fazla araştırma ve gözleme ihtiyaç oluyor.

1.08.2023 14:45:08 tarihinde yayınlandı.

Gezegenlerin oluşumuna dair onlarca yıldır yürütülen çalışmalar bize bazı cevaplar veriyor. Ancak söz konusu hiçbir zaman çıplak gözle öylece göremediğimiz gezegen oluşumu gibi bir konu olunca, her zaman daha fazla araştırma ve gözleme ihtiyaç oluyor.

Yayımlanan yeni bir araştırma, dev gezegenlerin oluşumuna dair oldukça önemli bir konuyu aydınlattı ve uzun yıllardır 'dev gezegenler nasıl oluşur?' sorusuna verilen cevabı bir kez daha ortaya koydu. Üstelik yapılan gözlem, tarihte bir ilk olma özelliğini de taşıyor.

Monoceros adıyla da bilinen Tekboynuz takımyıldızında bulunan V960 Mon isimli genç bir yıldız, uzun yıllardır araştırma ekipleri tarafından gözlemleniyordu. Elde edilen veriler, gezegenlerin oluşumuna yönelik daha yeni bir teori diyebileceğimiz disk kararsızlığı modeline yönelik önemli kanıtlar sundu.

Gezegenlerin nasıl oluştuğuna yönelik açıklamayı bilim insanları 'Çekirdek Toplanması' ve 'Disk Karasızlığı' modelleri ile yapıyor. Ancak genellikle öne çıkan model olan çekirdek toplanması, Jüpiter gibi gaz devi gezegenlerin oluşumunu tam olarak açıklayamıyor. Bu noktada ise devreye disk kararsızlığı modeli giriyor.

Fakat disk kararsızlığı modeline yönelik yeterli gözlemin olmayışı, bu modeli son yıllarda geri plana itmişti. V960 Mon'un gözlemlerinden elde edilen veriler ise tarihte ilk kez gezegen ölçeklerinde meydana gelen disk kararsızlığının kanıtı olarak sunuldu.

Basitçe anlatmak gerekirse disk kararsızlığı modelinde toz ve gaz kümeleri zaman içerisinde bir araya gelerek daha büyük, kimi durumlarda gezegenimizin birkaç katı büyüklüğünde kümeler oluşturuyorlar. Bu süreç çekirdek toplanması modelinden çok daha hızlı meydana gelir ve bu da hızla yok olan hafif gazları yakalayabilmelerine olanak tanır. 

V960 Mon'da da gözlemlenen tam olarak buydu. V960 Mon'un çevresindeki diskte oluşan sarmal kollarda, her biri Dünya'nın birkaç katı büyüklüğünde kümeler bulundu. Bu kümelerin oluşacak gaz devi gezegenlerin oluşumunun erken aşamaları olduğu düşünülüyor.

Gözlemevleri ve dev teleskoplar ile genç yıldızların incelenmesinin ilerleyen süreçte disk kararsızlığı modeline dair daha fazla veri sunacağı düşünülüyor.

İLGİLİ HABER James Webb Uzay Teleskobunun Uzayda Olduğu 1 Yıl Boyunca Çektiği En İyi Fotoğraflar


Kaynak webtekno.com

 

E-Postaların Resmi Belge Niteliği Taşıdığı KEP Adresi Ne Demek, Nasıl Alınır?

Günümüz teknoloji dünyasında artık pek çok işlemi kağıt ve kalem kullanmadan dijital ortamda gerçekleştiriyoruz. Ancak bu tür dijital belgeler her zaman resmi bir hukuki delil niteliği taşımıyor çünkü üzerinde kolaylıkla değişiklik yapılabiliyor. E-posta gibi dijital belgelerinizin resmi delil niteliği taşımasını istiyorsanız KEP yani kayıtlı elektronik posta adresi kullanmalı ve e-postalarınızı bu adres üzerinden alıp göndermelisiniz.

Facebook, Konum Tabanlı 2 Özelliğin Fişini Çekeceğini Duyurdu: Kullanıcı Verileri de Silinecek

Dünyanın en popüler sosyal medya platformlarından Facebook, kullanıcılarını şaşırtacak bir karar aldığını duyurdu. Kullanıcılara bildirim göndermeye başlayan platform, 31 Mayıs 2022 tarihi itibarıyla "Yakındaki Arkadaşlar" ve "Hava Durumu Uyarıları" isimli konum tabanlı özelliklerin fişini çekeceğini açıkladı. Facebook, neden böyle bir karar aldığına değinmedi.

Instagramın NFT Özelliğinden İlk Ekran Görüntüleri Paylaşıldı

Geçtiğimiz saatlerde sizlerle paylaştığımız bir haberimizde dünyanın en popüler çevrimiçi video ve fotoğraf paylaşım platformu Instagram'a NFT desteğinin geleceğinden bahsetmiştik. Bir iddia kapsamında ortaya çıkan özellik, Mark Zuckerberg tarafından yapılan açıklamalarla doğrulanmıştı.

Ay Yüzeyinde İnsan ve Kargo Taşıyacak Araç Tanıtıldı: Geldik Gezegende Yoktunuz

İnsanlığın uzay araştırmaları hızını kesmeden devam ediyor. Geçtiğimiz günlerde de uzay görevleri için ABD ordusunun, uzay araçlarının güvenliğini sağlamak için Ay yörüngesine ‘devriye gezmek’ amacıyla uydu göndermeyi planladığını aktarmıştık. Bunun yanı sıra uzay araştırmaları kapsamında birçok ülke ve şirket, önümüzdeki yıllarda Ay ve Mars’a ticari ve bilimsel amaçlı görevler düzenlemeyi planlıyor, buralarda varlığımızı sürdürmek için de koloniler kurmayı düşünüyor.