Klavyelerde Neden İkişer Tane "Ctrl, Shift ve Alt" Tuşu Var? Nedeni Daktilolara Kadar Uzanıyor!

Klavyeler günlük hayatımızın ayrılmaz bir parçası haline geldi ve dijital dünyaya açılan bir kapı görevi görüyor. Düzenlerini ve işlevselliklerini genellikle hafife alsak da bazı tasarım tercihlerinin ardında mantıklı sebepler yatıyor. Klavyedeki Ctrl, Shift ve Alt tuşlarının varlığı da bu tasarım tercihi ürünlerinden biri.

28.06.2023 23:15:11 tarihinde yayınlandı.

Klavyeler günlük hayatımızın ayrılmaz bir parçası haline geldi ve dijital dünyaya açılan bir kapı görevi görüyor. Düzenlerini ve işlevselliklerini genellikle hafife alsak da bazı tasarım tercihlerinin ardında mantıklı sebepler yatıyor. Klavyedeki Ctrl, Shift ve Alt tuşlarının varlığı da bu tasarım tercihi ürünlerinden biri.

Klavyenizin her iki yanında neden ikişer adet Ctrl, Shift ve Alt tuşu olduğunu hiç merak ettiniz mi? Bu tuşlara değiştirici tuşlar deniyor zira bildiğiniz gibi birlikte kullanıldıklarında diğer tuşların işlevini değiştiriyorlar. Örneğin Ctrl+C, seçili metni kopyalıyor. Shift+A ise büyük A harfi yazar ve Alt+F4 de geçerli pencereyi kapatır. Peki neden her bir değiştirici tuştan iki tanesine ihtiyacımız var? Sadece bir tanesi yeterli değil mi? Bunun arkasında daha derin bir neden var mı?

QWERTY düzeni, 1868 yılında ilk pratik daktilonun patentini alan Christopher Latham Sholes adlı Amerikalı bir mucide atfediliyor (yani ilk olarak kim keşfetti bilmiyoruz, ancak patenti o aldı). Sholes, mürekkepli şeritlere vurmak ve kağıt üzerinde işaretler yapmak için metal çekiçler kullanan daktilosu için farklı klavye düzenleri deniyordu.

Karşılaştığı sorunlardan biri, iki bitişik tuşa arka arkaya hızlıca basıldığında çekiçlerin sıkışmasıydı. Bu sorunu çözmek için İngilizcede en sık kullanılan TH, ER ve AN gibi harf çiftlerini ayrı bir şekilde klavye düzenine eklemeye çalıştı. Değiştirici tuşlar düşüncesi de ilk böyle ortaya çıktı.

Sholes ayrıca sesli harfleri en üst sıraya yerleştirmek ve noktalama işaretlerini kaydırma karakterleri olarak kullanmak gibi bazı fikirleri mevcut telgraf klavyelerinden ödünç aldı. Ayrıca kelimeleri ayırmak için klavyenin alt kısmına bir boşluk çubuğu ekledi. Sonuç, Z ve X'in yer değiştirmesi ve M'nin ikinci sırada olması gibi bazı tuşların farklı konumlarda olması dışında bugün kullandığımıza benzeyen bir düzen oldu.

En sonunda da bu daktilolara kullanıcıların istedikleri zaman harfleri büyük veya küçük yazabilmeleri için Shift tuşu eklendi. Sholes daktilo patentini ateşli silahlar ve dikiş makineleri üreten Remington şirketine sattı. Remington, Sholes'un düzeninde bazı küçük değişiklikler yaptı ve 1874 yılında seri daktilo üretimine başladı. Şu an bildiğimiz modern klavyelerdeki Ctrl ve Alt tuşlarını ise IBM literatüre kattı.

Dediğimiz gibi orijinal daktilolarda bu değiştirici tuşlar yoktu, çünkü metin yazmak için bunlara ihtiyaç duyulmuyordu (Shift tuşu hariç). Ancak bilgisayarlar daha gelişmiş ve çeşitli işlev ve komutları yerine getirebilir hale geldiğinde, kullanıcılara kısayollar ve seçenekler sağlamak için bu tuşlar kullanılmaya başlandı.

