Klavye-Mouse Kullanma Şekliniz, Ne Kadar Stresli Olduğunuzu Gösteriyor

Güzide ülkemiz, pek çok araştırma ve ankete göre dünyanın en stresli, sinirli ve mutsuz ülkelerinden biri. Bu stres iş yaşantısında da oldukça yüksek. Artık adeta günlük rutinimizin bir parçası olduğundan ayrımına varamasak da, stres pek çok sağlık sorununa sebep oluyor ve sürekli stresli olmak bizi hasta ediyor.

14.04.2023 02:30:20 tarihinde yayınlandı.

Güzide ülkemiz, pek çok araştırma ve ankete göre dünyanın en stresli, sinirli ve mutsuz ülkelerinden biri. Bu stres iş yaşantısında da oldukça yüksek. Artık adeta günlük rutinimizin bir parçası olduğundan ayrımına varamasak da, stres pek çok sağlık sorununa sebep oluyor ve sürekli stresli olmak bizi hasta ediyor.

Stresin tespit edilmesinin ve önlenmesinin gerekliliğinin farkında olan İsviçre Federal Teknoloji Enstitüsü ise bu konuda önemli bir adım atmış. Her üç kişiden birinin iş yerinde stresli hissettiğini belirttiği İsviçre'de, stresin belirlenmesi ve önlenebilmesi için yeni bir model geliştirilmiş.

Psikoloji ve bilişim teknolojilerinin farklı alanlarından sekiz araştırmacının yer aldığı çalışmada makine öğrenimi kullanılarak bir model geliştirildi. Model geliştirilirken ekip 90 katılımcının yer aldığı bir grubu inceleyerek verileri analiz etti.

Katılımcıların bir kısmına rahat çalışabildikleri, bölünmedikleri ve herhangi bir müdahaleye maruz kalmadıkları bir çalışma ortamı sunulurken bir kısmına ise toplantılarla, sorularla ve mesajlarla bölündükleri 'daha gerçekçi' bir çalışma ortamı sağlandı. 90 katılımcının fare ve klavye hareketleri ile birlikte kalp atış hızları da takip edildi.

Çalışmanın yazarlarından Mara Nägelin, stres altında çalışan kişilerin klavye ve fare kullanma davranışlarının stressiz bir çalışana göre farklı olduğunu söylüyor. Ayrıca ekibe göre klavye ve fare kullanma davranışları, stres seviyesini kalp atış hızından daha iyi belirliyor.

Nägelin bu hareketleri "Stresli insanlar fare imlecini daha sık ve daha az hassas hareket ettiriyor ve ekranda daha uzun mesafeler kat ediyor. Öte yandan rahat insanlar, hedeflerine ulaşmak için daha kısa, daha doğrudan yolları kullanıyorlar ve bunu yapmak için daha fazla zaman harcıyorlar'' şeklinde özetliyor.

Ekibe göre artan stres seviyesi beynimizin bilgi işleme yeteneğini olumsuz etkiliyor. Bu da aynı zamanda motor becerilerimizin de olumsuz etkilenmesine neden oluyor. Haliyle klavye ve fareyi nasıl kullandığımız da stresli olup olmamamıza göre değişiyor.

Ekibin amacı, bu verilerin gizli tutularak yalnızca çalışanların stres seviyelerini belirlemek ve şartları iyileştirmek için kullanılmasını sağlamak. Ancak ortaya bir gizlilik sorunu çıkıyor.


Kaynak webtekno.com

 

Ev Tipi COVID-19 Testlerinin Hacklenebildiği Ortaya Çıktı: Sonuçlar Keyfe Göre Değiştirilebiliyor

F-Secure isimli siber güvenlik şirketi bünyesinde çalışmalarını sürdüren Ken Gannon, Ellume isimli şirketin geliştirdiği ve evde de kullanılabilen koronavirüs testinde kritik bir güvenlik açığını tespit etti. Bu güvenlik açığı, evinde test yapan bir kişinin test sonucunu değiştirebilmesini sağlıyordu. Üstelik güvenlik açığı, sonuçların her iki yönde de değiştirilebilmesini sağlıyordu. 

Elon Muskın Beyne Çip Takma Projesi Neuralinkin Testlerine Giren 23 Maymundan 15i Öldü

Milyarder iş insanı Elon Musk, geçtiğimiz yıllarda düzenlediği bir etkinlikte Neuralink isimli yeni bir teknolojiyi tanıtmıştı. Bu teknoloji, en basit anlatımıyla insan beynine yerleştirilen bir çipin, insanları bilgisayara bağlamasını sağlıyordu. Geçtiğimiz yıl ise bu teknolojiyle ilgili dikkat çeken bir gelişme yaşanmış, bir maymuna Neuralink ile oyun oynatıldığını gösteren bir video yayınlanmıştı. Şimdiyse bu etkileyici olduğu kadar da korkutucu olan teknolojiyle ilgili yeni bir gelişme yaşandı.