İki tuş setine sahip olmak, kullanıcıların hangisinin daha yakın veya rahat olduğuna bağlı olarak kısayolları ve komutları gerçekleştirmek için her iki elini de kullanmasına olanak tanıdığı için klavyelerimizde bulunuyor. Örneğin seçili metni kopyalayıp yapıştırmak için kullandığımız Ctrl+C ve Ctrl+V komutlarında kullandığımız C ve V harfleri, klavyede sol elimizi konumlandırdığımız yere yakın. Bu sebeple tek elle bir metni kopyalayıp yapıştırabilmek için soldaki Ctrl tuşunu kullanırız.


Kaynak webtekno.com

 

Counter-Strike 2 Daha Çıkmadan Oyuncuları Delirtti: 6 Parça CS:GO Envanteri 10 Milyon TLye Satıldı!

Video oyun dünyasının önemli isimlerinden Valve, oyuncuların yıllardır beklediği duyuruyu bundan yaklaşık bir ay önce yaptı. İlk kez 2012 yılında tanışma imkanı yakaladığımız Counter-Strike: Global Offensive, önümüzdeki aylarda devasa bir güncelleme alacak ve "Counter-Strike 2"ye evrilecek. Yeni dönemdeki en önemli değişiklik, oyun motorunun Source 2'ye taşınacak olması.

Dahi Bir Türk’ün 800 Yıl Önce Ürettiği, Tarihin İlk Programlanabilir İnsansı Robotu

Akıllı telefon kullanıyor musunuz? O halde cebinizde insanlığın en büyük buluşlarından birisini taşıyorsunuz. Yapay zekalar artık her yerdeler. Geleceğe dair bütün beklentiler, onların gelişimi üzerine şekilleniyor. Günün birinde insanlığın sonunu getirip getirmeyeceklerine dair tartışmalarla, aklın sınırlarını aşan yanılgılara sebep oluyorlar. 

Twitter Blue, Kamera Şakası Gibi Fiyatıyla Artık Türkiyede: İşte Tepkiler

Twitter’ın son aylarda defalarca kullanımdan kaldırılıp geri yayınlanan abonelik hizmeti Twitter Blue, uzun bir süredir ABD başta olmak üzere pek çok ülkede iOS ve Web sürümlerinde kullanılıyordu. Mavi tik başta olmak üzere daha az reklam, daha uzun video gibi özellikler sunan abonelik sistemi geçtiğimiz aylarda Android kullanıcılarına da sunulmuştu.

iPhone 14 Pronun "Dynamic Island" Özelliği Mac ve iPadlere de Gelebilir!

Apple, geçtiğimiz yıl tanıttığı iPhone 14 serisinin Pro modelleriyle “Dynamic Island” ismi verilen yepyeni bir özelliği bizlerle buluşturmuştu. Kullanıcılardan büyük beğeni toplayan bu özellik, bildirimlerden müzik kontrollerine kadar birçok kullanışlı işleve sahip olmanın yanı sıra iPhone’lara yepyeni bir kimlik de kazandırmıştı.

Apple, Çaktırmadan Bankalaşıyor: Şimdi Al, Sonra Öde Hizmeti İçin Kendi Cebinden Faizsiz Kredi Verecek (Peki Nereden Para Kazanacak?)

Teknoloji devlerinin finansal girişimleri hızla sürerken 6 Haziran günü Apple, henüz Türkiye’de hizmete girmeyen Pay hizmeti için devasa bir özelliğini tanıttı. Şirket, Apple Pay kullanıcılarına ‘şimdi al, sonra öde’ hizmeti vermeye başlayacağını duyurdu. Fakat etkinlikte şirket, bu hizmeti nasıl vereceğinin detaylarını paylaşmamıştı.